25 jaar Belnet, van 64 Kbit/s naar 100 Gbit/s

okt 8, 2018 | Data Center | 0 Reacties

Belnet, het Belgische nationale computernetwerk, viert zijn 25-jarig jubileum. De eerste internetprovider blijft zijn opdracht trouw: zijn voortrekkersrol blijven spelen en tegelijk zijn diensten verder professionaliseren.

In september 1993 werd Belnet de eerste internetprovider van België. Vijfentwintig jaar later is Belnet uitgegroeid tot een afzonderlijk beheerde openbare dienst met een netwerkcapaciteit van 100 Gbps en veelvouden daarvan. “We zitten heel wat verder dan dat basisnetwerk van 64 Kbit/s, heel wat verder dan dat marginale, om niet te zeggen anekdotische internet!” lacht Jan Torreele, directeur van Belnet. Nooit had de pionier van het internet in België gedacht meer dan 800.000 eindgebruikers te bedienen, via meer dan 200 aangesloten organisaties.

Het avontuur – en dat was het! – gaat verder. Vandaag voelt het Belgische nationale zoeknetwerk, dat na Proximus en Telenet ook de grootste internetoperator is, zich klaar voor de toekomst, met doorlopende dienstverlening aan onderzoekscentra, hogescholen en universiteiten, en met de ontwikkeling van govroam en van FedWAN.

Voorbeeldje: de uitbreiding van govroam. Belnet ontwikkelde en introduceerde govroam (government roaming) vijf jaar geleden. Vandaag maken zestien openbare diensten en administraties die verbonden zijn met het Belnet-netwerk gebruik van deze roamingdienst. Jan Torreele: “Gebruikers hebben probleemloos en veilig toegang tot het draadloze netwerk van hun eigen instelling en tot de draadloze netwerken van andere deelnemende instellingen, wat mobiliteit en identificatie vergemakkelijkt. Ons doel is om het aantal aangesloten organisaties verder te vergroten en van govroam de ultieme wifi-oplossing voor de overheid te maken.

Via WANFIN naar FedWAN 


Eind 2017 rondde Belnet het WANFIN-project succesvol af. Het doel van dit project was om de 193 kantoren van de FOD Financiën te verbinden met het hoofdkantoor in Brussel. Dat werd bereikt door de acquisitie, ontwikkeling en exploitatie van het WAN. In totaal creëerde Belnet 273 nieuwe netwerkverbindingen en verwelkomde het in tweeëneenhalf jaar tijd 22.000 nieuwe gebruikers. Door WANFIN kan deze openbare dienst niet alleen aanzienlijke bedragen besparen, maar ook de bestaande kanaalcapaciteit tussen de verschillende vestigingen vertienvoudigen.

“Het idee is verder te gaan en in de nabije toekomst soortgelijke WAN-projecten op te zetten met andere grote federale overheidsdiensten, door verschillende vestigingen te verbinden met de PoP die zich het dichtst bij het Belnet-netwerk bevindt.” Het feit dat Belnet een nationaal netwerk bezit is een groot pluspunt voor de openbare diensten, omdat ze op die manier lokaal verbonden zijn met het basisnetwerk van Belnet. Jan Torreele vervolgt: “Met FedWAN creëert Belnet belangrijke synergieën, bijvoorbeeld door verschillende klanten infrastructuur te laten delen. En dankzij schaalvoordelen krijgen de openbare diensten een hogere capaciteit tegen een lagere prijs.”

Vertrouwde partner

Belnet maakt ook gebruik van de kennis die het opdoet door zijn dienstverlening aan de overheid voor zijn basisactiviteiten: het leveren van internetdiensten aan onderwijs- en onderzoeksinstellingen. “Dit maakt kruisbestuiving tussen beide gemeenschappen mogelijk. Met onze ervaring op het gebied van serviceniveaubeheer voor de overheid kunnen we aangesloten O&O-instellingen een professionelere reporting bieden.”

Uit de jaarlijkse tevredenheidsonderzoeken blijkt dat Belnet meer is dan een provider. “We worden door al onze klanten net zo goed als een vertrouwde partner gezien,” zegt Jan Torreele enthousiast. “Wij zijn er om zo goed mogelijk aan hun specifieke behoeften te voldoen, en ook om hen te begeleiden. Daarom willen we onze voortrekkersrol blijven spelen. In 1997 hebben we bijvoorbeeld geëxperimenteerd met IPv6, terwijl dat wereldwijd pas vijftien jaar later is uitgerold. Intussen konden onze academici het toch maar mooi al gebruiken!”

Er wordt ook gefocust op operationele uitmuntendheid en professionalisering van de organisatie. Die loopt via de beveiliging, wat nu de rode draad in de activiteiten is. “In 2004 hebben we Belnet CERT opgericht, een noodhulpteam voor computerbeveiliging voor de Belnet-community. We stonden ook aan de wieg van het eerste nationale CERT (CERT.be), dat enkele jaren later werd opgericht. Na de fusie van de twee entiteiten in 2011 hielden we CERT.be operationeel tot het einde van 2016. Deze ervaring met beveiliging heeft onze organisatie sterker gemaakt. En onze ambitie is onverminderd: excelleren.”

Deze artiken spreken over "Data Center"

Infrastructure, Servers, Network, Storage

Follow this Topic