Ze presteren meer uren uit noodzaak, om te groeien. Op wereldniveau bevestigt 46% van de ondernemers van kleine, middelgrote en microbedrijven dat ze buiten de wettelijke uren werken. Voor de landen van Europa die Sage bestudeerde, stijgt dit percentage tot 50% en bijna één ondernemer op vier (24%) bevestigt meer dan 9 uur per dag te werken, meer dan 4 keer per week. 40% van de Europese ondernemers bevestigt overigens het voorbije jaar niet meer dan 10 dagen vakantie te hebben genomen.

36% van de ondernemers zijn verplicht om hun gezinsleven aan de kant te zetten voor hun werk. 44% van alle ondernemers hebben vastgesteld dat hun professionele inzet hun relaties met hun omgeving negatief beïnvloedde. Zo bevestigt meer dan 52% van de Duitse ondernemers dat ze al een afspraakje met een geliefde hebben moeten missen (het wereldgemiddelde bevindt zich op 27%). De Fransen en de Engelsen zijn dan weer het minst geneigd om een afspraakje op te schorten, met een gemiddelde van respectievelijk 18% en 17%.

Twee derde van de respondenten (66%) vindt dat hun engagement voor hun bedrijf de moeite waard is, waarbij meer dan een derde (41%) zich engageert vanuit een gevoel van passie, terwijl 38% wordt gestuurd door een gevoel van voltooiing. De Europese ondernemers engageren zich voornamelijk om hun brood te verdienen (44%), omdat ze houden van wat ze doen (41%), en ook omdat ze hun project willen zien groeien en succesvol worden (40%).

“Ondernemers zeggen ons dat de mobiliteit en de digitale media hun eerste hulpmiddelen zijn om de invloed van het extra aantal uren op hun persoonlijke leven te verlichten,” luidt het commentaar van Philippe Tailleur, Managing Director van Sage Belgium. “Het is voor ons een extra motivatie om ze te begeleiden, om hen het dagelijks leven te vergemakkelijken en ervoor zorgen dat ze beter omringd zijn om te groeien en succesvol te zijn.”

Deze studie maakt deel uit van een grotere campagne van Sage om de economische bijdrage van ondernemers te doen erkennen en te vieren. In het kader van dit initiatief nodigt Sage ondernemers uit om een video in te sturen over hun activiteit en hun motivatie. Meer info over deze video vindt u hier.

 

Kernstatistieken voor Europa

> 45% van de Europese ondernemers organiseren hun dag in functie van hun klanten.

> Wanneer ze een week lang met vakantie zijn, besteedt 12% van de Europese ondernemers 16 uur of meer aan hun werk.

> 33% van de Europese ondernemers vindt dat files delen en samenwerken via collaboratieve systemen de werktijd vermindert die buiten de gewone uren wordt gepresteerd.

> 64% van hen vindt het nuttig om extra inspanningen te leveren en buiten de gewone uren van hun sector te werken om de rendabiliteit van hun bedrijf te doen groeien.