AI, ja oké. Maar wanneer ?

feb 18, 2020 | AI, Latest News | 0 Reacties

Meer dan de helft van de werknemers denkt dat AI hun professioneel leven zal verbeteren. Anderzijds zien ze vandaag geen enkele implementatiestrategie. Wat jammer is.

Vandaag denkt 54% van de werknemers dat werkgevers AI en andere technologie zullen gebruiken om de werkervaring te verbeteren. Slechts 28% vreest voor hun baan door de komst van nieuwe technologie. Het Future of Work-rapport van Ricoh maakt hiermee een einde aan de mythe van een destructieve robotisering.

Uit het rapport, dat gebaseerd is op een onderzoek bij 3.000 Europese werknemers, blijkt verder dat 72% van respondenten aangeeft meer te willen bijdragen aan de bedrijfsprestaties van hun organisatie. Dit zal voornamelijk via technologie gebeuren aangezien een groot aantal tijdrovende administratieve taken in de toekomst met de computer kunnen gebeuren.

Productiever … en creatiever

Voor Eric Gryson, CEO van Ricoh België en Luxemburg, beperkt de samenwerking tussen mens en machine zich niet tot het verbeteren van de capaciteit van werknemers om zich toe te leggen op meer taken met meerwaarde. “Technologie verandert de manier waarop we samenwerken. Met de vereiste kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om mee te evolueren in ‘het werk van de toekomst’, zullen werknemers niet alleen productiever zijn, maar ook creatiever.

Maar liefst 78% van de kantoormedewerkers verwacht van hun werkgever tools om beter samen te werken met hun collega’s, ongeacht hun locatie. Met meer flexibiliteit en overdracht van vaardigheden als gevolg.

De nood aan menselijk werk zal niet verdwijnen”, verduidelijkt Eric Gryson. “Werkgevers moeten begrijpen dat technologie geen wondermiddel is om winst te genereren. De relatie tussen mens en machine kan enkel vruchten afwerpen als de werknemers van meet af aan deel uitmaken van het technologieverhaal. Het komt er dus op aan om ze vanaf het begin bij de nieuwe manier van werken te betrekken.

Het engagement van de werknemers versterken 

Nu technologie de manier waarop we werken snel verandert, moeten werkgevers voor de tools en training zorgen om het maximum te halen uit hun werknemers. Van de Europese werknemers vindt 69% dat de beste werkgevers diegene zijn die investeren in digitale technologieën om de skills van hun personeel te versterken. Tegelijkertijd vertrouwt 60% van de werknemers erop dat hun werkgever investeert in technologie. Dat alleen al geeft aan hoezeer de kijk op technologie op het werk de voorbije jaren is geëvolueerd.

Toch geeft slechts 38% van de ondervraagden aan dat hun werkgever een volwaardige strategie had om technologie zoals AI en robots op de werkvloer te integreren … en deze strategie had gedeeld met de werknemers. Dit benadrukt nog maar eens het belang van communicatie en training. De betrokkenheid van de medewerkers en hun loyaliteit naar de onderneming vergroten zijn hiervoor nodig.

Deze artiken spreken over "Artificial Intelligence"

Artificial Intelligence, Deep Learning, Machine Learning

Follow this topic