Arcadiz: de connectiviteit voorbij. Transparantie voor alles

door | mei 8, 2018 | Business, Data Center | 0 Reacties

De onafhankelijke specialist Arcadiz is een adviseur en een beheerder die zich garant stelt voor tot zelfs 99,9995% beschikbaarheid als het om de vitaalste telecommunicatienetwerken gaat. Op die manier neemt het een unieke positie in op de markt voor managed services.

Wat verwacht een organisatie van haar netwerk? Capaciteit, prestaties en veiligheid! Dat is de essentie voor elk bedrijf, zowel voor zijn eindgebruikers als voor de serviceproviders. Wie met Arcadiz in zee gaat, zoals Cegeka of Sopra-Steria, om er slechts een paar te noemen, kiest een toegewijde, betrouwbare en bekroonde partner met de nodige competentie.

Om te beginnen kan Arcadiz een latentie van 1,25 ms garanderen, waarmee het aanvankelijk gestelde doel van 3 ms nog ruim werd overtroffen. Omdat latentie een aanzienlijke invloed heeft op zowel netwerkprestaties als connectiviteitskosten voor klanten die een datacenter kiezen, is dat een belangrijke troef. Verder heeft Arcadiz een end-to-end IT-platformbeheeraanbod, met resultaatsverbintenis en gegarandeerde prestaties en beschikbaarheid in het kader van strikte SLA’s (Service Level Agreements). Voor zijn klanten garandeert Arcadiz in het algemeen 99,99995% beschikbaarheid.

Arcadiz richt zich niet alleen op technologieproviders. Het Leuvense bedrijf heeft klanten in alle sectoren. Arcadiz heeft bijvoorbeeld de Antwerpse gezondheidszorggroep Emmaüs voorzien van glasvezelverbindingen. Het gloednieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen, een van Emmaüs’ vestigingen, zal medio oktober 2018 volledig operationeel zijn. Met de oplossing van Arcadiz zal het datacenter worden verbonden met dat van Zoersel, in . Emmaüs is dus klaar voor de toekomst.

‘In tegenstelling tot telecomoperatoren, wier aanbod puur gebaseerd is op hun infrastructuur, biedt Arcadiz als integrator een neutrale connectiviteit door de transportlaag tussen datacenters aan te leveren, met alle dienstverlening qua back-ups, bedrijfscontinuïteit, mirroring, encryptie, enz.,’ verklaart Marc Vandeputte, Chief Technology Officer bij Arcadiz. En garandeert het de prestaties van de verbindingen door de optimale glasvezelroutes te selecteren.

Arcadiz, netwerkkenniscentrum

Met meer dan achttien jaar ervaring in het bedenken, bouwen, 24/7 bewaken en onderhouden van vitale telecommunicatienetwerken in bedrijven in de Benelux heeft Arcadiz snel en stevig zijn naam gevestigd in de levering van kant-en-klare netwerken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de meest geavanceerde optische technologieën, zodat kan worden voldaan aan de steeds groeiende vraag van klanten naar bandbreedte, veiligheid en efficiëntie.

Arcadiz fungeert als kenniscentrum voor transmissie- en toegangsnetwerken voor serviceproviders, datanetwerken voor nutsbedrijven en voor onderlinge verbindingen tussen datacentra (LAN/SAN-overdracht tussen datacentra) voor de groothandelsmarkt. Het speelt niet alleen een technische rol; door zijn expertise kan het haalbaarheidsstudies voor zijn klanten opstellen en hen echt begeleiden.

‘Een operator zal altijd zijn aanbod en alléén zijn aanbod verdedigen, wat volkomen legitiem is, maar door onze neutraliteit kunnen wij de klant helpen bij het maken van de beste keuze,’ vervolgt Marc Vandeputte. ‘Wij ondersteunen onze klanten op alle niveaus, van initiële risicobeoordelingen tot het concept, de implementering en het beheer van breedbandnetwerken. Wij kunnen zorgen voor de staging, de installatie en de inbedrijfstelling, evenals voor expertises bij het bedrijf zelf en voor documentatie. Testconfiguraties en PoC-configuraties kunnen worden gerealiseerd in het Arcadiz-lab of ter plaatse bij de klant. Na levering kan Arcadiz het beheer overnemen over de hele omgeving via ons NOC – Network Operations Center.’

Managed Services die het verschil maken

Met de Managed Services van Arcadiz kiezen klanten voor gegarandeerde netwerkcontinuïteit en beschikbaarheid waar ze verder niet meer wakker van hoeven te liggen. ‘Wij nemen onze klanten een vaak zware last af, wat a priori niets opbrengt, behalve dat we de steeds groeiende vraag naar bandbreedte, veiligheid en efficiëntie garanderen, die de garantie zijn voor langdurige activiteiten,’ aldus Marc Vandeputte.

De Managed Services van Arcadiz zijn in modules beschikbaar. De klant kiest uit een breed scala aan diensten, variërend van technici bij hem ter plaatse en extra reserveonderdelen tot afstandsbediening. Alle diensten zijn de klok rond, zeven dagen per week beschikbaar Het netwerk wordt aangestuurd vanuit het NOC over de verschillende lagen van het OSI-model, meer bepaald de fysieke laag, de datalinklaag en de netwerklaag. Op deze manier worden storingen opgespoord en proactief verholpen zonder dat de continuïteit van diensten eronder te lijden heeft.

Naar die veiligheidsaspecten bestaat tegenwoordig grote vraag. Stater, de grootste specialist in hypotheekdiensten van Nederland met 40% marktaandeel, heeft Arcadiz ingeschakeld. Een onderdeel van het project was het vervangen van de bestaande DWDM-apparatuur, met het oog op de noodzakelijke migratie naar een nieuw datacenter. Met de ADVA Optical Networking-technologie werd de capaciteit verhoogd tot 100 GB om zeer doeltreffend verschillende parallelle 10 GigE- of 40 GigE- en Fibre Channel 8 GB/s- en 16 GB/s-verbindingen tussen de twee datacenters te maken.

Dankzij de geïmplementeerde oplossing kon ook versleuteling volgens zowel de Amerikaanse als de Europese normen worden toegevoegd. Encryptie op de optische laag vergroot de latentie van het dataverkeer absoluut niet. In het raam van de wet op het verplicht melden van datalekken en van de Europese algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) gebruiken steeds meer financiële instellingen deze bescherming op de eerste laag van het OSI-model.

Marc Vandeputte (Arcardiz) : ‘In tegenstelling tot telecomoperatoren, wier aanbod puur gebaseerd is op hun infrastructuur, biedt Arcadiz als integrator een neutrale connectiviteit door de transportlaag tussen datacenters aan te leveren, met alle dienstverlening qua back-ups, bedrijfscontinuïteit, mirroring, encryptie, enz.”

Beveiliging, compliance…

‘Veel van de diensten van Arcadiz zijn gebaseerd op cloud-services zoals de technologieën van Akamai, de marktleider in Content Delivery Networking en anti-DDoS-bescherming. Op die manier,’ vervolgt Marc Vandeputte, ‘via Managed Telecom Services, integreert Arcadiz telecom-, operator- en clouddiensten in een globale oplossing, inclusief connectiviteit tussen en naar datacenters en IP-doorvoer. Deze connectiviteit is volledig redundant en kan bogen op encryptie en ultralage latentie, wat de prestaties van synchrone gegevensreplicatie garandeert. De IP transit service wordt redundant aangeboden en is beschermd tegen DdoS-aanvallen.’

DDoS-aanvallen vormen een groot risico voor de continuïteit van het bedrijfsbeheer. Deze grootschalige aanvallen op servers kunnen bedrijven grote schade berokkenen. Niet alleen dat ze een tijdlang stilliggen, maar er kan ook sprake zijn van productiviteitsverlies, om nog te zwijgen van de financiële consequenties daarvan. DDoS-aanvallen worden soms gecombineerd met zeer gerichte aanvallen op bepaalde toepassingen. In dat geval wordt de DDoS-aanval gebruikt als ‘afleidingsmanoeuvre’, terwijl het bijvoorbeeld eigenlijk gaat om de diefstal van vertrouwelijke persoonlijke gegevens.

Transparant te werk gaan

Om bedrijven te helpen bij het vinden van de beste en economisch voordeligste verbinding met donkere glasvezel (‘dark fibre’), heeft Arcadiz een zo goed als complete database opgezet van alle glasvezelverbindingen in Nederland, België en Luxemburg die doorlopen in de buurlanden/en hun buurlanden. Daarmee kan bij verhuizing of uitbreiding van het datacenter de meest geschikte locatie worden bepaald.

Afgezien van de verbindingskosten en de terugkerende kosten die aan connectiviteit zijn verbonden, kan Arcadiz de impact op de latentie van de verschillende opties inventariseren. Met behulp van een testconfiguratie in het Arcadiz-lab of intern bij de klant met glasvezelhaspels en transmissieapparatuur, is het mogelijk om van tevoren de impact op de prestaties van de verschillende vitale toepassingen voor het bedrijf te bepalen.

‘Onze technici gaan uit van de specifieke situatie van de klanten; samen kijken ze naar de beste manier om de implementatie zo flexibel mogelijk te laten verlopen. En altijd,’ concludeert Marc Vandeputte, ‘werken we transparant. We bieden de economisch voordeligste keuzes, maar ook de efficiëntste en die met de beste prestaties.’