De camera is gedemocratiseerd en wil intelligent zijn. Axis Communications focust op zijn IT-ervaring als differentiator.

Van analoog naar digitaal. Verder bouwend op zijn expertise in IT begeleidt Axis Communications zijn klanten door altijd maar meer toegankelijke producten aan te bieden aan de markt van de middelgrote bedrijven; producten geïntegreerd in totaaloplossingen.

Axis Communications werd opgericht in 1984 in Zweden en specialiseerde zich in eerste instantie in IT. Zo’n twintig jaar geleden kwam daar de videobeveiliging bij. Omdat IT deel uitmaakt van het DNA van een bedrijf, laat het ons ook toe om technologieën zoals cyberveiligheid te begrijpen. Een concept dat altijd maar belangrijker wordt gezien de opkomst van het internet of things en machine-to-machine”, begint Edwin Roobol, Regional Director Middle Europe, Axis Communications. Dankzij die ‘historische’ kennis kan de groep zijn klanten begeleiden bij de huidige transitie naar het digitale tijdperk.

GLOBALE EN GEÏNTEGREERDE OPLOSSINGEN. Edwin Roobol ziet vandaag drie belangrijke trends op de markt van de videobeveiliging. Vooreerst de technologische evolutie met de overstap van analoog naar digitaal – een migratie versneld door het aanbod video encoders waardoor men een analoge camera kan koppelen aan een digitaal netwerk. Verder de opkomst van het internet of things (IoT) waarbij alles verbonden is, allemaal gekoppeld aan big data en beveiliging. Tot slot de openheid van de markt naar de kleinere bedrijven en installaties van kleinere omvang. Op die markt gaat het er nu om globale en geïntegreerde oplossingen voor te stellen die een zeer goede beeldkwaliteit koppelen aan een installatiegemak en een grote gebruiksvriendelijkheid”, benadrukt nog Edwin Roobol, die preciseert dat Axis Communications op dat vlakt werkt met een uitgebreid netwerk partners. Het gaat erom de noden van de klant te begrijpen en hem de oplossing aan te bieden die het best aangepast is aan zijn vraag”, meent hij.

“Het volstaat niet te kijken naar de kwaliteit van de beeldresolutie van de camera. Men moet ook weten waar hem te installeren in functie van het beoogde doel. Dat is trouwens de reden waarom we onze partners sensibiliseren en opleiden”, legt Edwin Roobol uit die daarbij de rol van de partner benadrukt. Een partner die een ISV (Independent Software Vendor) kan zijn die een specifieke oplossing ontwikkelt voor een verticale markt of een specifieke applicatie, of een integrator of zelfs een ontwikkelaar van apps voor mobiele toestellen – de smartphone dient steeds meer om camera’s te beheren en te besturen, eventueel samen met voice om met een gefilmde persoon te communiceren.

INTEGREREN IN HET BESTAANDE NETWERK. Nog altijd volgens Edwin Roobol kenmerken verschillende grote evoluties de nieuwe videobeveiligingscamera’s de voorbije jaren gelanceerd door Axis Communications. Vooreerst de resolutie van videobeelden. Sinds twee jaar stappen we over van HDTV-kwaliteit naar Ultra HD of 4K”, met als doel het dynamisch bereik van camera’s uit te breiden. Deze nieuwe camera’s kunnen ook de slechte lichtomstandigheden beter beheren. Axis Communications is altijd sterk geweest in innovatie. Daarmee onderscheiden we ons van de concurrentie”, benadrukt hij nog.

De tweede verbetering is de reductie van de gebruikskosten en de optimalisatie van de efficiëntie. Zo laten intelligente videocompressie-algoritmes zoals Axis Zipstream toe om de gemiddeld benodigde opslagcapaciteit met 50% te reduceren, en tegelijk minder bandbreedte te vergen. En dat terwijl vandaag de camera’s functioneren in TCP/IP zodat de integratie mogelijk wordt in het bestaande (minder dure) netwerk, met tegelijkertijd een grotere flexibiliteit.

Tot slot ziet de videobeveiliging een nieuw gebruikerspubliek verschijnen dankzij het IoT en het feit dat de passieve beveiligingsystemen ‘intelligent’ en adaptief zullen worden door rekening te houden met hun omgeving dankzij de implementatie van video- en audio-analysetools. In dit verband benadrukt Edwin Roobol het feit dat Axis Communications een open API aanbiedt waarop oplossingen van derden geënt kunnen worden.

Ultradiscrete camera P1244

Een maand geleden onthulde Axis Communications een bijzonder discrete videobeveiligingscamera, bedoeld voor kleine ruimtes, zoals geld- of kaartautomaten. Deze Axis P1244 is dan wel mini (met een sensor ter grootte van een duim), maar ondersteunt even goed full frame rate HDTV 720p video’s en een hogere compressiegraad, bovenop de support van PoE (Power over Ethernet) voor een vlotte installatie. Deze Axis P1244 kenmerkt zich ook door zijn modulaire ontwerp (de sensoreenheid omvat de lens en de beeldsensor met een kijkhoek van 102°, terwijl de basiseenheid de processor en de netwerkverbindingen en camera integreert) en het compacte design. Bemerk ook een vak voor microSD-kaart voor de opslag en de functies voor active tampering alarm en video motion detection.