Barco : eerst Process Mining-project in België

door | feb 6, 2017 | technologie | 0 Reacties

Eerste project rond SAP Process Mining by Celonis in België. Doel: een nieuwe en baanbrekende intelligente oplossing implementeren voor een snelle en rendabele analyse van processen. Een project van Micropole.

Dankzij Process Mining kan Barco in realtime elk proces analyseren en visualiseren, om anomalieën en uitzonderingen te detecteren en de transparantie en rendabiliteit van processen te verbeteren. Dankzij het gebruik van technieken voor Machine Learning en artificiële intelligentie biedt deze oplossing analyses die volledig automatiseerbaar en toepasbaar zijn op de optimalisatie van prestaties en de verbetering van de efficiëntie. Voor Barco implementeert Micropole voor het eerst de oplossing SAP Process Mining by Celonis in België.

Dit project is een primeur in België. De expertise van Micropole bij de implementatie van SAP Process Mining by Celonis, in combinatie met de geavanceerde functionaliteiten van de oplossing, biedt organisaties zoals Barco de mogelijkheid om hun processen te optimaliseren dankzij een snelle afwijkingsanalyse en verregaande inzichten van Machine Learning.

“Na 12 maanden van intensieve voorbereiding hebben we een topteam uitgebouwd van gecertificeerde experten. We hebben een betrouwbare en flexibele implementatiemethodologie en een optimale demo-omgeving in de cloud ontwikkeld, waardoor we de oplossing eenvoudig kunnen ontdekken en testen,” verduidelijkt Yves Colinet, Managing Partner van Micropole Consulting Belgium. “Wij zijn ongeduldig om dit te gaan implementeren en we zijn vereerd door het vertrouwen van Barco in onze expertise.”

Processen permanent monitoren en optimaliseren – waarbij datavisualisatie deel uitmaakt van het dagelijkse proces – biedt bedrijven realtime analyses. Door tijd en kosten te reduceren, en door sneller de efficiëntie van processen te meten, is een snelle en proactieve aanpak mogelijk.

“Barco is een snelgroeiende en complexe internationale organisatie”, zegt Xavier Bourgois, CIO van Barco. “Hoewel we doorheen heel het bedrijf state-of-the-art processen implementeerden en dat blijven doen, is het mogelijk dat er afwijkingen en mindere performanties zijn. Dat is nu eenmaal onvermijdelijk bij groei-activiteiten, zelfs als ze onder controle zijn. Die onzichtbare stromen aan de oppervlakte brengen, is één van de moeilijkste oefeningen, want men moet zoeken zonder te weten waarnaar men zoekt. Celonis en Micropole hebben ons op korte tijd overtuigd dat we onze kosten kunnen reduceren en de productiviteit kunnen verbeteren. Nu moeten wij voor elke geïdentificeerd case beslissen of de investering om het probleem aan te pakken de moeite waard is. Maar in de gevallen dat we beslist hebben te reageren, was het verkregen rendement de moeite.”

 

De analyse van businessprocessen op basis van de logs

Kennis halen uit de sporen van alle applicaties van het informatiesysteem. Dat is het principe van Process Mining, een techniek voor procesbeheer op basis van de analyse van businessprocessen door zich te baseren op de logs.

Gartner spreekt over ABPD (Automated Business Process Discovery), dat het definieert als een aanvullende benadering die toelaat om snel businessprocesmodellen te creëren, tegen een zeer lage kost vergeleken met de traditionele methodes. Nog altijd volgens Gartner schuilt de grote winst van ABPD erin dat het toelaat processen te ontdekken door voorbij te gaan aan afwijkingen in percepties die kunnen bestaan tussen verschillende diensten of verschillende functies, vooral als men op de grens van de processen zit.

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om informatie te krijgen rond bottle necks (activiteiten die het proces kunnen vertragen) of afwijkingen (activiteiten uitgevoerd buiten de normale stroom of niet-voorziene activiteiten bijvoorbeeld). De verdeling van process instances (meest of minst gebruikte activiteiten en transacties) kunnen ook blootgelegd worden om simulaties te doen op basis van wat echt gebruikt is en zelfs om optimalisaties toe te laten.

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag