De bedreigingen veranderen, de prioriteiten niet !

door | dec 4, 2018 | Cyber Security | 0 Reacties

In 15 jaar tijd is er niets veranderd: het beveiligen van e-mails en netwerken blijft het belangrijkst, dat stelt Barracuda Networks vast. En toch blijven de bedreigingen groeien…

In 2003 beweerde 25% van de IT-professionals dat de e-mail hun hoofdprioriteit was op vlak van beveiliging. Vandaag denkt 23% van hen er nog net zo over. Het beveiligen van netwerken komt op de tweede plaats wat de prioriteiten in 2003 en 2018 betreft, met respectievelijk 24% en 22%. Barracuda Networks stelt vast dat de prioriteiten in 15 jaar tijd dus niet zijn veranderd. Barracuda Networks viert trouwens zijn 15-jarige bestaan!

Hoewel de prioriteiten dezelfde blijven, is de lijst van bedreigingen radicaal veranderd in de laatste 15 jaren. De ondervraagden hadden in 2003 virussen (26%) en spam (18%) aangeduid als de twee voornaamste bedreigingen die hen het meeste verontrustten. De huidige bezorgdheden tonen resultaten die sterk verschillen: ransomwares (24%) en phishing/spear phishing (21%) worden koplopers!

Andere vaststelling: de beveiliging van e-mails en van het netwerk is belangrijker dan de beveiliging van de cloud voor de meeste van de ondervraagde IT-professionals. Maar die rangorde verandert als ze kijken naar de toekomst. 25% onder hen gelooft dat de cloud hun eerste prioriteit zal zijn inzake beveiliging binnen 15 jaar, terwijl 20% onder hen het in de eerste plaats heeft over identiteitsbeheer, wat de beveiliging van e-mails, netwerken en gegevens overstijgt. Deze laatsten worden maar door 14% als eerste geplaatst. Deze verandering is geleidelijk gebeurd. Slechts 3% van de ondervraagde personen getuigde dat de beveiliging van de cloud een van hun voornaamste prioriteiten was in 2003. Vandaag is dat cijfer gestegen naar 14%. Voor Barracuda Networks betekent deze evolutie niet dat de beveiliging van e-mails in de toekomst minder belangrijk zal zijn voor bedrijven, het betekent gewoon dat de vragen rond de beveiliging van de cloud steeds belangrijker worden.

De resultaten van de peiling tonen ook dat niemand verwacht dat het tomeloze ritme van cyberaanvallen snel zal afnemen. 95% van de IT-professionals gelooft dat het aantal bedreigingen zal toenemen in de loop van de 15 volgende maanden. 79% van hen denkt dat deze toename aanzienlijk zal zijn.