Bijna drie CFO’s op vier vinden dat de nieuwe technologieën, zoals de cloud, mobiele tools en sociale netwerken, de manier zullen veranderen waarop de financiële functies worden gestructureerd en uitgevoerd.

Accenture en Oracle, die zonet het rapport “Empowering Modern Finance: The CFO as Technology Evangelist” hebben afgeleverd, komen tot dezelfde conclusie: de moderne CFO is een technologische evangelist die de waarde van digitale technologieën en de cloud voor de financiële activiteiten in het bijzonder en het bedrijf in het algemeen begrijpt.

1.275 CFO’s en andere leidinggevende profielen hebben deelgenomen aan de enquête, waaronder 670 afkomstig van de EMEA-regio. Uit een vorige editie (The CFO as Catalyst for Change) bleek dat CFO’s op zoek waren naar een meer strategische deelname terwijl ze zich eerder moesten concentreren op kostenvermindering en organisatorische complexiteit. Maar nu staan ze op de eerste lijn.

De CFO is vandaag een voorschrijver van services via de cloud: 28% van de respondenten gebruiken de cloud al ter ondersteuning van de budgettering, de planning en voorspellende analyses; 33% voorzien om deze activiteiten het komende jaar via de cloud uit te voeren. Bovendien hebben meer dan twee derde al een systeem geïmplementeerd in de cloud in bepaalde afdelingen van de organisatie voor de centrale financiële functies (24%)… of volgen ze een routeplan in die richting (45%).

Vandaag, zo merken Accenture en Oracle nog op, erkent de financiële afdeling dat de mogelijkheden die de cloud biedt, een pluspunt zijn voor de budgettering, de planning en de voorspellende analyses omdat ze beantwoorden aan de actuele trend die van de financiën een strategische partner wil maken die de groei stimuleert.

De cloud, maar niet alleen. De CFO moedigt de automatisering, de consolidatie van systemen en de creatie van rapporten in real time aan, met het oog op operationele uitmuntendheid. Hoewel één financieel verantwoordelijke op drie toegeeft dat zijn processen altijd van papier afhangen, tekent zich een duidelijke trend af in de richting van automatisering en digitalisering: bijna 44% gebruiken toepassingen en 53% gebruiken websystemen.

Als technologische evangelist is de CFO dus natuurlijk meer en meer betrokken bij de discussies over de ICT-investeringen… en stelt hij ook het debat bij indien nodig!