Wat komt de specialist van procesmanagement dan doen in de mobiliteit? Waarom, vooral, heeft het bedrijf onlangs Metaquark overgenomen, uitgever van oplossingen om mobiele applicaties te ontwikkelen? “Om het procesveld uit te breiden, moeten we verder gaan dan het eenvoudig raadplegen”, zegt Philippe la Fornara, ‎Senior Vice President, Continental Europe, Israel & Latin America, Software AG. “De mobiliteit is geen doel, maar een middel: met name de bedrijfsprocessen verlengen.”

Big data, social collaboration, cloud, mobiliteit… Alles hangt aan elkaar vast. Het zijn de vier basispijlers van de digitale transformatie van bedrijven, benadrukt de Duitse uitgever. “We doen niets anders dan proberen om de operationele efficiëntie van onze klanten te verbeteren, hun systemen te moderniseren en hun processen te optimaliseren zodat ze de beste beslissingen kunnen nemen en een betere service kunnen bieden!”

Voorbeeld: de African Bank, toonaangevende instelling in Zuid-Afrika met 2,6 miljoen klanten. In nauwelijks negen maanden kon het 450.000 nieuwe klanten aantrekken. Door zijn applicaties mobiel te maken, heeft het het microkrediet ontwikkeld omdat de toewijzingsbeslissing binnen de vijf minuten kon vallen. Indirect resultaat: 40% van de business wordt vandaag gegenereerd via zijn digitale kanalen. Tegelijk kon de bank zijn risico’s gevoelig beperken, gezien de strikte procedures.

“De aanpak is er op alle niveaus. Bijvoorbeeld de distributie – een andere activiteitendomein waarop Software AG zeer actief is. De uitdaging, voor deze bedrijven, bestaat er niet uit te weten of het moet transformeren, maar hoe het dat snel en slim moet doen”, legt Philippe la Fornara uit.

De informatiesystemen moeten soepeler dan ooit worden, net om alles te halen uit nieuwe technologieën. Men spreekt van Big Data of Fast Data om alles te verwerken en meer specifiek om in realtime alle informatie te correleren afkomstig van CRM, sociale netwerken of andere… Maar men spreekt ook van integratie, want hoe kunnen we multichannel overwegen zonder informatiesysteem dat onmiddellijk nieuwe applicaties, mobiliteit, cloud enz. kan ondersteunen en de complexiteit transparant kan maken!

“Soepelheid, correlatie van events in realtime, capaciteit om enorme hoeveelheden al dan niet gestructureerde gegevens te verwerken, het klantenparcours optimaliseren… Dat zijn de uitdagingen. Multichannel en verregaande klantenkennis, met name via geolokalisatie, zullen dan bepalende elementen zijn voor het succes van de onvermijdelijke digitale transformatie die volop bezig is.”
De overname van Metaquark past in dat plaatje. Het bedrijf uit Berlijn dat gecreëerd werd in 2006, stelt oplossingen voor de ontwikkeling van mobiele applicaties in diverse omgevingen voor. Vandaag laat de integratie van zijn technologieën in het platform BPM webMethods klanten van Software AG toe om een applicatie uit te werken die kan draaien op verschillende OS, van Android tot BlackBerry en van iOS tot Windows Phone.

“Deze operatie biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om één enkel systeem te creëren voor de realisatie van applicaties, tests en het beheer”, vervolgt Philippe la Fornara. “Er is ook een realtime analyse van de noden om zich aan te passen aan de evolutie van het park mobiele terminals en wearables.”

Achterliggend: de wens om te komen tot de creatie van een dienstencatalogus voor de departementen met de focus op de mobiliteit binnen het bedrijf. De fragmentering en heterogeniteit van mobiele OS worden inderdaad vaak beschouwd als een belemmering voor de totstandkoming van een App Store binnen het bedrijf.