De blockchain als controlemiddel voor de voedselketen

door | okt 5, 2017 | Advies | 0 Reacties

De fipronilcrisis heeft eens te meer laten zien hoe belangrijk een veilige voedselketen is, en wat de impact kan zijn van een klein incident. IBM is voorstander van de blockchain.

Hier fipronil, elders andere crises. Om de traceerbaarheid en de informatie inzake de voedselveiligheid te verbeteren, is een groep ondernemingen in de voedingsindustrie een blockchainpartnerschap aangegaan met IBM.

Elk jaar wordt een op de tien personen ziek en overlijden er 400 000 als gevolg van besmette voeding. Veel kritieke problemen in verband met de voedselveiligheid, zoals kruisbesmetting, de verspreiding van ziekten met voeding als oorsprong, onnodig afval en de uiterst kostbare terughaalacties worden versterkt door het gebrek aan toegang tot informatie en traceerbaarheid. Het kan weken duren voor het precieze besmettingspunt is achterhaald. In de tussentijd worden meer ziekten veroorzaakt, gaat omzet verloren en worden producten verspild. Een voorbeeld: bij een recent geval van met salmonella besmette papaja’s duurde het ruim twee maanden voordat de bron van de besmetting werd achterhaald.

De grote diversiteit van de betrokken stakeholders – landbouwers, overheden, controleorganen en uiteraard ook de consument – maakt de zaken niet eenvoudiger. Er is dringend een nieuwe modus operandi nodig. IBM gelooft dat de blockchain de oplossing is. Daarmee is alle informatie van alle betrokken partijen volledig transparant beschikbaar.

Een tiental bedrijven heeft besloten het voortouw te nemen. Via een consortium werken Dole, Driscoll, Golden State Foods, Kroger, McCormick & Company, McLane Company, Nestlé, Tyson Foods, Unilever en Walmart samen met IBM om nieuwe domeinen in beeld te brengen waar de wereldwijde toeleveringsketen baat kan hebben bij blockchain.

Doel: via de technologie een vertrouwensklimaat scheppen voor alle transacties. In het geval van de wereldwijde voedseltoeleveringsketen kunnen alle producenten, leveranciers, bewerkers, verdelers, detailhandelaars, regulatoren en consumenten geautoriseerde toegang krijgen tot bekende en betrouwbare informatie over de herkomst en de staat van de voeding waarop hun transacties betrekking hebben. Voedingsleveranciers en andere spelers binnen het ecosysteem kunnen gebruikmaken van een blokkennetwerk. Zo kan de bron van een besmet product binnen korte tijd worden achterhaald, zodat het uit de rekken kan worden gehaald.

Dankzij de blockchain zijn niet langer 7 dagen, maar slechts 60 minuten nodig om de adequate informatie op te zoeken, aldus IBM. Voedingsbedrijven kunnen daardoor binnen korte tijd de bron van elk besmet product achterhalen om de verspreiding van ziekten te beperken. Zo kunnen crises zoals we die in de voorbije maanden hebben meegemaakt – met fipronil als meest recente episode – worden vermeden. Het doel is duidelijk: een nieuw vertrouwensniveau bereiken op basis van een enkele visie op de waarheid.

Wat de activiteitssector ook is: de blockchain laat overal zijn effectiviteit zien. In het agrovoedingsdomein is Walmart een pionier: vier maanden lang controleerde de retailreus zijn toelevering van Chinees varkensvlees. De identiteit van elke speler binnen de toeleveringsketen (fokker, abattoirs, verwerkers, logistieke centra …) en de informatie over elke transactie wordt opgeslagen binnen een blockchainsysteem dat door IBM is ontwikkeld op basis van de technologie van het Hyperledger-project.

In Europa denkt een klein aantal spelers over experimenten rond deze technologie. Onder hen Fleury-Michon & Dartess, een filiaal van de Tesson Groep, gespecialiseerd in de logistiek en de verpakking van wijn en sterkedrank. In de komende maanden zullen er naar verwachting nog tal van projecten bij komen.

In Maart Solutions Magazine

Oplossingen Magazine wijdt binnenkort speciale verslagen over de veiligheid van mobiele toepassingen :GDPR, Samenwerking & video, Home Protection

> Ik wil dat zichtbaarheid op dit onderwerp
> Abonneer u op de maandelijkse papieren

PUB

EMC

 
 

kompass
Summary
De blockchain als controlemiddel voor de voedselketen
Article Name
De blockchain als controlemiddel voor de voedselketen
Description
De fipronilcrisis heeft eens te meer laten zien hoe belangrijk een veilige voedselketen is, en wat de impact kan zijn van een klein incident. IBM is voorstander van de blockchain.
Author
Solutions Magazine