Cegeka Groep heeft zijn boekjaar 2015 afgesloten met een indrukwekkende omzetgroei van 31%.

De IT-dienstverlener klokt af op 369 miljoen. De winst voor belastingen groeit bijna parallel met 23 procent of een gezonde 6% op de omzet. Voor het boekjaar 2016 is Cegeka even ambitieus. De groep wil zijn investeringen in het nagelnieuwe datacenter in Nederlands Limburg en overnames in de Duitstalige landen te gelde maken. In lijn met de nieuwe strategie werden er in de groep nieuwe directeurs aangesteld.

Cegeka groeide zo voor het twaalfde jaar op een rij. Inclusief de bestellingen in uitvoering behaalde Cegeka in 2015 een omzet van 368,32 miljoen euro. Dat is 31% meer dan de 280,44 miljoen euro van 2014. Daarmee verdubbelt de omzetgroei in vergelijking met een jaar eerder (17 procent).

“We behalen prima resultaten en aan dit tempo evolueren we snel tot een middelgrote Europese dienstverlener”, zegt CEO André Knaepen. “Onze groei betekent echter niet dat we afstappen van onze roots. We hebben altijd de reputatie gehad dicht bij onze klanten te staan, en dat willen we zo houden. We hebben brede schouders voor grote projecten of klanten maar zijn nog erg wendbaar om sneller te schakelen voor kleinere projecten. Proactief meedenken met klanten en snel met waardevolle oplossingen komen, zijn vaste waarden in ons credo.”

Combinatie van autonome groei en acquisities

De groei is grotendeels (22%) te danken aan de overname van BrainForce eind 2014. Die overname werd in de geconsolideerde cijfers van 2014 nog maar voor drie maanden meegerekend, maar telt nu voor het volledige kalenderjaar mee. Ook de overname van het Gentse Edan Business Solutions dikt de omzet aan. Die acquisitie werd afgerond in juli 2015 en wordt dus voor zes maanden meegerekend.

De overige 9% groei werd organisch gerealiseerd, mooi verspreid over alle diensten van de groep: professional services, infrastructuur, en software. De joint venture cegeka-dsa in Nederland plukte de vruchten van haar investeringen en noteerde een winststijging van 55%. In Franstalig België bevestigde dochteronderneming NSI Group haar sterke jaar 2014 met een omzet van bijna 42 miljoen euro en een winststijging van 18%.

Groei operationeel resultaat én sterke investeringen

De operationele marge groeide met 18% tot 23 miljoen euro, maar zakt procentueel met 0,7 procentpunt tot 6,3% in vergelijking met 2014. Cegeka investeerde fors in innovatie en verdere internationalisering. Het nieuwe datacenter in het Nederlandse Geleen was goed voor een investering van bijna 15 miljoen euro. Daar bovenop investeerde Cegeka in Microsoft-cloudinfrastructuur en de acquisitie van ERP-specialist Edan Business Solutions.

André Knaepen zet de Europese ambitie in 2016 kracht bij: “We speuren enerzijds de markt af naar gerichte acquisities in landen waar we reeds actief zijn. Zo namen we begin maart nog het Oostenrijkse DanubeIT over, waarmee we sterker staan in de Duitstalige landen. Anderzijds blijven we ook verder investeren in niche-oplossingen zoals Blockchain, dé financiële oplossing van de toekomst, en ons kenniscentrum voor de voedingsindustrie. Met die oplossingen en onze bestaande portfolio zijn we klaar om verder te groeien”, zegt CEO André Knaepen.