Zal contextuele toegang het verschil maken?

jan 22, 2019 | Workplace | 0 Reacties

Toegang tot applicaties op basis van de terminal, het netwerk of zelfs de locatie en volgens intern gedefinieerd beleid. Dat is de belofte van contextuele toegang.

Voor veel specialisten is het concept van toegang in de brede zin van het woord verdwenen, omdat medewerkers nomadischer zijn geworden, verspreid over verschillende locaties en meer vertrouwd zijn met nieuwe technologieën. Door de eengemaakte digitale ruimte bevordert Workplace Citrix nu de contextuele toegang.

Oorspronkelijk ontwierpen IT-afdelingen beveiligingsregels op basis van technische grondslagen, standaarden, one-size-fits-all oplossingen en andere zogenaamde best practices. Deze aanpak werkte toen de IT-afdeling de volledige controle had over het toegangsbeheer. Maar met gebruikers die steeds veeleisender worden wat betreft mobiele toepassingen, toegankelijk op het web, als dienst (SaaS) of in de cloud – meestal buiten de controle van het IT-beheer om – is het tijd om de veilige toegang te heroverwegen, zodat deze op een natuurlijke manier voldoet aan de verwachtingen van de moderne gebruikers.

“Ik heb overal, altijd en op elk apparaat toegang tot mijn kantoor en toepassingen. Goed. Maar hoe zit het met de veiligheid? In sommige gevallen kan het zijn dat ik als gebruiker geen toegang heb tot bepaalde gevoelige toepassingen en gegevens. Het is in dit soort situaties dat de contextuele toegang het meest effectief is”, denkt Scott Lane, Distinguished Engineer bij Citrix.

Met Workspace wil Citrix de toegang tot desktops, applicaties en gegevens vanaf elk apparaat en elke locatie opnieuw uitvinden, met één enkele identiteit en passende contextuele strategieën om de algehele veiligheid te waarborgen. Afgezien van Awingu en VMware zijn er maar weinig ontwikkelaars die zich met veel van deze mogelijkheden bezighouden. Citrix Workspace werd oorspronkelijk gepresenteerd als een gebruikersinterface die via SSO naadloos toegang geeft tot Windows-werkplekken en -toepassingen, maar ook tot SaaS, het web, mobiel, en gegevens. Gebruikers activeren workflows en de selectie van de gepresenteerde applicaties wordt aangepast aan het apparaat.

Het concept van contextuele toegang is gebaseerd op het vermogen om zich aan te passen aan voortdurend veranderende situaties, waaronder de gebruikte terminals, de bezochte locaties, het niveau van gegevensgevoeligheid, bedreigingen en kwetsbaarheden waarvan het risiconiveau overeenkomt met de verwachte operationele resultaten. Om een voldoende krachtige contextuele toegang te ontwerpen, vindt Citrix het belangrijk om vijf criteria voor elk toegangs- en transactie-evenement in overweging te nemen: wie, wat, wanneer, waar en waarom.

Om gebruik te maken van Workspace moet u een XenApp, XenDesktop Service of XenApp/XenDesktop Essentials klant zijn. Het is meer dan een oplossing, het is een aanpak in wording. Citrix vertrouwt sterk op de Learning Machine, die bedrijven zal helpen om de normale bedrijfspraktijken beter te begrijpen om de toegangsregels en -methoden te verfijnen in relatie tot de manier waarop bedrijven worden beheerd. Automatisch leren zal een essentiële rol spelen bij het begrijpen van het verwachte gedrag en de reacties, terwijl IT-management en business managers zullen samenwerken om de dienstverlening op de juiste wijze te beveiligen.

Contextuele toegang betekent artificiële intelligentie: het zal ons in staat stellen beter te begrijpen hoe toegangsrelaties de veiligheid bevorderen of belemmeren en om de verwachte veiligheidsprestaties te automatiseren, zegt Citrix. Deze technologieën zullen in toenemende mate worden gebruikt om menselijke interacties en besluitvormingsprocessen aan te vullen met als doel de veiligheidslevenscyclus op een onmiddellijke en meer autonome manier te beheren. “Contextuele toegang, verzekert Scott Lane nog, zal een van de eerste disciplines zijn die profiteert van artificiële intelligentie en Machine Learning door een grotere zichtbaarheid en een nauwkeurigere controle te bieden over de complexe situaties waarin we leven, werken en interageren …”.

Deze artiken spreken over "Workplace"

Teamwork, Collaboration,
Printing

Follow this topic