De Flash-technologie laat toe om het energieverbruik van datacenters tot 90% te verlagen

Meer dan de helft van de datacenters zullen meer dan 6 kW per rack verbruiken binnen twee jaar. En binnen vier jaar zal dat gelden voor 70 à 80%, meent Gartner. Tegenover deze uitgaven die het onderzoeksbureau kwalificeert als ‘fundamenteel onhoudbaar’ is het essentieel om de trend van steeds toenemende infrastructuurkosten om te keren. De Flash-technologie is een piste.

De Flash-technologie laat toe om het energieverbruik van datacenters tot 90% te reduceren met vergelijkbare applicatieve prestaties én datatransmissies tegen een blijvend hoger debiet, becijferde Gartner. Zo vermijdt men het gebruik van energieverslindende IT-apparatuur, met als resultaat lagere energiebehoeften en tegelijkertijd eenzelfde – zelfs betere – prestaties van applicaties en een verlaging van de enorme exploitatiekosten.

Van zijn kant voorziet IDC dat 80% van de opslagapparatuur geleverd in 2015 compatibel is met de Flash-technologie. We zijn dus in het tijdperk gekomen van het Flash-Transformed Data Center. Terwijl alle bedrijfsapplicaties kunnen profiteren van de integratie van Flash-opslag, zullen de geoptimaliseerde prestaties vooral voelbaar zijn op het niveau van de OLTP-applicaties en de applicaties gehost op gevirtualiseerde servers.

Op operationeel niveau heeft men geconstateerd dat de on disk opslagsystemen maar voor 35, zelfs 50% van hun capaciteit gebruikt worden, wat een druk zet op de budgetten. Door ze te vervangen door een 100% Flash support zou men onmiddellijke besparingen kunnen realiseren, al was het maar op het niveau van de kosten voor softwarelicenties en de kosten voor de ondersteuning van de systemen die men moet beheren en onderhouden.

Een investering in Flash-opslag moet zich vertalen in meer dan een versnelling van de bedrijfsapplicaties. Het moet ook de bescherming van bestaande data en de processen voor businesscontinuïteit behouden, zelfs verbeteren. Daarnaast moet het de mogelijkheid aantonen om de capaciteiten en de prestaties verticaal te doen evolueren zonder de gebruikers van applicaties te verstoren. Het 100% Flash systeem krijgt steeds vaker de voorkeur van de opslagbeheerders omdat al deze functionaliteiten geconvergeerd kunnen worden in een uniek platform beheerd via één enkele toepassing.

Tot slot gaat het erom deze besparingen te berekenen op de lange termijn. De Flash-oplossingen dragen ook bij aan een daling van de exploitatiekosten door een beperking van het noodzakelijke onderhoud voor het periodiek vervangen van de roterende disks.

 

Helium disks, de andere piste…

Er is niet alleen de Flash-technologie, de nieuwe helium disks hebben ook serieuze voordelen. De opslagtechnologie op helium disks is twee jaar oud. De eerste modellen beginnen gecommercialiseerd te worden, bijvoorbeeld door HGST van de groep Western Digital.

De disks worden verzegeld en bevatten helium in plaats van de traditioneel gebruikte lucht. Gezien dit gas zeven keer minder dicht is dan lucht, vermindert het de wrijvingen van disks in rotatie, en dus de energie verbruikt door de motor van de hard disk. Resultaat: de disks draaien gemakkelijker in een omgeving gevuld met helium, met als resultaat een 23% lager energieverbruik. De 8 TB hard disks gevuld met helium verbruiken maar 5,1 watt in stand-by (idle), een vermindering van het ratio watts/TB van 44 % vergeleken met de hard disks met lucht van 6 TB. Dankzij deze verbeteringen kan men meer milieuvriendelijke datacenters creëren die zorgen voor lagere energiekosten en een kleinere CO2-voetafdruk.

Voor een helium disk van 6 TB zijn de afmetingen dezelfde als voor een traditionele hard disk van 4 TB. De capaciteiten van deze innoverende disks kunnen oplopen tot 10 TB, maar men moet nog een beetje wachten op de commercialisering van dergelijke modellen. De efficiëntie is er: de technologie laat toe om enerzijds de platters dichterbij te brengen (en er dus meer op elkaar te stapelen), en anderzijds de datatracks op elke platter. Compact, efficiënt en energiezuinig, de helium disk heeft alles in huis om door te breken in de datacenters.