Coworking in Brussel : groot potentieel

apr 29, 2019 | Workplace | 0 Reacties

Voor Cushman & Wakefield België heeft Brussel een serieus potentieel om een knooppunt van co-working in Europa te worden. Een plaats in de top 10?

Dat coworkingruimtes aan populariteit winnen in onze hoofdstad staat buiten kijf. Het aantal coworking deals in Brussel is de laatste drie jaar namelijk exponentieel gestegen. In 2018 was er zelfs sprake van een verdubbeling in één jaar tijd. Vooral in de omgeving van de Louisalaan, de binnenring en voetgangerszones in het centrum kwam er het afgelopen jaar een groot aantal coworking kantoren bij.

Een recent coworking rapport van vastgoedconsultant en dienstverlener Cushman & Wakefield Belgium toont aan dat Brussel heel wat potentieel heeft om een Europese coworking hotspot te worden. Dat heeft Brussel te danken aan de sterktes van de lokale kantoormarkt, namelijk de schaal, de aanwezigheid van een jonge populatie aan afgestudeerden en ondernemers en de groeiende activiteit in Research & Development.

In het rapport stelt Cushman & Wakefield Belgium ook dat coworking kantoren sneller ontwikkeld zullen worden in Europese steden met een grote beschikbare kantooroppervlakte. Met een oppervlakte van 13,5 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte is Brussel de achtste grootste kantoormarkt in Europa. Daarnaast is de Brusselse markt aantrekkelijk voor coworking projectontwikkelaars gezien het grote aantal afgestudeerden en entrepreneurs in de technologie-, media- of communicatiesector. Ook de stimulatie van R&D-activiteit in Brussel draagt bij tot een gunstig klimaat. “Het feit dat de grootste beheerder van coworkingruimtes wereldwijd vier verschillende vestigingen gaat openen in Brussel bewijst dat onze hoofdstad enorm veel potentieel heeft”, aldus Nigel Beller.

Top 10 van Europese coworking hotspots zeker haalbaar

Brussel is een interessante locatie voor flexibele kantooroplossingen. Nigel Beller gelooft dan ook dat Brussel zich in de nabije toekomst in de top 10 van beste Europese coworking steden kan nestelen: “De kantooroppervlakte ingenomen door coworkingruimtes heeft in de eerste maanden van 2019 al de helft van de totale coworking take-up in 2018 bereikt. Deze indrukwekkende groei suggereert dat niet enkel start-ups en freelancers hun weg vinden naar coworkingruimtes, maar dat ook volgroeide bedrijven klaar zijn voor deze ‘nieuwe manier van werken’. De top 10 van coworking hotspots is in dat opzicht zeker ook haalbaar voor Brussel.

“De huurperiode voor kantoren in België is relatief kort en de huursom goedkoop in vergelijking met andere Europese metropolen, maar steeds meer coworking ontwikkelaars zijn aan het uitbreiden in kantoormarkten met een dergelijke huursom en huurperiode”, voegt Nigel Beller nog toe.

De huidige top 10 van coworking hotspots in Europa wordt aangevoerd door Londen, Parijs, Berlijn en Stockholm. Wereldwijd blijkt dat een vijfde van de globale coworking kantooroppervlakte zich in New York en Londen bevindt. Cushman & Wakefield inventariseerde 11 miljoen m² aan coworkingruimte waarvan 40% in Noord-Amerika, 30% in Europa en 30% in Australazië.

Het rapport ‘The Coworking sector in Brussels’ kan via deze link gedownload worden: https://issuu.com/cushwake_be/docs/coworking-report-final-page__1_?e=0

Deze artiken spreken over "Workplace"

Teamwork, Collaboration,
Printing

Follow this topic