Nieuwe tijden voor samen-werken. Creativiteit gaat door het scherm

door | mrt 13, 2018 | technologie | 0 Reacties

Het traditionele witte bord evolueert in deze digitale tijden: het interactieve whiteboard opent een nieuw tijdperk van samen-werken in bedrijven. Ergonomisch en zeer gebruiksvriendelijk als het is, is dit het nieuwe instrument om creativiteit en informatie-uitwisseling te stimuleren.

Cisco Spark, Google Jamboard, Microsoft Surface Hub, Samsung Flip, Ricoh Whiteboard D… Met papieren flip-overs en andere gewone whiteboards hebben ze niets van doen. Met deze toestellen kun je makkelijker baanbrekende ideeën produceren, zónder de ervaring van het schrijven op een bord die we allemaal kennen te hoeven inleveren. Ze maken het allemaal eenvoudig om inhoud te delen, notities toe te voegen, inhoud te uploaden en zelfs naar inhoud te zoeken; ze bieden ook verschillende mensen de mogelijkheid om tegelijk inhoud te creëren. Bovendien kan dankzij de staander op wieltjes van sommige modellen elke ruimte in een vergaderzaal worden veranderd, wat krap behuisde bedrijven nog meer flexibiliteit biedt.

Samenwerking is nog nooit zo stimulerend geweest. De D5500 is klaar voor gebruik zodra je hem aanzet, bezweert Ricoh. Software installeren of dingen afstellen is niet nodig. Het whiteboard hoeft alleen maar via een VGA-kabel te worden verbonden met een pc, iPad, tablet of smartphone om te kunnen beginnen werken op digitale projecties en te interageren met collega’s of studenten. De inhoud kan direct worden afgedrukt, op een USB-stick worden opgeslagen of per e-mail als pdf-bestand worden verzonden. De gebruikersinterface is werkelijk doodeenvoudig. Een speciale opleiding is er dus niet voor nodig.

Vanaf nu kan iedereen iets melden en gehoord worden op welke vergadering dan ook. Maar ook inhoud aanmaken en tegelijk notities toevoegen, met de vinger of met de stylus met dubbele schrijfpunt, direct op het scherm. Bovendien kan elke deelnemer zijn stijl aanpassen, ook de lettergrootte en -kleur – elke aantekening is duidelijk te zien dankzij de zeer gedetailleerde UHD-resolutie van het scherm.

Schermen delen

Een ander sterk punt van deze apparatuur is haar compatibiliteit met een hele waaier aan toestellen dankzij haar draadloze connectiviteit, plus een complete set poorten voor het aansluiten van USB-apparaten, computers en mobiele toestellen. Vooral op de Samsung Flip kun je met een ingebouwde functie voor het delen van schermen inhoud naar een smartphone, tablet of verbonden computer streamen zonder onderbrekingen of verminderde beeldkwaliteit. Omgekeerd is het ook mogelijk om inhoud van een verbonden toestel op het scherm weer te geven om nieuwe ideeën aan de discussie bij te dragen. En tot slot, zegt Ricoh nog, is vertrouwelijke informatie veilig op het interactieve whiteboard en kan die niet per ongeluk worden gedeeld: alle gegevens worden permanent gewist telkens als het toestel wordt uitgeschakeld. Bovendien voorkomt PIN-authenticatie elk ongeoorloofd gebruik.

Verbinding met Salesforce

Een nieuwe trend is het inbouwen van verticale applicaties. Zoals Cisco Spark voor Salesforce. Met deze oplossing worden de belangrijkste samenwerkingstools gebruikers direct in Salesforce ter beschikking gesteld. Iedereen die bij Salesforce is geregistreerd kan een nieuwe of bestaande e-mailruimte van Cisco Spark koppelen aan dat account. Hierdoor kunnen teamleden vragen stellen, bestanden delen en uitgewisselde berichten opslaan. Dat leidt tot doelmatiger werk, bijvoorbeeld als je een thematische discussie met alle juiste mensen – inclusief externe deelnemers – direct in een gekoppelde Salesforce-account opzet. Je hoeft geen e-mail te sturen of agenda’s naast elkaar te leggen om een gaatje te vinden om bijvoorbeeld met iemand in contact te komen en belangrijke informatie over een nieuwe client opportunity te krijgen. Je kunt alle aan het account gekoppelde Cisco Spark-ruimten verkennen om eerdere gesprekken en gedeelde bestanden te bekijken. Of een bericht of een video-oproep sturen naar een accounteigenaar om snel antwoord op vragen te krijgen. Kortom, je kunt meer doen op één plek.

In de context van dit soort toepassingen behoudt Microsoft een duidelijk voordeel. Surface Hub is door en door Microsoft, van de hardware-oplossing tot de software-oplossing met het onvermijdelijke Windows. Bij een update is de compatibiliteit verzekerd, wat geruststellend is voor een bedrijf, net als het feit dat er één aanspreekpunt is voor ondersteuning. Wat de gebruiker betreft is het Microsoft-universum al evenzeer geruststellend, want bekend, al was het alleen maar zijn iconische Windows-interface en zijn beroemde Office 365-suite, met Word, Excel en PowerPoint, maar ook OneNote en, meer nog, Skype Enterprise voor onlinevergaderingen, nog afgezien van optionele toepassingen naar gelang van ieders behoeften.