Cybercriminaliteit: Europa is wereldkampioen…

door | jun 10, 2017 | Advies | 0 Reacties

Cybercriminaliteit is niet overal hetzelfde. Volgens ThreatMetrix is het aantal in Europa uitgevoerde cyberaanvallen veel hoger dan in de rest van de wereld.

In Europa werden in het eerste kwartaal van 2017 130 miljoen aanvallen gedetecteerd en geneutraliseerd (35% meer dan in het voorgaande jaar), plus ruim 200 miljoen aanvallen die werden uitgevoerd door geautomatiseerde programma’s of “bots”.

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn de nieuwe zenuwcentra van de cybercriminaliteit: in deze twee landen neemt het aantal frauduleuze circuits enorm toe. In het VK detecteerde en stopte het netwerk ThreatMetrix in drie maanden tijd 17 miljoen aanvallen (30% meer dan in hetzelfde trimester van het voorgaande jaar). Frankrijk heeft op zijn beurt het hoogste percentage geweigerde banktransacties (12,2%). Net als in Duitsland ligt het aantal frauduleuze activiteiten daar 40% hoger dan het aantal legitieme transacties.

De economische en politieke kwetsbaarheid van Europa, gecombineerd met de verkiezingsperiodes, vormen een vruchtbare bodem voor cybercriminaliteit en economische misdrijven. “De toename van grensoverschrijdende e-Commerce, de economische onzekerheid en de politieke actualiteit in Frankrijk hebben cybercriminelen in staat gesteld misbruik te maken van het veranderende gedrag van internetgebruikers en bedrijven”, vertelt Pascal Podvin, Senior Vice President van ThreatMetrix. “De nieuwe reglementaire context in Europa, zoals de AVG en PSD2, de nieuwe richtlijn inzake betaaldiensten, betekent dat bedrijven authenticatieoplossingen voor digitale identiteiten en preventieoplossingen voor cybercriminaliteit moeten invoeren die 100% veilig zijn en tegelijk de klantenervaring onaangetast laten. Hun commercieel voortbestaan staat op het spel.

De aanvallen ontwikkelen zich sneller dan de tools en technieken om die op te sporen. Zo kunnen hackers via Trojaanse paarden van het RAT-type, vooral bij financiële dienstverleners, vanuit eender welke locatie de controle over specifieke computers overnemen dankzij een combinatie van Remote Access Tools en aanvallen van het type “social engineering”. Fintech heeft ook te lijden van digitale identiteitsdiefstal, waarbij gebruik wordt gemaakt van transacties van het type P2P, grensoverschrijdende geldoverschrijvingen en potentiële gaten in de beveiliging van nieuwe platforms.

Tot slot valt, naast de groei van cybercriminaliteit in Europa, ook vast te stellen dat cyberaanvallen muteren en migreren naar opkomende landen zoals Azerbeidzjan, Bangladesh, Kroatië, Cuba, Ecuador, Georgië, Guatemala, Kenia, Marokko, Peru en Puerto Rico, maar ook naar een land als Israël. Cybercriminaliteit is kortom bezig uit te groeien tot een wereldwijd samenhangend netwerk.

 

In Maart Solutions Magazine

Oplossingen Magazine wijdt binnenkort speciale verslagen over de veiligheid van mobiele toepassingen :GDPR, Samenwerking & video, Home Protection

> Ik wil dat zichtbaarheid op dit onderwerp
> Abonneer u op de maandelijkse papieren

PUB

EMC
Summary
Cybercriminaliteit: Europa is wereldkampioen ...
Article Name
Cybercriminaliteit: Europa is wereldkampioen ...
Description
Cybercriminaliteit is niet overal hetzelfde. Volgens ThreatMetrix is het aantal in Europa uitgevoerde cyberaanvallen veel hoger dan in de rest van de wereld.
Author
Solutions Magazine