Cybercriminelen azen op de logistieke keten

door | jun 3, 2018 | Cyber Security | 0 Reacties

De logistieke keten van bedrijven en professionele diensten is duidelijk een belangrijk doelwit geworden voor het stelen van handelsgeheimen en intellectuele eigendom.

In 2017 zagen we een zorgwekkende toename van ransomware- en andere cyberaanvallen gericht op de logistieke keten. De zakelijke sector en professionele dienstverlening werd duidelijk meer geviseerd, met name in de EMEA-zone waar 20% van alle aanvallen werd geregistreerd in deze sector. Dimension Data onthulde dit onlangs in een recente studie.

De zakelijke sector en de professionele diensten zijn dan ook het doelwit geweest van 10% van de wereldwijde ransomwareaanvallen, en staat daarmee op de derde plaats van de meest geviseerde sectoren (in 2016 was dit nog de zesde plaats), na de financiële sector en nieuwe technologieën. Deze sector staat ook op de derde plaats op het Amerikaanse continent (9%), maar eindigt in EMEA op de pole position.

De logistieke keten van bedrijven en professionele diensten is dus duidelijk een belangrijk doelwit geworden voor het stelen van handelsgeheimen en intellectuele eigendommen, waardoor de gegevens van klanten en partners in gevaar kunnen komen. “Er zijn veel kwetsbare elementen in de logistieke ketens en bij outsourcers, die vaak afhankelijk zijn van heterogene en verouderde netwerkinfrastructuren, waardoor ze gemakkelijk ten prooi kunnen vallen aan cyberdreigingen”, legt Mark Thomas, Groep CTO Cybersecurity van Dimension Data uit. “Dienstverleners en onderaannemers zijn ook bevoorrechte doelwitten omwille van de handelsgeheimen en intellectuele eigendom die zij in hun bezit hebben. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de reële dreigingen waarmee ze worden geconfronteerd en ervoor zorgen dat alle aspecten van hun activiteiten veilig worden beschermd.”

Hoewel de logistieke keten zich nu ook in het vizier van cybercriminelen bevindt, blijft de financiële sector het belangrijkste doelwit. Regelmatig starten zij projecten rond informatievergaring om potentiële kwetsbaarheden in hun infrastructuren en applicaties te identificeren.

De nieuwe technologieën vormden in 2017 de op één na meest geviseerde sector wat betreft cyberaanvallen (19% van het aantal aanvallen), waardoor zakelijke en professionele diensten naar de derde plaats werden verwezen.