Voor de traditionele oplossingen moet het niet meer onderdoen. Het ‘datacenter-in-a-box’ van Rittal is een gebruiksklare standaardoplossing die beantwoordt aan alle noden op het vlak van koeling, stroomverdeling, bewaking en beveiliging.

De kast neemt, met een grondvlak van amper 1,1 m2, bijzonder weinig plaats in en is compatibel met een breed assortiment optiepakketten en toebehoren.

Het Rittal TS IT rack is 800 mm breed en is, in functie van de gebruikersbehoeften, verkrijgbaar in een diepte van 1000 of 1200 mm. Een 12 kW LCP DX koelunit wordt naast de kast geplaatst en gekoppeld.

Voor optimale koeling is er een duidelijke scheiding tussen de koude en warme luchtstromen. Opdat de kast ook in beperkte ruimtes makkelijk toegankelijk zou blijven, is ze aan de achterzijde uitgerust met een tweevleugelige deur. De TS IT rack wordt gemonteerd op een Flex-Block sokkel (100 mm) voor eenvoudige bekabeling langs de onderzijde.

Alhoewel het totale aantal fysieke servers daalt, neemt de warmteafgifte per apparaat snel toe. Daarom is het belangrijk dat IT racks optimaal gekoeld worden. Met de LCP DX koelunit van Rittal bent u zeker van het nodige koelvermogen 24/7 het hele jaar door.

Ook aan de veiligheid van het ‘datacenter-in-a-box’ werd ruim aandacht besteed. Optioneel kan de kast uitgevoerd worden met toegangscontrole door middel van een numerieke code of een badge. Deze worden geconfigureerd via een gebruiksvriendelijk rechtenbeheersysteem. In geval iemand zou proberen het systeem te saboteren, bijvoorbeeld door de bekabeling aan te passen of de stroom af te sluiten, sluiten de deuren onmiddellijk. De optionele brandbeveiliging wordt gegarandeerd door Rittal’s DET-AC III detectie- en blussysteem, dat met hoog gevoelige sensoren de circulerende lucht in de kast constant analyseert. Mocht het koelsysteem uitvallen en de temperatuur in de serverkast een kritisch niveau bereikt, kan een speciale optionele module voor automatische opening van de deuren zorgen.

De optionele PDUi kan zowel basis als intelligent gekozen worden, past rechtstreeks op de 19” rails en levert tot 10 kW elektrisch vermogen. Daarnaast kan Rittal de nodige back- upstroom leveren in de vorm van een UPS om schade aan de installatie of gegevensverlies te voorkomen bij mogelijke stroomonderbrekingen of black-out.

Met het optioneel pakket voor monitoring kunnen basismetingen worden gedaan naar luchttemperatuur, luchtvochtigheid en de aanwezigheid van rook. Via het TCP/IP-netwerk worden alarmen gegenereerd. Extra alarmen kunnen ook worden verstuurd via SMS. De gebruiksvriendelijke webinterface geeft via http of HTTPs een duidelijk overzicht van alle relevante IT-variabelen binnen het datacenter.

 

Filip Gosselin – Rittal datacenter-in-a-box, made in Belgium

Het IS IT-rack van Rittal, dat eind april gelanceerd werd, positioneert zich als een datacenter-in-a-box, een datacenter speciaal ontworpen voor kmo’s. Ontmoeting met Filip Gosselin, Product Manager IT/RiMatrix van Rittal.

° Op welke markt richt Rittal zich met zijn aanbod datacenter-in-a-box?

Onze oplossing is vooral bedoeld voor bedrijven die één of twee serverkast(en) hebben, organisaties die ongeveer tussen de 50 en 100 personen in dienst hebben. We richten ons ook naar bedrijven die over een klein datacenter beschikken en die zich niet langer willen bezighouden met de technische issues van zo’n infrastructuur zodat ze zich kunnen focussen op hun corebusiness.”

“Want terwijl een bedrijf niet meer zonder IT kan, vragen velen zich af of ze hun infrastructuur intern moeten behouden of externaliseren. Ons aanbod datacenter-in-a-cloud kan een eerste stap zijn naar de cloud, omdat het een soort privécloud is.”

Dat gezegd zijnde richten we ons niet op één of specifieke verticale markten omdat ons product zowel gebruikt wordt in de industrie als in het onderwijs of de gezondheidszorg bijvoorbeeld. Ons aanbod wil een one-stop-shop zijn voor de IT in een kmo.”

° Wat zijn de specificiteiten van het Rittal-aanbod?

Ons datacenter-in-a-box is een gebruiksklaar systeem dat in één kast zowel de elektrische voeding en de koeling als de beveiligingsystemen integreert, zowel voor de bescherming van de elektrische voeding als de beveiliging. Allemaal zeer compact, want de behuizing meet maar 1,1 m2.”

Ons datacenter-in-a-box kan tot 12 kW per kast ondersteunen, wetende dat het gemiddelde 3 à 6 kW bedraagt. Qua koeling, stellen we een efficiënt systeem voor het temperatuurbeheer voor via lucht of water. In de praktijk kan ons datacenter-in-a-box probleemloos functioneren tot 24/25 °C, waardoor besparingen op koeling mogelijk zijn.”

Onze oplossing biedt trouwens tot 6 specifieke opties, bijvoorbeeld rook- en blusdetectoren, een toegangscontrolesysteem met code of badge, of een noodvoeding in UPS-vorm.”

Ook belangrijk: de behuizing ondersteunt eender welke type kast voor servers, gezien Rittal OEM is van de grote leveranciers zoals Dell, IBM, Cisco en HP.

° Hoe commercialiseert Rittal zijn datacenter in-a-box?

Een van de grote voordelen van ons aanbod is de snelle en eenvoudige implementatie. Een dergelijke oplossing kan al in vier weken geïnstalleerd worden. Bovendien is de ontwerp- en planningfase bijzonder kort.”

Voor de installatie en de support werkt Rittal exclusief via het indirecte kanaal. Het kan dan zowel gaan om partners die door ons gecertificeerd zijn als installateurs die door de klant gekozen worden. Maar in dat laatste geval definiëren we duidelijk onze verantwoordelijkheden.”

“Ik wil nog benadrukken dat de oplossing in België ontworpen werd, na vragen van klanten waaraan ons Duits moederbedrijf in eerste instantie niet kon voldoen. Rittal beschikt in België inderdaad over een bijzonder competent technisch departement. We stellen onze prospecten ook een showroom voor waar ze de oplossing in de realiteit kunnen zien en in de praktijk kunnen experimenteren. Want het datacenter-in-a-box werd van meet af aan ontwikkeld om te beantwoorden aan een concrete marktvraag.”

° Wat is het commerciële succes van het aanbod?

We beschikken al over een aanzienlijk aantal klanten in België en hebben belangrijke successen opgetekend in het buitenland via integratoren. En het aanbod evolueert constant om te beantwoorden aan nieuwe klantennoden.”