De CDO schept de voorwaarden voor wendbaarheid

okt 30, 2019 | Data Intelligence, Latest News | 0 Reacties

Luc Blyaert, die aan het roer van de CDO Awards 2019 staat, geeft een update. Een volwassenere editie … omdat bedrijven volwassener zijn …

° Wat is uw beoordeling van de CDO Awards 2019?

Luc Blyaert: “Een groot succes wat de deelname betreft! Tijdens de ceremonie kwamen zo’n 325 deelnemers de opvolgers van Geert Van Mol en Benoit Degotte ontmoeten. Dit is fantastisch als je bedenkt dat deze CDO-functie drie jaar geleden nog niet bestond …We zagen het uiteraard groot. Het evenement, georganiseerd door TOP MANAGEMENT en mijzelf, werd ondersteund door NexxWorks, Duval Union, Wijs en SOLUTIONS. Maar dat doet er niet toe. Het onderwerp is fascinerend. De CDO van gisteren is niet die van vandaag. De missie evolueert.”

° Bedoelt u dat het profiel van de CDO per editie is geëvolueerd?

“Ja, uit noodzaak. De CDO staat van nature in de schijnwerpers. Men doet beroep op hem om een voortrekkersrol te spelen in de economische en sociale transformatie die van invloed zal zijn op ons toekomstige mondiale model!”

De CDO-kwestie blijft belangrijk, maar nog onvoldoende …

° Geeft men dan niet te veel belang aan een functie die in wezen met IT te maken heeft?

“Dat zou een vreselijke vergissing zijn, een die bedrijven nog steeds maken: ze proberen de digitalisering binnen een afdeling in compartimenten op te delen, ook al moet deze in alle bedrijfstakken van het bedrijf doordringen: HR, financiën, productie, supply chain, juridisch … Door de grens te trekken, zou het bedrijf eigenlijk evenveel CDO’s als afdelingen nodig hebben!

 

325 deelnemers! De CDO Awards 2019 hebben veel interesse gewekt en vragen opgeroepen … Er is een trend ontstaan: de CDO van 2019 staat niet langer op zichzelf, we voelen de steun van de organisatie, met de CEO op kop …

° Betekent dit niet dat de functie kan gaan vervagen?

“Pas op voor misverstanden: dit betekent niet dat de CDO moet verdwijnen, maar dat zijn rol zal veranderen. Hoewel de business lines sterk betrokken zijn bij de implementatie van digitale transformatie, blijven ze terecht gericht op hun oorspronkelijke vaardigheden en hebben ze in werkelijkheid weinig tijd om zich te wijden aan innovatie of exploratie om de nieuwe technologieën te bepalen die hun bedrijf in de toekomst zullen revolutioneren. Het is aan de “transversale” vrouwen of mannen zoals de CDO om naar de toekomst te kijken om zo te anticiperen op toekomstige transformaties en geleidelijk aan interne veranderingen teweeg te brengen. Het zou een vergissing zijn om zo’n functie niet nodig te achten: de CDO-problematiek blijft belangrijk, maar onvoldoende.”

“Donderdag 24 oktober werden Erik Cuypers, Groep CIO Maxeda, en Pierre-André Rulmont, Vice President Information Systems, MIVB, verkozen tot CDO van het Jaar. Voor de jury symboliseren ze perfect de evolutie van de functie.”

Van een evolutionaire fase naar een revolutie

° Zijn er specifieke lessen die moeten worden getrokken?

“Zeker een grotere volwassenheid. Uit de aanvraagdossiers bleek duidelijk: gedetailleerder en meer betrokken. De jury identificeerde ook een breder spectrum van activiteiten die zijn vertegenwoordigd. In 2018 won de dienstensector, met het bankwezen en de verzekeringssector op kop. Dit jaar was de industrie goed vertegenwoordigd.

“De CDO van 2019 staat niet langer op zichzelf, maar we voelen de steun van de organisatie, met de CEO in de hoofdrol. Ook het denken gaat verder dan optimalisatie of automatisering. We bevinden ons niet langer in een fase van evolutie, maar van revolutie. Digitale transformatie is per definitie in een permanente dynamiek: alles beweegt, alles wordt getransformeerd. In deze context is het voor leiders niet zozeer van belang om de juiste strategie te hebben als wel om de voorwaarden te scheppen voor wendbaarheid.”

“De meting van de digitale rijpheid moet deze dynamiek volgen. Hoewel het prijzenswaardig is om de effectiviteit op een barometrische manier te meten om veranderingen in de tijd te begrijpen, is het ook essentieel om de gekozen indicatoren regelmatig in vraag te stellen om hun relevantie te garanderen … U zult zien dat we bij de CDO Awards 2020 de drempel van 500 deelnemers zullen overschrijden!”.

 

(*) Alle foto’s van het evenement:

https://www.cdooftheyear.be/nl/photos

Deze artiken spreken over "Cybersecurity"

Governance, Resilience, IAM, PAM, DLP, SIEM, SOC

Follow this topic