De cloud: meer investeringen … en aanhoudende vrees

door | sep 5, 2017 | Non classé | 0 Reacties

De cloud : begeerd en gevreesd. Er is niets nieuws onder de zon. Wel hebben we enkele cijfers om de aanhoudende huiver onder bedrijven te evalueren.

Vandaag de dag is 20% van de IT-budgetten gewijd aan toepassingen binnen de openbare cloud. Organisaties gaan ervan uit dat over twee jaar de helft van hun infrastructuur zich in de openbare cloud zal bevinden, aldus Barracuda Networks.

In België en Nederland zijn de bedrijven het sterkst met de openbare cloud bezig (41%), gevolgd door Frankrijk (38%), Oostenrijk (35%) en Duitsland (35%). Van de ondernemingen die van de openbare cloud gebruikmaken, heeft minder dan de helft (45%) vertrouwen in de capaciteit van hun leverancier om hen een complete en volledig effectieve bescherming te bieden voor hun toegang tot hun applicaties in de cloud. Over de bescherming van de applicaties (43%) en de gegevens (41%) in de cloud denken ze ongeveer hetzelfde. Dit suggereert dat meer dan de helft van de bedrijven niet volledig tevreden is over het beveiligingsniveau dat hun cloudleverancier biedt. Een situatie die moet worden gecorrigeerd om de huidige populariteitsgroei te handhaven.

Volgens Barracuda Networks lijken veel IT-besluitvormers geen duidelijk idee te hebben van hun eigen veiligheidsverantwoordelijkheden binnen de cloud: Slechts 61% van hen (gemiddeld, in de EMEA-zone) geeft aan de eigen verantwoordelijkheden in dit domein volledig te begrijpen – een orde van grootte die gaat van 69% in Duitsland tot 51% in België en Nederland.

Nog onrustbarender is dat bijna twee derde van de bevraagde personen in de EMEA (64%) denkt dat het de taak van de cloudleverancier is om de gegevens in de cloud te beveiligen, terwijl 61% hetzelfde zegt over de applicaties en 60% over de besturingssystemen. Hieruit blijkt dat er werkelijk onvoldoende begrip bestaat van het model van “gedeelde verantwoordelijkheid”, een belangrijke bepaling die in de meeste contracten van cloudleveranciers te vinden is en die stelt dat de leverancier verantwoordelijk is voor de beveiliging van de basiscomponenten van de infrastructuur, zoals de machines, de opslag, de databases, het netwerk en het datacenter zelf, terwijl het de verantwoordelijkheid van de klant is om de beveiliging te verzorgen van zijn gegevens, applicaties, besturingssystemen en andere softwarecomponenten die in de cloud draaien.