De technologie veroudert, de digitale transformatie blijft achter

door | feb 14, 2017 | Business | 0 Reacties

57% van de bevraagde bedrijven worstelt met zijn technologie om te beantwoorden aan de eisen van de digitale transformatie. Maar dat zal veranderen, zegt Fujitsu op basis van een studie van PAC.

De veroudering van de technologie weerhoudt Europese bedrijven ervan echt de vruchten te plukken van de digitale transformatie. Meer dan de helft (57%) van de IT-managers erkent dat zijn technologische infrastructuur moeite heeft om te voldoen aan de nooit eerder geziene eisen van de digitalisering, becijferde het consulting- en marktonderzoeksbureau PAC.

Uit dit onderzoek1, besteld door Fujitsu om de trends in businessapplicatieservices in verschillende Europese landen bloot te leggen, blijkt dat, ondanks de vele opportuniteiten die de digitale transformatie vertegenwoordigt voor bedrijven, ze er nog altijd geen absolute prioriteit van maken. Nauwelijks meer dan 10% van de bedrijven beschouwt zich als leider in digitale transformatie. En 17% van hen meent dat de digitalisering een vraag is van leven of dood voor hun activiteit. En hoewel 42% zich bewust is van de impact van de digitalisering, menen zij dat andere uitdagingen zoals economische onzekerheden veel belangrijker zijn…

“De bedrijven zouden hun workloads en hun applicaties meer naar de cloud moeten transfereren en doeltreffende maatregelen moeten nemen om niet alleen hun flexibiliteit maar ook de efficiëntie van hun IT-budget te verbeteren”, analyseert Ravi Krishnamoorthi, SVP & Head of Business Consulting, Digital & Application Services, Fujitsu EMEIA. “Ondertussen zijn er veel bedrijven die worstelen om te proberen kritische processen uit te voeren op software die tientallen jaren geleden gecreëerd werd.”

Voor PAC is het verrassend te constateren dat de bedrijven die ten volle de vruchten plukken van de digitale transformatie zo zeldzaam zijn. “Het probleem van de meeste grote organisaties is dat ze niet gemaakt zijn voor het digitale tijdperk”, meent Nick Mayes, Research Director, PAC. “Velen van hen hebben een grote vooruitgang geboekt, maar ze blijven geconfronteerd met de concurrentie van de ‘digital natives’ die op de markt komen. Om efficiënt te concurreren, vernieuwen de bedrijven hun technologie-infrastructuur, van server tot businessapplicaties en productiviteitstools, maar ze zijn vaak verbijsterd over de enorme keuze die er is op het vlak van portfolio’s. Bovendien volstaat het om de digitale noden van een bedrijf te dekken niet de juiste infrastructuur te implementeren. Velen ontdekken dat als de medewerkers niet betrokken zijn zelfs de beste strategie faalt.”

De technologische en culturele issues staan bovenaan de lijst factoren die de digitale transformatie afremmen: op de eerste plaats staan de veroudering van de technologie en van de infrastructuur van bedrijven, de moeilijkheid om de digitalisering te integreren in zeer oude systemen en de uitdagingen rond het beheer van de culturele verandering in hun IT-organisaties. Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de verouderde applicaties zijn die een blok aan het been van bedrijven vormen. Het negatieve effect dat ze hebben op de soepelheid van een bedrijf is de grootste bekommernis, net als hun impact op het budget dat beter gebruikt zou kunnen worden door de innovatie te ondersteunen.

Goed nieuws: er zou een significante verandering op komst zijn de volgende drie jaar, meent Fujitsu. Vandaag heeft slechts 20% van de respondenten meer dan de helft van zijn applicaties naar de cloud getransfereerd. Maar deze grootteorde zou waarschijnlijk meer dan verdubbelen de komende 36 maanden. In 2017 zou de invoering van gerobotiseerde automatisatieprocessen moeten versnellen. Daardoor zouden de betrouwbaarheid, de snelheid en de strategie van externe en interne processen verbeteren.

 

Een sterke vraag naar Oracle- en SAP S/4HANA-oplossingen

De meerderheid van de bevraagde bedrijven die vandaag Oracle-applicaties draaien, meent ook dat deze applicaties cruciaal zijn bij het actualiseren van de digitale strategieën van hun organisatie. 21% van hen heeft al Oracle-applicaties uitgerold en 39% is van plan een project te lanceren de komende 12 maanden. De steun voor de cloudapplicaties van Oracle is er zonder voorbehoud: geen enkele van de Oracle-klanten die deelnamen aan het onderzoek, overweegt te veranderen van cloudleverancier.

Zelfde trend bij SAP. PAC voorspelt dat 2017 een scharnierjaar wordt voor de invoering van SAP S/4HANA, gezien bijna 40% van de respondenten van plan is de komende 12 maanden een project te lanceren om de bestaande processen te optimaliseren en de exploitatiekosten te reduceren.

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag