De traditionele tablet is dood, leve de 2-in-1 !

door | feb 28, 2017 | technologie | 0 Reacties

De eerste tablets kwamen meer dan dertig jaar geleden op de markt. Dank je wel, Fujitsu ! Sindsdien zijn we ze heel anders gaan gebruiken. Daarom: ruim baan nu voor de 2-in-1.

Mettertijd hebben tablets een andere rol gekregen. Als entertainmenttoestel werden ze beschouwd als een aanvulling op de laptop. Tablets hebben evenwel een sterke impact gehad op de consumptie van content; nu zetten ze de manier waarop ondernemingen met hun eindklanten communiceren op haar kop. Met de toevoeging van toetsenborden, in feite de opkomst van 2-in-1-toestellen, en een steeds toenemend aantal toepassingen voor deze apparaten, hebben tablets gaandeweg diverse taken van laptops overgenomen, is de analyse van Fujitsu, een pionier in deze markt.

Door de opkomst van het internet der dingen zal het gebruik van tablets – en ruimer genomen van mobiele toestellen – in het bedrijfsleven toenemen. Nu al maken veel bedrijven gebruik van RFID-tags om hun goederen te traceren. Steeds meer werknemers zijn dan ook uitgerust met tablets en RFID-lezers om gemakkelijker voorraden te kunnen beheren. Bovendien hebben handelaars ingezien dat ze van de mobiliteit van tablets gebruik kunnen maken voor een snellere en klantvriendelijkere klantenservice. Werknemers kunnen ze dus gebruiken om bestellingen of betalingen van klanten op te nemen op iedere mogelijke plek in de winkel. Scholen en ziekenhuizen zetten ook tablets in, waardoor ze verrijkende educatieve ervaringen creëren en gezondheidswerkers een grote database direct ter beschikking kunnen stellen.

Los toetsenbord

Recentelijker zijn tablets geëvolueerd om aan de nieuwe eisen van de markt te voldoen en zie je ze steeds vaker op het werk, merkt Fujitsu voorts op. Tegenwoordig komen er steeds meer 2-in-1-tablets op de markt, waarvan de meeste de mogelijkheid bieden er een los toetsenbord bij te gebruiken. Daardoor kunnen medewerkers overal te velde werken maar ook op hun werkplek, alsof het om een gewone laptop ging.

Tablets hebben dus een lange weg afgelegd sinds de tijd dat ze louter als entertainmenttoestellen werden beschouwd. Ze blijven snel evolueren om te functioneren als belangrijk werkinstrument. Volgens het onderzoeksbureau IDC eindigen tablets hoog in de prioriteitenlijstjes voor IT-uitgaven van het bedrijfsleven in 2017. Meer dan twee derde van deze bedrijven zijn van plan om hun werknemers op korte termijn met 2-in-1-tablets uit te rusten. Deze trend, aldus Fujitsu, is te verklaren door de wens om de productiviteit van werknemers te vergroten; hen in staat te stellen makkelijk en flexibel te werken, waar en wanneer dan ook. De digitaletransformatiestrategieën zijn ook een belangrijke factor in het gegeven dat bedrijven tablets gaan gebruiken. De maturiteit van ondernemingen ten opzichte van het gebruik van tablets voor professionele doeleinden kan worden toegeschreven aan hun capaciteit om nieuwe digitale processen te integreren, die ook hun engagement maximaliseren bij de bijzonder technofiele gebruikers. Bij ondernemingen die nog geen tablets hebben ingevoerd zijn de beveiliging en de kosten de twee obstakels om dat wél te doen.

De opkomst van hybride tablets

In het verslag van IDC wordt ook geconstateerd dat tablets in 2017 een nieuwe grote horde zullen nemen. Dit wordt het jaar waarin hybride toestellen zwaar zullen scoren: volgens het onderzoek zullen deze loskoppel- en ombouwbare apparaten waarschijnlijk meer dan de helft van de gekochte tablets gaan uitmaken. Deze prognose bevestigt de hierboven genoemde trend, en steeds meer bedrijven gaan aan de tablet. Zagen bedrijven tablets ooit als industriële toestellen afgestemd op verticale diensten, intussen zijn ze het belangrijkste werkinstrument geworden.

De expertise die Fujitsu zich sinds meer dan dertig jaar in de tabletbranche heeft verworven, heeft geleid tot de ontwikkeling van een compleet portfolio, die gaat van 2-in-1-toestellen tot robuuste industriële tablets die tegen een stootje kunnen. Al deze producten zijn ontworpen om ondernemingen de mogelijkheid te bieden hun productiviteit te maximaliseren en hun digitale transformatie te realiseren.

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag