Het dichten van de digitale kloof is niet voor morgen

door | okt 8, 2018 | Business, Workplace | 0 Reacties

Desktops: in België zijn Dell (37,9%) en HP (36,7%) daarvan de belangrijkste leveranciers. Op de derde plaats staat de Naamse computerbouwer Priminfo (11,5%), die bijna een derde van de markt in de publieke sector in handen heeft!

In België behoudt de desktop zijn eerste plaats in de ranglijst van de door professionals gebruikte systemen, al wordt hij wel op de voet gevolgd door de laptop, die steeds maar terrein blijft winnen.

Desktops, thin clients of laptops: de populairste producenten zijn Dell en HP. Apple wint in de categorie tablets. Dat blijkt uit een marktonderzoek van de specialist in data-driven marketing Computer Profile bij 4.858 Belgische bedrijven met meer dan 50 werknemers.

De desktop vertegenwoordigt 58% van alle door professionals gebruikte computersystemen en is dus het meest gebruikte professionele computersysteem. Maar sinds de cijfers van 2010 tekent zich een neerwaartse trend af, die de afgelopen vier jaar min of meer ongewijzigd is gebleven. Parallel met deze daling zien we een toename van het aantal laptops, die een derde van de markt (34%) opeisen. De groei van thin clients en tablets bleef vorig jaar vrijwel ongewijzigd; bij de tablets was zelfs een lichte groeiversnelling te zien.

Het einde van de desktop? Voorlopig toch niet!

Hoewel de desktop ieder jaar marktaandeel verliest, blijft hij toch het systeem dat 92% van de ondervraagde bedrijven in 2018 gebruikt. Het percentage varieert per sector, maar niet veel. Dé sector qua desktopgebruik is de maakindustrie, waar 95% van de organisaties desktops gebruiken. Bij de IT-sector en bij nutsbedrijven is de grootste daling te noteren: van 91,2% in 2011 naar 77% in 2018.

92% van de ondervraagde bedrijven gebruikt laptops, een percentage dat de afgelopen jaren onveranderd is gebleven. Ook hier is er weinig verschil tussen de ene sector en de andere.

Een verrassende vaststelling is voorts dat het aantal tablets voor professioneel gebruik daalt: van 29% in 2016 naar 22% in 2018. Net zoals vorig jaar maken de thin clients slechts 7% van het totale aantal computersystemen bij eindgebruikers uit. Ongeveer een kwart van de ondervraagde bedrijven (23%) zegt dat deze thin clients thuis worden gebruikt.

Priminfo, 32,2% in de publieke sector! 

De hardwaremarkt voor eindgebruikers wordt beheerst door een klein aantal spelers. Met 66% staat Apple nog steeds aan de top van de Belgische professionele tabletmarkt – al was het marktaandeel eerder wel 71%. Apple wordt gevolgd door Samsung (14%) en Microsoft (6%), die allebei hun marktaandeel licht hebben zien stijgen. Apple domineert ook in de verschillende sectoren, behalve in de gezondheidszorg, waar Samsung op de eerste plaats komt met 49%.

De belangrijkste leveranciers van desktops zijn HP en Dell, met respectievelijk 37,9% en 36,7% marktaandeel. De derde plaats is voor Priminfo (11,5%). In de publieke sector eist de Naamse computerbouwer de eerste plaats op met 32,2%.

Op de laptopmarkt voeren HP (40,7%) en Dell (37,4%) de lijst aan. Ze worden gevolgd door Lenovo (15,4%). Fujitsu is de enige fabrikant die zijn toch al bescheiden marktaandeel nog verder ziet krimpen (van 4,9% in 2011 naar 2,7% in 2018).

Voor thin clients delen HP en Dell de toppositie met allebei 35,1 procent. IGEL komt op een respectabele derde plaats met 18%. In acht jaar tijd heeft deze leverancier zijn marktaandeel met 10% zien stijgen.