Digitale transformatie, een zaak voor het management !

door | mrt 11, 2019 | Business, Data Intelligence | 0 Reacties

Het management aan het roer voor digitale transformatie, zegt Beltug in een studie rijk aan grootorden om trends te beoordelen.

We konden het al raden, en de cijfers van vandaag laten het ook zien: digitale transformatie is een zaak voor het management. De trend is niet verrassend, en zeer duidelijk bij kmo’s: in 80 procent van de gevallen is het inderdaad het management dat de controle heeft over alles wat met technologie te maken heeft, IT, telecommunicatie, beveiliging … In grote organisaties zijn het management (51%) en de IT-afdeling (36%) de drijvende krachten achter digitale innovatie. Ook zijn in grote organisaties de business lines nauw betrokken en hebben ze een belangrijke impact op beslissingen.

Dit is ongetwijfeld de belangrijkste conclusie van de tweejaarlijkse Beltug-enquête, de vereniging van ICT-besluitvormers, die samen met het adviesbureau Profacts werd uitgevoerd bij 1145 organisaties, zowel overheidsinstellingen als particuliere bedrijven, individuele bedrijven en multinationals. Het extraatje: de marktstudie werd uitgevoerd in samenwerking met Orange Belgium, Proximus, Telenet, Verizon en Dimension Data; en deze unieke samenwerking van zes partijen maakte het mogelijk om een zeer volledige schets van het Belgische landschap op te stellen.

De enorme groei van de cloud

Over het algemeen blijkt uit het marktonderzoek dat er niet alleen een belangrijk bewustzijn is, maar ook dat Belgische bedrijven inderdaad werken aan digitalisering. 56% van de grote bedrijven heeft een digitale transformatiestrategie; in 37% van de gevallen is het meer een organische aanpak. Aan de kant van de kmo’s is de verhouding omgekeerd: 17% zegt een strategische aanpak te volgen, terwijl 56% een organische aanpak hanteert.

Met het management aan het roer zal het niet verwonderlijk zijn om de enorme groei van de cloud te zien. Zo heeft 72% van de grote bedrijven al gebruik gemaakt van SaaS. Twee jaar geleden was dat nog maar 44%! Ongeveer 40% van de kmo’s gebruikt SaaS. IaaS wordt al in 37% van de grote bedrijven gebruikt. Hiervan gebruikt 61% Microsoft, 35% Amazon Web Services en 16% Google. PaaS wordt op zijn beurt in 35% van de bedrijven gebruikt.

Eerste blockchainprojecten

Hoe zit het met innovatie zelf? Uit de Beltug-studie blijkt dat 20% van de grote bedrijven M2M hebben geïmplementeerd met behulp van een SIM-kaart (16% zonder SIM-kaart). Deze cijfers kunnen niet bij elkaar worden opgeteld, omdat een bedrijf beide methoden kan gebruiken. Kmo’s zijn in lijn met de trend, hun scores zijn niet significant lager.

Blockchain? Daar zit beweging in: meer dan 10% van de bedrijven heeft al een project en 12% is betrokken bij projecten die ze de komende twee jaar willen starten. Een mooi begin. Ook artificiële intelligentie is al in één op de vier gevallen geïmplementeerd en bijna 20% van de bedrijven is van plan om er binnen twee jaar mee van start te gaan. Als de verwachtingen werkelijkheid worden, zal tegen 2021 meer dan 40% van de bedrijven AI gebruiken!

Veiligheid: 66% van de bedrijven heeft een toenemend budget

Terwijl de Beltug studie nog steeds de opkomst van unified communications belicht, met de nadruk op de dominante positie van Microsoft, ligt de kwestie van veiligheid gevoeliger. Dit is duidelijk een van de belangrijkste zorgen van bedrijven. In feite meldde 41% van de grote bedrijven dat ze al een IT-beveiligingsprobleem hadden ondervonden. In realiteit is het aantal incidenten waarschijnlijk nog hoger, omdat veel van de ondervraagde bedrijven nog steeds weigeren over dit onderwerp te communiceren … Aan de kant van de kmo’s is slechts 20% van mening dat zij een IT-beveiligingsincident hebben meegemaakt.

De veiligheid van mobiele apparaten staat in het rood. Minder dan de helft van alle bedrijven maakt zich er zorgen over! Ook hier hinken de kmo’s achterop. Waarschijnlijk door een gebrek aan bewustzijn, zegt Beltug …

Dit gezegd zijnde, nemen de beveiligingsbudgetten in de meeste bedrijven toe: 45% van de respondenten gaf aan dat het budget in 2018 was verhoogd, hoewel een aantal respondenten geen concrete data kon voorleggen. Buiten deze groep heeft 66% van de bedrijven een groeiend budget. Opnieuw is de score voor kmo’s lager: er is slechts bij één op de vier kmo’s een verhoging van het veiligheidsbudget !