Draadloos werken met 5G of Wi-Fi 6? Neen, met allebei!

jul 15, 2021 | Mobility | 0 Reacties

Om draadloos te werken waren we tot nog toe aangewezen op Wi-Fi. Maar de komst van 5G biedt bedrijven een extra mogelijkheid. 5G in combinatie met Wi-Fi 6 kan de manier waarop we leven en werken veranderen. Dat is niet voor morgen, want de convergentie is vandaag al begonnen. Jerry Garcia, countrymanager Belux bij Aruba Networks legt uit.

Bedrijfskritische toepassingen die weinig tot geen vertraging mogen vertonen en bijna real-time communicatie over een draadloos netwerk vereisen, vormen de volgende uitdaging voor data-uitwisseling en interactie. 5G en Wi-Fi 6 kunnen dat ondersteunen.

Voorheen was Wi-Fi de enige optie in de onderneming. Maar nu is er nieuw alternatief met private 5G dat opgezet wordt binnen de bedrijfsomgeving. Recente ontwikkelingen op het gebied van breedbandradiodiensten voor burgers (de zogenaamde Citizens Broadband Radio Service – CBRS) maken een performant gebruik van 5G mogelijk en stellen ondernemingen in staat om na te denken over 5G-diensten in hun gebouwen. Tegelijkertijd heeft Wi-Fi met een volgende versie een grote stap voorwaarts gezet. Wi-Fi 6 heeft enkele belangrijke verbeteringen ten opzichte van de vorige versie (Wi-Fi 5): het is vooral veel betrouwbaarder.

Deze twee ontwikkelingen – Wi-Fi 6 en 5G – stellen ondernemingen voor een nieuw dilemma: welk draadloos netwerk van de volgende generatie moeten we kiezen?” zegt Jerry Garcia, Country Manager BeLux bij Aruba Networks. “Wel, er is geen juist antwoord op deze vraag. In plaats daarvan is het belangrijk dat de netwerkingenieurs begrijpen wat de voor- en nadelen van elke oplossing zijn en hoe ze kunnen worden gebruikt in die specifieke bedrijfsomgeving.

Het is zinvoller om 5G en Wi-Fi 6 te combineren

Er zijn een aantal ‘algemene regels’ die je kan volgen. Zo is Wi-Fi 6 ideaal voor iedereen die geen nood heeft aan zeer betrouwbare netwerkbandbreedte en voor de ‘gastgebruikers’. 5G daarentegen kan op ondernemingsniveau in veeleisendere omgevingen worden ingezet.

Organisaties zouden dan niet alleen de sterke punten van beide technologieën kunnen benutten, maar ook hun uitgaven en budget kunnen optimaliseren,” merkt Jerry Garcia op. De kost voor 5G ligt momenteel misschien nog hoog, maar mettertijd zullen de kosten van particuliere 5G wellicht dalen. Ondernemingen kunnen op dat moment overwegen om hun 5G-voetafdruk uit te breiden en om in de bedrijfskritische omgevingen hun Wi-Fi-netwerken geheel of gedeeltelijk te vervangen. Maar vandaag is het zinvoller de twee te combineren.

Vandaag de dag is Wi-Fi alomtegenwoordig en wordt het beschouwd als iets vanzelfsprekend. Als consument verwachten we Wi-Fi-diensten in winkelcentra, in dokterspraktijken en zelfs in het vliegtuig. 5G, daarentegen, is de volgende evolutie van de gsm-technologie. Het bestaat uit een nieuwe architectuur, zoals een nextgen (radio)netwerk en een 5G-kern.

Deze systemen (5G) zullen veelal dezelfde mobiele functies bevatten die je ook in Wi-Fi terugvindt: toegang, transport, cloud, netwerktoepassingen en beheer.

Gebruik van beide technologieën

Hoewel de kosten van private 5G nu nog te hoog zijn om overal in te zetten, is deze technologie een geweldige optie voor bedrijfskritische omgevingen waar Wi-Fi momenteel niet wordt gebruikt“, merkt Jerry Garcia op. Ziekenhuizen die bijvoorbeeld hun medische apparatuur willen aansluiten op het netwerk zonder zich zorgen te hoeven maken over de instabiliteit van Wi-Fi, zouden private 5G kunnen overwegen. Ook bedrijven, die tot nu toe geen Wi-Fi hebben gebruikt, zouden 5G moeten overwegen om de voortdurende problemen met het upgraden en uitbreiden van hun bekabeling te vermijden.

Een optimale draadloze implementatie zou kunnen bestaan uit Wi-Fi 6 aan de ene kant voor personeel en de ‘gastgebruikers’ die geen stabiele, betrouwbare bandbreedte nodig hebben en aan de andere kant enterprise-grade private 5G voor veeleisendere omgevingen.

Hierdoor kunnen bedrijven profiteren van de sterke punten van beide technologieën, maar zien ze ook hun kosten niet de pan uit swingen“, aldus nog Jerry Garcia. Verwacht wordt dat de kosten van private 5G mettertijd zullen dalen. Op dat moment kunnen ondernemingen overwegen hun 5G-voetafdruk uit te breiden. Maar nu is het nog steeds aantrekkelijker om Wi-Fi en 5G te combineren.