Econocloud Services : Cloud wordt plug and play

door | nov 27, 2016 | Business | 0 Reacties

Econocom schakelt een versnelling hoger in de cloud. De service provider heeft een managementportaal voorgesteld dat private en publieke cloud combineert.

Dat stelt Econocom – en indirect ook zijn partners – in staat om elk type cloud te integreren en de commercialisering van nieuwe diensten te versnellen. Op die manier wordt de cloud plug and play.

“We beheren vandaag duizenden virtuele servers in de cloud en de groei versnelt,” zegt Jean-Philippe Mergan, Pre-Sales & Strategy Director Econocom. Om die groei te beheren, heeft de groep een infrastructuur in gridvorm ontwikkeld, verdeeld over Frankrijk, Spanje, België en Luxemburg, die in maart van dit jaar werd voorgesteld. Met zijn nieuwe hybride cloudportaal bevestigt Econocom zijn strategie van cloud broker.

Beschikbaar ‘on demand’

Jean-Philippe Mergan: “Met dit portaal kunnen we eerst en vooral diverse diensten activeren en beheren, zoals virtuele machines, storage, verschillende OS en ontwikkelingscontainers. Ten tweede zetten we in op automatisering in “As a Service” modus. We boden al desktopvirtualisatie aan, maar nu kan dit ook on-demand.“

Econocom stroomlijnt dus het beheer van een hybride cloud die de provisioning van virtuele machines mogelijk maakt, zowel in de private als in de publieke cloud, zoals Amazone of Azure. Men kan zelfs verbruiksgegevens verzamelen van de verschillende clouds en ze samenbrengen in een rapport op het Econocloud-portaal en de workload dus beter verdelen over de VM of de storage.

Bliksemsnel in productie brengen

In dit tijdperk van digitale transformatie moeten bedrijven in een oogwenk kunnen reageren. Vooral in micro-ondernemingen zijn de beslissings-, productie- en commercialiseringscycli veel korter dan in de zogenoemde traditionele bedrijven. De cloud en enkele nieuwe ICT-concepten zoals containervirtualisatie garanderen deze laatste dezelfde snelle doorlooptijd.

“Ons platform is geknipt voor containervirtualisatie,” bevestigt Jean-Philippe Mergan. “Econocloud zorgt voor automatische provisioning van voorgeconfigureerde applicaties. Daardoor kunnen ze bliksemsnel in productie worden gebracht. Bedrijven kunnen zeer snel overgaan van ontwikkeling naar testen en het in productie brengen van de applicaties. Econocom biedt een monitoringomgeving en actief veiligheidsbeer voor zowel de publieke als de private cloud. “

Het DIGITAL DEVOPS -portaal biedt PaaS services die het mogelijk maken om tools en ontwikkelingsomgevingen met tal van functies ter beschikking te stellen, zoals source repository servers, artifact management servers, clusters van continuous integration servers of tools voor kwaliteitsbewaking, een ticketbeheerder en een wiki. We ondersteunen standaard talrijke talen en databases en bieden een platform voor automatisering van de testen.

De omgeving past zich bovendien automatisch aan de toegenomen applicatieworkload aan en maakt auto-scaling mogelijk zodat de klant alleen zijn werkelijke verbruik betaalt. De activiteit van een webwinkel schommelt immers afhankelijk van de stille en drukke perioden.

Onder eigen merknaam

De partners van Econocom kunnen cloud services in de vorm van white label aanbieden onder eigen merknaam. Er is een gesegmenteerde reporting van het verbruik in real time beschikbaar voor de doorrekening aan de interne of externe eindklanten.

Econocloud kan dus als incubator dienen voor elke nieuwe digitale service. Bedrijven kunnen zonder in hardware te investeren hun oplossing ontwikkelen, bestendigen en industrialiseren. Zo gebruikte een IoT bedrijf zijn applicatie voor wereldwijde tracking van containers op Econocloud.

Integrale begeleidingsdiensten

Econocloud is niet enkel een managementplatform. “Onze klanten profiteren van capaciteiten die we in de loop der jaren hebben opgebouwd. We kunnen een monitoring en administration service aanbieden voor de applicaties en stellen onze practice van architecten en consultants ter beschikking om de integratie van applicaties end-to-end te begeleiden, zowel in build als in run”, besluit Jean-Philippe Mergan.

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag