Een gridstructuur. De privécloud van Econocom verdeelt zich vandaag over Frankrijk, België en Luxemburg.

In Frankrijk is het vanuit Marseille en vanuit La Ciotat, via InterXion en ASP Serveur. In België vanuit Brussel via InterXion en Gembloux via Crealys BE, filiaal van de groep Engie waarmee Econocom trouwens een strategisch partnership ondertekend heeft. In Luxemburg tot slot is het vanuit twee datacenters in Tier IV omgeving. Vandaag stelt Econocom zich voor als een trusted CSB (Cloud Services Broker).

Met CSB wordt het geheel van diensten, de integratie van diensten en de parametrisering van diensten bedoeld. Een rol van adviseur, agregator en ondersteuning dus. De services? In drie domeinen: on premise colocatie, privécloud vanuit de drie landen en publieke cloud via een Azure-competentie (gecertificeerd Microsoft, Gold Partner Platform Cloud).

“Naast onze traditionele activiteiten zoals sourcing, financiering en staffing, benaderen we de cloud als CSB”, stelt Jean-Philippe Mergan, Pre-Sales, Strategy & Transformaton Director, Econocom. “Voor onze klanten is de vraag niet langer of men al dan niet overstapt naar de cloud, maar wel hoe men dat doet en op welk ritme. We begeleiden bedrijven bij hun migratie naar de cloud, wetende dat het doel niet de cloud om de cloud is, maar de toegevoegde waarde voor de business in termen van soepelheid en efficiëntie.”

Nutanix schakelt versnelling hoger

De aanpak is holistisch, echt end-to-end. Om te beginnen een assessment, of zelfs een budgettering. Vervolgens, de fase van design en architectuur. Daarna de implementatie en migratie. En tot slot de monitoring en alle andere operationele aspecten via een SPoC (Single Point of Contact), stelt Peter Willekens, Managing Director Benelux Econocom Services.

Terwijl de aanpak traditioneel is, is de infrastructuur waarop de privécloud van Econocom gebaseerd is innovatief, met dank aan de Nutanix-technologie, schaalbaar en moduleerbaar bouwsteen voor privéclouds van uiteenlopende omvang. Nutanix convergeert de resources voor opslag, netwerk en server (computing) in een uniek systeem om eender welk type virtuele workload te draaien met de beste performantie.

“De hyperconvergentie vertaalt zich in serverresources, opslagperformanties en capaciteit op vraag die niet te vergelijken zijn met de traditionele platformen die we anderzijds gebruiken”, noteert Peter Wollaert, Cloud Architect, Econocom. Deze technologie die geen gebruik maakt van SAN arrays laat de synchrone replicatie toe tussen twee remote datacenters, lineariteit van de prestaties los van de workload en een zeer hoge data resilience… wat trouwens essentieel is om gemanagede services te bieden.

De ingenieurs die werken op een Nutanix privécloud kunnen snel virtuele machines toevoegen met specifieke opslagresources. Daarnaast is het mogelijk Nutanix-apparaten en individuele nodes aan bestaande clusters toe te voegen om de capaciteiten progressief te verhogen. Tot slot kan de Nutanix-architectuur tegelijk verschillende virtualisatietechnologieën draaien. “Tegenover de grote marktspelers lag de keuze voor Nutanix gevoelig”, erkent, oprichter van ASP Serveur, filiaal van Digital Dimension, groep Econocom. “We hebben ze zorgvuldig afgewogen. Drie jaar van studie, anderhalf jaar in pre-productie. Ondertussen hebben we het personeel laten certificeren. Vandaag is er niet meer de minste twijfel!”

Veeam voor hoge beschikbaarheid

Naast Nutanix is de infrastructuur ook gebaseerd op Veeam omwille van de hoge beschikbaarheid. Vandaag interfacen de nieuwe back-uptools van virtuele omgevingen rechtstreeks met de opslagarrays, zodat men in enkele muisklikken een back-up of restore kan lanceren. Veeam Backup and Replication laat bijvoorbeeld toe opslagarrays aan te sturen om snapshots te lanceren en vooral om een restore te doen van de VM (of van objecten van de VM) in enkele minuten, direct vanuit deze snapshots. Het is een revolutie die niet overdraagbaar naar of denkbaar is in fysieke omgevingen.

Laatste bouwsteen: CloudStack. Deze technologie die vandaag toebehoort aan de Apache Foundation biedt de ‘stack’ functionaliteiten verwacht door elke serviceprovider: tools voor management, administratie en gebruikersbeheer, complete native API en full web interface. CloudStack is vandaag de leider op het vlak van implementaties van privé-, publieke of hybride clouds. In CloudStack wordt elke computing node ‘gemanaged’ door de basistool voor servermanagement en ondersteunt het alle hypervisors zoals Xen, vSphere, KVM en Hyper-V. Il Het maakt ook gebruik van native functionaliteiten van de hypervisor en men kan er tijdens de exploitatie modules of nieuwe besturingssoftware aan toevoegen.

“De infrastructuur is er vandaag. We zijn klaar om verschillende services te lanceren, van traditionele IaaS tot SaaS over PaaS. We richten ons op de markt van de middelgrote bedrijven – tot 200 VM’s. En kunnen kapitaliseren op de erkenning door de markt”, verzekert Peter Willekens. Econocom staat dit jaar inderdaad in de Top 3 van het klassement service provider performance volgens een studie uitgevoerd door het onderzoeksbureau Whitelane en de Vlerick Business School (meer dan 200 CIO’s en CFO’s bevraagd om hun tevredenheid te evalueren in België en Luxemburg).

Jean-Philippe Mergan concludeert : “Onze bijzonder interessante tarieven zijn gebaseerd op de prijzen van de publieke cloud, zoals AWS, Daarbovenop bieden we betere prestaties en een uitzonderlijk beschikbaarheidsniveau van vrijwel 100% en dat met infrastructuur in België of Luxemburg, of zelfs Frankrijk, in functie van de wensen of beperkingen van onze klanten.”