Een twaalftal te onthouden wachtwoorden, soms meer. Vandaar de verleiding om dezelfde wachtwoorden te gebruiken, zelfs als dat zorgt voor minder veiligheid.

De werknemers zijn laks als het aankomt op de veiligheid van wachtwoorden, meent de gespecialiseerde uitgever SailPoint. Concreet deelt één werknemer op vijf informatie over zijn toegang tot bedrijfsapplicaties met andere teamleden. Erger: meer dan één op twee (56%) geeft een zeker mate van dagelijks hergebruik van wachtwoorden toe voor bedrijfsapplicaties waartoe hij toegang heeft. Ten slotte gebruikt tot 14% van de werknemers hetzelfde wachtwoord voor alle applicaties.

“De werknemers gebruiken misschien geen plakbriefje meer met een lijst van wachtwoorden, maar het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor alle persoonlijke en professionele applicaties brengt het bedrijf in gevaar”, zegt Kevin Cunningham, President & Founder van SailPoint. Het volstaat te denken aan de ernstige schendingen die plaats vonden in 2014 en die de gebruikers ertoe brachten hun wachtwoorden op sociale netwerken te veranderen. Als de wachtwoorden dezelfde waren als deze gebruikt voor cruciale bedrijfsapplicaties zou het zeer eenvoudig zijn voor hackers om er voordeel uit te halen en toegang te krijgen tot domeinen die nog meer waarde hebben.

De organisaties erkennen het probleem en willen een beter beleid inzake het beheer van wachtwoorden, maar de oplossingen voor het beheer van patrimoniale wachtwoorden zijn te duur en beantwoorden niet aan de huidige noden van bedrijven.

“We wisten dat het beheer van wachtwoorden problematisch was voor bedrijven uit de hele wereld”, zegt nog Kevin Cunningham, “maar onze recente enquête toonde in welke mate bedrijven ermee worstelen.”