En wat als na MDM de EMM zou verdwijnen…

door | feb 21, 2017 | technologie | 0 Reacties

EMM was nooit bedoeld om een doel op zich te zijn voor end user computing. Vandaag moet men verder kijken. Enkele pistes met Citrix, Microsoft en VMware.

Enterprise mobility management, maar niet alleen. VMware en Citrix, om er maar een paar te noemen, nodigen ons uit om verder te kijken. Om te kijken naar het beheer van de werkruimte, die mobiele gebruikers toegang geeft tot hun werkposten, hun applicaties en data eender waar, eender wanneer en met eender welk toestel.

Voorbij EMM? Volgens Gartner zal tegen 2018 niet minder dan 40% van de organisaties een deel van hun vloot pc’s of Mac’s beheren met behulp van een EMM-systeem, terwijl dat in 2016 nog minder dan 5% was. Met EMM kunnen bedrijven sneller toestellen configureren en installeren, eenvoudiger hun applicaties beheren en een transparante beveiliging opzetten voor gebruikers op alle beheerde toestellen. Dat betekent ook dat EMM verder reikt dan MDM (Mobile Device Management), met MAM (Mobile Application Management) en het beheer van content en informatie (Mobile Content Management).

En toch blijft de veiligheid de belangrijkste motivatie. Sophos benadrukt een reeks functies die vandaag de troeven zijn van Sophos Mobile Control. Zo is er Sophos Secure Email, een container die de bedrijfsgegevens beschermt en isoleert van de persoonlijke informatie op mobiele toestellen. Security dus, maar in de brede zin van het woord. Het gaat er niet meer om alleen te verdedigen, maar ook de toegangen en dus de identiteiten te controleren. Sophos Secure Workspace omvat vandaag een corporate browser, Sophos Secure Corporate Browser, die de toegang tot frequent gebruikte applicaties en sites vereenvoudigt en beveiligt om de productiviteit van werknemers te verbeteren. Dankzij Sophos Secure Workspace kunnen medewerkers onderling samenwerken en toegang krijgen tot de documenten die ze nodig hebben, eender waar ze zich bevinden, en in totale veiligheid. De gebruikers kunnen het toegangsniveau en de publicatierechten van documenten controleren voor talrijke opslagservices in de cloud, zoals Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive of Egnyte. Met de geïntegreerde encryptie Sophos Safeguard kunnen gebruikers nu documenten uitwisselen tussen mobiele toestellen, opslagruimte in de cloud en bedrijfsnetwerken in alle veiligheid met het oog op de confidentialiteit van die informatie.

Gedaan met die ene globale oplossing

Het actieveld is breder. Volgens Citrix en Microsoft kan er niet één ideale oplossing zijn. Vandaar hun keuze om hun respectievelijke oplossingen te versterken. Het recent aangekondigde XenMobile Essentials zal gebruikers van Intune van Microsoft een hoger niveau bieden van mobile device management, met het instellen van beperkingen op de blokkeringscodes, conformiteitscontroles, toepassen van richtlijnen rond jailbreaking. In tegenstelling tot het platform XenMobile biedt XenMobile Essentials daarentegen geen enkele functionaliteit voor mobile application management. De organisaties die dat nodig hebben, zullen zich moeten tevredenstellen met wat Intune biedt.

Het nieuwe pakket omvat ook mobiele Citrix-applicaties zoals Secure Mail, Secure Web en Secure Notes. XenMobile Essentials zou bedrijven kunnen aantrekken die het meest willen halen uit Intune. Voor de twee bedrijven heeft deze toenadering een signaalwaarde: de meeste bedrijven beginnen in te zien dat het niet langer nodig is om gebonden te zijn aan één enkele leverancier gezien het gaat om het leveren van de beste oplossing.

De oplossingen zijn talrijk. IBM en SAP doen hun EMM-oplossingen aanleunen tegen hun oplossingen voor de ontwikkeling van mobiele applicaties en back-endservices. Microsoft lanceerde Windows 10, dat kan draaien op bijna eender welk toestel, en versies van zijn Office-suite zijn beschikbaar voor alle belangrijke mobiele besturingssystemen. Maar zijn strategie reikt verder, met een combinatie van cloud en mobiliteit. Al deze benaderingen zijn in zeker mate gebaseerd op de integratie met EMM, maar zonder er de hoeksteen van te maken.

Deze trend is niet noodzakelijk een slechte zaak. EMM was nooit bedoeld om een doel op zich te zijn voor end user computing. Het is een noodzakelijke technologie om gegevens te beveiligen in dit tijdperk van mobiliteit. Maar als werknemers geen toegang hebben tot hun gegevens en tot new generation applicaties, heeft EMM op zich maar een beperkte waarde.

EMM en verder

Voor Gartner moet er een globale aanpak zijn. Men moet IAM (Identity & Access Management), CASB (Cloud Access Security Brokers) en EMM kunnen koppelen. In elk geval zal het beheer van de bedrijfsmobiliteit evolueren, in casu geïntegreerd worden. Dat is het discours van met name Citrix. Volgens hen is de oplossing voor problemen rond het beheer van verschillende toestellen, applicatiesystemen of applicaties… te stoppen met technologieën te bouwen voor specifieke scenario’s. Citrix Workspace Suite integreert ongeziene high-end functionaliteiten voor de virtualisatie van werkposten en applicaties, mobility management, sharing en synchronisatie van bedrijfsbestanden en networking die bedrijven toelaten om de productiviteit van werknemers te verbeteren dankzij instanttoegang vanop eender welk toestel tot applicaties van eender welk type, tot data.

Met Workspace One gaat VMware nog een stap verder. Zijn oplossing groepeert tools voor enterprise mobility management van AirWatch, een systeem voor het beheer van identiteiten en virtualisatie vanuit de cloud of lokaal. VMware wordt zo de eerste speler die identiteit, beheer van toestellen en application delivery groepeert op één enkel geïntegreerd platform.

VMware is vertrokken van het idee dat 86% van de werknemers mobiele applicaties gebruikt in een professionele context en de meeste daarvan zitten in de cloud. Om de gebruikerservaring van mobiele applicaties te vereenvoudigen, heeft MobileIron SSO (Single Sign-On) toegevoegd voor native mobiele applicaties op MobileIron Access. Dat betekent dat gebruikers geen gebruikersnaam of wachtwoord meer moeten invoeren om in te loggen op hun professionele applicaties, dat ontwikkelaars van applicaties hun mobiele applicaties niet meer moeten insluiten of de code moeten aanpassen om SSO te ondersteunen en dat IT-services erover kunnen waken dat alleen geautoriseerde applicaties en terminals in staat zijn om toegang te krijgen tot de beste cloudservices die hun medewerkers gebruiken.

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag