ESET bij Prayon. Beveiliging gaat niet zonder mensen

jun 25, 2019 | Cyber Security, Latest News | 0 Reacties

Prayon, een wereldspeler op het gebied van fosfaatchemie, heeft zijn antivirusbeveiliging aan ESET toevertrouwd. Die keuze is uiteraard ingegeven door de intrinsieke kwaliteiten van de softwareproducent, maar niet alleen daardoor: de interactiviteit tussen ESET en Celem, de Luikse integrator, heeft in die beslissing zwaar meegewogen.

“Het is de menselijke factor die altijd het verschil zal maken. Daarmee bedoel ik de competentie en de bereikbaarheid van betrouwbare mensen. Door de voorkeur te geven aan ESET hebben we duidelijk voor de mens gekozen. En sindsdien hebben we kunnen merken dat dat een heel degelijke keuze is geweest,” zegt Richard Zajaczkowski, hoofd computersystemen bij Prayon, meteen.

Hoewel in het algemeen het gebrek aan besef van en inzicht in de risico’s bij gebruikers een van de lastigste moeilijkheden is die informatiebeveiligers ontmoeten, is het net zo belangrijk om in het bijzonder op zijn leveranciers te kunnen rekenen. Door te kiezen voor ESET via Celem, Prayons beproefde vertrouwenspartner, heeft het bedrijf uit Engis het engagement van zowel de softwareproducent als diens integrator kunnen beoordelen.

Cybersecurity wordt een steeds belangrijker onderdeel van risicobeheer, en dat is in de industriesector niet anders. Prayon is een van de wereldleiders in de fosfaatchemie. De groep, gevestigd in Engis, in de regio Luik, produceert een breed scala aan gefosfateerde en gefluorideerde producten die worden gebruikt in voedseltoepassingen, industriële toepassingen en de precisielandbouw.

Praktisch gesproken zijn de activiteiten van Prayon verdeeld over vier plekken: Engis, Puurs in de provincie Antwerpen, Les Roches de Condrieu in de regio Lyon en Augusta, Georgia, in de Verenigde Staten. De ICT, zo’n 900 machines, is gecentraliseerd in Engis. Pijler van het informatiesysteem is SAP. “Als kantoorsoftware gebruiken we Office 365. We hebben ook gekozen voor BaaS (Backup-as-a-Service) en DraaS (Disaster Recovery-as-a-Service).”

Gevoelig voor de evolutie van cryptovirussen

Naast het gebruik van Microsoft ATP (Advanced Threat Protection) heeft Prayon de ESET-producten al heel vroeg geïmplementeerd. En vandaag heeft het een ESET Endpoint Security-licentie voor 950 eindpunten (zijn eerste ESET-licentie verwierf Prayon in 2014) en ESET Endpoint Encryption-licentie powered by DESlock voor 70 gebruikers (eerste acquisitie in 2017).

Richard Zajaczkowski wijst graag op de versleutelingsoplossing ESET DESlock. Op basis van een verbeterd concept en een volledig scala aan functies kan DESlock tegelijk schijven, bestanden/mappen en loskoppelbare apparaten versleutelen, allemaal vanaf een console die de coderingssleutels beheert. ESET Endpoint Encryption powered by DESlock maakt encryptie van gegevens die per e-mail worden verzonden of op harde schijven en draagbare apparaten worden opgeslagen heel eenvoudig. “Met deze oplossing kunnen we onze gevoeligste gegevens beschermen. Het is de ideale oplossing voor kmo’s die, net als wij, op zoek zijn naar een efficiënte en gebruiksvriendelijke versleutelingsoplossing.”

Na te zijn begonnen met versie 4 van de ESET-producten, zit Prayon nu aan versie 6. En het oordeel van het bedrijf is niet veranderd: het wordt steeds beter. “Afgezien van de onmiskenbare kwaliteit van de, vaak bekroonde, producten, waardeer ik vooral de gebruiksvriendelijke webconsole voor desktop-, server- en mobiel beveiligingsbeheer. Hetzelfde geldt voor ERA Agent, dat het mogelijk maakt om het beheer van ESET-beveiligingsoplossingen die op alle externe clients zijn geïnstalleerd te centraliseren. De agent verzamelt de informatie op de client en stuurt die naar de server. Wanneer de server een taak naar de client stuurt, moet die langs de agent, die vervolgens met de client communiceert. Eenvoudig en helder!”

Interactie tussen ESET-ontwikkelaars en Celem-experts

Richard Zajaczkowski vindt dat de ESET-producten vele managementfuncties bieden die de strikte beveiliging sterker maken en tegelijk zuiniger uitvallen – de systeemvereisten zijn laag. De enige schaduwzijde is misschien de installatie: die is relatief complex als je de ESET-technologie niet beheerst. Maar daar bewijst dan de keuze van de partner haar belang, zegt hij. Door voor Celem te kiezen, heeft Prayon een competente lokale speler in huis gehaald, maar ook en vooral een echt toegewijde partner.

“Eerst,” aldus Richard Zajaczkowski, “is Celem pc’s komen installeren. Daarna servers. In de loop van de tijd hebben we hun meer en meer taken toevertrouwd, waaronder de installatie van aXsGUARD, een oplossing om beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk en applicaties voor externe gebruikers te verbeteren. En altijd hebben we mogen ondervinden hoe competent en hoe ernstig hun mensen hun werk deden. Het lag dus voor de hand dat we de technologie van ESET, die zij ook vertegenwoordigen, zouden testen.”

De kwaliteit van het product is één ding, die van de integrator een tweede. Vandaar het belang van de menselijke factor. Beschikbaarheid en snel reageren zijn bij Celem geen holle woorden. “Dat hebben we kunnen nagaan. En we hebben gemerkt dat ESET op dezelfde manier reageerde. Er is echt interactie tussen ESET-ontwikkelaars, Celem-experts en onze informatici. Voor ons,” concludeert Richard Zajaczkowski, “is dat wezenlijk.”

Deze artiken spreken over "Cybersecurity"

Governance, Resilience, IAM, PAM, DLP, SIEM, SOC

Follow this topic