Flexibele arbeidsvoorwaarden doorslaggevend in de war for talent

apr 9, 2019 | Workplace | 0 Reacties

83% van de werknemers wereldwijd zou geen baan willen die niet de mogelijkheid tot flexibel werken biedt. Meer uitleg van William Willems, Country Manager bij IWG.

Een soepel arbeidsbeleid is onontbeerlijk als je talent aan je wilt binden. Volgens de laatste Global Workspace Survey 2019 van IWG zou 83% van de respondenten een baan die soepele arbeidsvoorwaarden biedt verkiezen boven een baan die dat niet doet, en waardeert bijna een derde (28%) dat ze hun werkplek zelf kunnen kiezen.

De resultaten laten zien dat, als het gaat over hoe een gemiddelde werkdag eruit zou moeten zien, er een machtsverschuiving naar de werknemers is geweest, merkt William Willems, Country Manager bij IWG Belgium – Luxembourg, op.

“Flexibele arbeidsvoorwaarden kun je als troef uitspelen om het talent aan te trekken en te behouden dat je als bedrijf nodig hebt. Met name Britse, Amerikaanse, Australische en Indiase bedrijven zullen hun voordeel doen met soepele arbeidsvoorwaarden in een talentenmarkt waar de concurrentie steeds heviger wordt. In Polen zegt 92% een dergelijke strategie te volgen. En bij ons ook! Het rapport stelt dat Duitse en Belgische werknemers nog meer geneigd zijn om werk af te wijzen dat niet voorziet in een zekere flexibiliteit …

Vorig jaar gaf IWG – in België en Luxemburg bekend van de merken Regus en Spaces – aan dat flexibel werken een kritiek punt had bereikt. Vandaag beschouwen velen flexibel werken als de nieuwe norm, niet alleen om productiviteit en wendbaarheid te verhogen, maar ook om het beste talent aan te trekken en te behouden.

Niet alle bedrijven zijn daar echter in meegegaan. 60% van de respondenten zegt dat het veranderen van de organisatiecultuur het grootste obstakel is om een soepel arbeidsbeleid te implementeren, vooral in bedrijven met een niet flexibele en al heel lang vigerende benadering van het werk. Meer dan een derde van de respondenten (41%) zei dat het grootste obstakel … de angst voor flexibiliteit was!

“Uit ons onderzoek blijkt dat bedrijven die de financiële en strategische voordelen van soepel arbeidsvoorwaarden nog niet hebben overwogen dat onverwijld moeten doen. Anders,” concludeert William Willems, “dreigen ze het imago te krijgen dat ze achterblijven bij hun concurrenten en niet mee zijn met de eisen van de moderne beroepsbevolking ten aanzien van een excellente werkervaring, met als gevolg dat de beste krachten hen zullen mijden. De cijfers zijn welsprekend genoeg. 71% van de bedrijven denkt dat ze door soepele arbeidsvoorwaarden aan te bieden hun talentenpool kunnen vergroten.”

Deze artiken spreken over "Workplace"

Teamwork, Collaboration,
Printing

Follow this topic