Het einde van de CRAC ?

door | dec 4, 2017 | technologie | 0 Reacties

De bestaande CRAC-systemen zijn populair… ondanks hun kosten. Een radicale verandering zou zich kunnen aandienen tegen 2023.

Geconfronteerd met de sterke vraag bij hun klanten worden operatoren geconfronteerd met een dilemma: hoe hun kosten rationaliseren, en tegelijk zorgen voor een kwalitatief serviceniveau en een permanente beschikbaarheid, de hoeksteen van de cloud?

Volgens de Global Cloud Index van Cisco zou de cloud goed zijn voor drie vierde van het totale verkeer van datacenters. Dit groeiende aandeel van de cloud in het verkeer zou zo het globale verkeer naar de datacenters gevoelig doen toenemen. In zijn Index maakt Cisco gewag van een verdrievoudiging van het verkeer tussen 2013 en 2018. Terwijl in 2013 de cloud goed was voor 54% van het verkeer van de datacenters, zou die 76% vertegenwoordigen in 2018.

In die context is het energieverbruik een belangrijke kostenpost voor deze gegevensfabrieken die de grotere activiteit van hun servers en administratie moeten verenigen met de optimalisatie van hun energieverbruik om te voldoen aan de vraag. De inzet is hoog. Onder druk van organisaties zoals Greenpeace, die de ecologische voetafdruk van de grote spelers uit de IT en hun datacenters onder de schijnwerpers brachten, hebben de operatoren zich moeten aanpassen en hun energieverbruik openbaar moeten maken. Dat niet alleen, ook het aandeel hernieuwbare energieën, hun koelmethodes en meer globaal het ontwerp zelf van hun architectuur.

Een issue als de openheid van het ontwerpmodel is een centrale bekommernis geworden – dat toont ook de beweging van de Open Hardware, geïnitieerd door de datacenter-teams van Facebook. Meer algemeen zullen de datacenteroperatoren manieren zoeken om hun operationele uitgaven (OPEX) de komende jaren te reduceren, onder druk van nieuwe koeltechnologieën die goedkoper en gebruiksvriendelijker zijn… En dat ondanks het feit dat de zogenaamde CRAC-systemen (Computer Room Air Conditioning) nog steeds het meest gebruikt worden.

De CRAC’s zullen nog vele jaren populair zijn, en dat ondanks hun hoge kosten, meent ook het onderzoeksbureau Quocirca. Maar er is een radicale verandering op komst tegen 2023, als de datacenterverantwoordelijken zullen beginnen om de CRAC’s te vervangen door koeltechnologieën op basis van buitenlucht, gekoeld water of vloeistof te combineren, denkt men bij Technavio, een ander onderzoeksbureau. De koeling via vloeistof zou goed zijn voor minstens 75% van de markt.

Bij de laatste nieuwe systemen van dat type die op de markt zijn verschenen, zien we de suite van Emerson Network Power Liebert Custom Air Handling Units die de koeltechnologieën via buitenlucht, door indirecte verdamping, door een systeem voor luchtbehandeling door gekoeld water en met een airconditioningtool combineren en samen zullen toelaten om het koelsysteem van het datacenter te personaliseren en aan te passen en flexibeler te worden. De systemen via verdamping zouden een groeiende trend moeten worden nu bedrijven op zoek gaan naar meer duurzame middelen om dit mechanisme te gebruiken en de mechanische koelsystemen of compressoren aan te vullen of zelfs te vervangen, bevestigt Liebert. Bovendien is milieuvriendelijkheid een van de sleuteluitdagingen die samengaat met die van kostenreductie. De datacenteroperatoren, die hun factuur willen reduceren en hun efficiëntie willen verhogen, zullen tegelijk de ecologische voetafdruk reduceren en vice versa.

Nieuwe trend: de koeling via gekoeld water. Dit proces, dat water gebruikt als eerste koelingsbron, op zaal- of rackniveau, is afgestemd op een datacenter van 15 kW of minder. Het heeft ook een aantal beperkingen. Hoewel vandaag heel wat operatoren geïnteresseerd zijn in deze technologie, zullen ze die pas binnen drie of vier jaar kunnen inzetten.

De koeling via buitenlucht en indirecte verdamping – op basis van buitenlucht en door het gebruikte water opnieuw te injecteren in het circuit – wordt gebruikt in vele sectoren. Deze indirecte systemen zijn veel beperkter dan een volledig CRAC-systeem.

De koeling via buitenlucht zou nog altijd de voorkeur krijgen van datacenteroperatoren dankzij de lagere kosten.

Zeldzamer is de KyotoCooling, een mechanisme dat wereldwijd slechts door een twaalftal datacenters zou gebruikt worden. Het principe: een groot wiel doet de lucht circuleren, om zo de binnen- en buitenluchtstromen te scheiden. De warmte wordt getransfereerd naar de buitenluchtstroom als het wiel draait. De werkingskosten blijven laag. Enige probleem: de onmogelijkheid om het te integreren in het moderniseringsproces van een bestaand datacenter.