De komst van HP Helion OpenStack 2.0, de laatste versie van zijn clouddistributie gebaseerd op Kilo, de laatste versie van het beroemde opensourceframework waarmee je clouds kan bouwen. Deze oplossing, meer packaged dan ooit, beschikt vandaag over uitgebreide API-sets.

Op het vlak van cloud blaast HP warm en koud. Na de handdoek in de ring van de openbare cloud te hebben geworpen, lanceert de eerste serverfabrikant ter wereld de tweede versie van Helion OpenStack, zijn clouddistributie gebaseerd op het opencloudframework waarmee je privé- en hybride clouds kan bouwen.

Met deze nieuwe versie – de opvolger van 1.1 die vorige lente werd gelanceerd – is HP vastbesloten om zich te doen gelden tegenover andere distributies van het genre die steunen op Red Hat of Mirantis. “Deze OpenStack-versie van Helion gaat nog verder dan de vorige, een heel stuk verder dan een testimplementatie, om in productie te gaan,” verzekert Xavier Poisson, Vice-President EMEA, cloud-verantwoordelijke bij HP. Een uitspraak die sommige bedrijven er niet van weerhoudt om de vorige versies van Helion al te hebben gebruikt in productieomgevingen.

Deze distributie, die net zo goed te implementeren is op hardware (opslag, servers), wordt geïntegreerd in de bestaande beheeromgevingen, meer bepaald in de tools voor het organiseren van de clouds die bedrijven al gebruiken. “Helion OpenStack 2.0 kan worden gecombineerd met tools voor containerisering en SDN’s in multidatacenteromgevingen, en verdeeld zoals Distributed Cloud Networking, maar ook Nuage Networks”, gaat Xavier Poisson verder. In vergelijking met de vorige versies van de OpenStack-distributie heeft HP het accent gelegd op het vereenvoudigen van activiteiten voor cloudbeheer voor de administratoren, door hen een uitgebreider aantal API-sets voor te stellen, een installer uitgerust met een grafische webinterface, en ook de mogelijkheid om een unieke kijk te hebben op het niveau van de beheerconsole.