NetApp zet zijn troef, de virtualisatie via Clustered Data ONTAP, in om vooruitgang te boeken

Het databeheer is de drijvende kracht voor de digitale transformatie van bedrijven, stelt NetApp. En wie databeheer zegt, zegt ook opslag op de beste locatie. Dat betekent dat de cloud noodzakelijkerwijs hybride zal zijn.

“De hybride clouds vormen de ruggengraat van de IT-infrastructuur van vandaag én morgen”, meent Derrick Struys, Country Sales Manager van NetApp Belux. Op voorwaarde dat men kan zorgen voor een transparant databeheer. Zijn vlaggenschip Clustered Data ONTAP, meent de opslagspecialist, is de oplossing om tot eender welk type cloud te komen. Op deze manier kunnen klanten de controle houden en hun databeveiliging garanderen, maar ook eenvoudig een cloudleverancier kiezen en de overstap doen, en op praktische wijze de gegevens verplaatsen in alle transparantie.

Deze onafhankelijkheid valideert het principe van hybridisatie. In de catalogus van NetApp zijn er twee nieuwe oplossingen om dat te concretiseren via Clustered Data ONTAP. AltaVault, vooreerst, dat de traditionele back-up- en archiveringssystemen vervangt door data naar de cloud te sturen en tegelijk een deel lokaal te houden om de SLA’s te garanderen. De oplossing werkt met eender welke cloudleverancier die objectopslag biedt van het type S3 of OpenStack en met de meeste back-upsoftware. StorageGrid, vervolgens, een objectopslagsysteem, om zeer grote volumes bestanden te beheren volgens de eisen op het vlak van kosten, conformiteit, beschikbaarheid en prestaties.

NetApp Data Fabric is de visie van NetApp die klanten toelaat tegelijk controle te krijgen over hun data en de keuze van het implementatiemodel om hun gegevens te integreren, te verplaatsen en permanent te beheren in een hybride cloud naar keuze. De hybride cloud kan gezien worden als een geïntegreerde infrastructuur. Derrick Struys voegt eraan toe: Via onze data fabric moet u niet langer uw applicaties wijzigen om ze in verschillende cloudomgevingen te draaien.”

Enerzijds is het mogelijk om een hybride cloud te beheren die bestaat uit een pure softwareoplossing (in de vorm van een virtual appliance Cloud ONTAP) en een hardwareoplossing in de vorm van fysieke appliances geïnstalleerd in de datacenters van Hyperscalers zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure of SoftLayer (NetApp Private Storage). Anderzijds kan deze hybride cloud geïmplementeerd worden bij NetApp-partners en het eigenlijke datacenter van de klant. Dat betekent ook dat de keuze van de locatie van een toepassing niet langer gelinkt is aan de compatabiliteit met een specifieke technologische stack, de keuze van de cloud kan gebeuren op basis van het juiste serviceniveau tegen de juiste prijs!

Hybride staat hier synoniem voor flexibiliteit op het vlak van de plaats van uitvoering. De workloads die men moet controleren, zullen on site uitgevoerd worden, terwijl de minder belangrijke applicaties progressief zullen kunnen gemigreerd worden naar de cloud. De IT-investeringen zullen dan gericht zijn op de technologieën die toelaten de NetApp Data Fabric te implementeren en volop te gebruiken, net als op de prestaties en de beschikbaarheid van de infrastructuur on site.

“De inzet van een hoogperformante opslag in de vorm van 100% flash arrays en hybride flash arrays in uw datacenters vormt het tegengewicht voor de publieke clouds met een capaciteit tegen een attractieve prijs en relatief lage opslagsnelheid”, vervolgt Derrick Struys. “Verlies niet uit het oog dat opslag on site aanzienlijke hogere prestaties biedt dan die in de cloud. De opslag 100% flash zorgt voor een twintig keer hogere applicatiesnelheid in vergelijking met disks en verbetert de return on investment aanzienlijk dankzij de mogelijkheid om servers en licenties te consolideren.” 

Technologische kern van deze visie: de softwareomgeving Clustered Data ONTAP gebaseerd op het principe van opslagvirtualisatie. Op zich een eerste stap naar de cloud voor de gegevens. Virtualisatie laat inderdaad toe om de gegevens voor te stellen onafhankelijk van de manier waarop ze fysiek opgeslagen zijn en van de fysieke opslagplaats. Kort samengevat: omdat men de data logisch kan voorstellen zonder rekening te moeten houden met de beperkingen eigen aan de fysieke opslaginfrastructuur, kan men zich volledig focussen op de strategische applicaties zonder zich te moeten bezighouden met de hardwarecomplexiteit.

Blijft dat de bedrijven gesensibiliseerd moeten worden. Klanten worden gemotiveerd door de snelheid en schaalvoordelen van de cloud, zoveel is duidelijk. Maar ze hebben nood aan nieuwe datamanagementstrategieën om de controle erop te behouden, in die zin dat cruciale activa de bedrijfsmuren verlaten. En daar spelen de partners van NetApp een cruciale rol: bedrijven als Proximus in België, Telindus in Luxemburg, maar ook NRB, Combell/UnitT of meer lokale spelers zoals Uptime Elastix of Computerland om er maar een paar te noemen. Want op dat vlak volstaat de technologie niet. Het is ook nodig om vooraf de bedrijfsapplicaties te identificeren die het meest en het minst aangepast zijn aan de cloud, de risico’s te definiëren van een migratie van applicaties, de functionaliteiten en de noden van de infrastructuur te evaleren, en tot slot een solide roadmap op te stellen voor de toekomst.