De ICT-teams hebben het erg moeilijk gehad om competente professionals te vinden, precies in de domeinen die bedrijven graag zouden ontwikkelen: de ontwikkeling van nieuwe applicaties en klantenervaringen. Dezelfde teams geven trouwens toe dat hun voornaamste tekortkomingen langetermijnplanning, ontwikkeling van applicaties, analyse van data en software-engineering zijn.

Dat is de conclusie van een studie van BPI Network, gesponsord door Dimension Data, die trouwens vaststelt dat er niet genoeg wordt gefinancierd en dat er te weinig communicatie en samenwerking is met de operationele teams, wat de renovatie en de modernisering van de informatica-infrastructuur van bedrijven in de weg staat.

Meer dan 80% van de informatici zeggen dat ze minstens 50% van hun tijd besteden aan het depanneren en onderhouden van systemen, en niet aan innovatie. 17% brengt 90 % van zijn tijd door met routine-onderhoudsklusjes.

Gevolg: meer dan 70% zeggen dat ze “nog niet” of “amper” bezig zijn met digitale transformatie. Slechts 15% heeft een duidelijk en gedetailleerd plan voor de transformatie. Daar staat tegenover dat bijna 80% aangeeft dat hun plannen maar een algemene richting aangeven, dat ze vernieuwd moeten worden of zelfs niet bestaan.

Eén van de oorzaken is het gebrek aan samenwerking tussen de informaticateams en de operationele verantwoordelijken, zo vindt 45% van de respondenten. Dat is enorm. Slechts 18% vermelden dat er vandaag transversale teams bestaan in hun bedrijf. In een dergelijke context is het niet verbazend om vast te stellen dat 14% zeggen dat ze zelden communiceren met de operationele verantwoordelijken, of uitsluitend als het nodig is …

De ICT-teams betreuren ook dat de operationele verantwoordelijken te lang wachten om hen te koppelen aan processen (52%), dat ze hen niet genoeg budget en middelen toewijzen om hun taak te kunnen uitvoeren (48%) en dat ze het lastenboek veranderen nog voor het werk tot een goed einde kan worden gebracht (46%).

Ze hebben trouwens niet het gevoel dat ze als vertrouwenspartner worden beschouwd in het innovatieproces, meer dan de helft van de deelnemers aan de enquête vindt dat de bedrijfsleiders een negatieve kijk hebben op de informatica-afdeling.