Innovatie: de grote historische spelers nemen het voortouw

door | apr 9, 2018 | Advies | 0 Reacties

Uber en Airbnb mogen dan aan de winst van sommigen hebben geknaagd, de economie zullen ze niet revolutionair veranderen. De grote historische spelers zijn bezig terrein te heroveren. Zij beheersen de innovatie, leert IBM ons.

Volgens 72% van de in het kader van de 19th IBM Global C-suite Study geïnterviewde CxO’s komen de onwentelingen – en dus de innovatie – in hun sector opnieuw van de grote historische spelers vandaan, veeleer dan van de digitale ontwrichters.

Bij IBM twijfelen ze er niet aan: de volgende golf van innovaties zal worden geleid door de al gevestigde spelers. Nog slechts 26% (tegenover 54% twee jaar geleden) van hen verwacht meer concurrentie van nieuwkomers.

Wat is er veranderd, wil IBM weten. ‘De golf van verstoringen is minder hevig geworden; fenomenen als Uber en Airbnb zijn over de markten heen getrokken met overcapaciteit, dat is alles.’ De ‘ontwrichters’ boezemen geen angst meer in. Ze zaaien geen twijfel meer. 36% van de ondervraagde CxO’s vindt dat ze uiteindelijk weinig of geen impact op hun sector hebben gehad. 44% ziet zelfs geen enkele urgentie om hun bedrijven te transformeren teneinde een en ander het hoofd te bieden… Je ziet dat historische operatoren disruptors opkopen, ‘met hun digitale vaardigheden en innovatief talent’, aldus het rapport. Bedrijven die financiële diensten verlenen omarmen bedrijven op het gebied van financiële, verzekeringstechnische en regelgevende technologie. ‘In andere sectoren,’ geeft IBM als voorbeeld, ‘heeft Walmart het Jet.com-platform overgenomen en UPS Coyote Logistics gekocht, het “Uber van het vrachtwagenvervoer”.’

Volgens IBM is een van de belangrijkste manieren waarop bedrijven de sector verstoren dat ze platformaanbieders worden. Een platform is een dienst voor het uitwisselen van activa en informatie tussen diverse bedrijven, klanten, partners en zelfs concurrenten. IBM weet waar het over praat: Maersk, de reus van de maritieme logistiek, en Big Blue zijn een partnerschap aangegaan om een op blockchain gebaseerd informatieplatform te creëren dat de bureaucratie voor de wereldwijde scheepvaartsector zou moeten verminderen.

Deze sterke comeback van de belangrijkste spelers op hun respectieve markten wordt gedeeltelijk verklaard door de schatten aan informatie die ze bezitten en die ze hebben leren benutten. Volgens de onderzoeksauteurs beschikken de leidende bedrijven over 80% van de data van de wereld.

De exploitatie daarvan bezorgt hun concurrentievoordelen. Bedrijven die zichzelf heruitvinden, bouwen voort op zowel hun gegevens als hun fundamentele expertise. De winnaars zullen zij zijn die deze expertise het best weten te gebruiken om ze te koppelen aan kunstmatige intelligentie.

In Maart Solutions Magazine

Oplossingen Magazine wijdt binnenkort speciale verslagen over de veiligheid van mobiele toepassingen :GDPR, Samenwerking & video, Home Protection

> Ik wil dat zichtbaarheid op dit onderwerp
> Abonneer u op de maandelijkse papieren

PUB

EMC
Summary
Innovatie: de grote historische spelers nemen het voortouw
Article Name
Innovatie: de grote historische spelers nemen het voortouw
Description
Uber en Airbnb mogen dan aan de winst van sommigen hebben geknaagd, de economie zullen ze niet revolutionair veranderen. De grote historische spelers zijn bezig terrein te heroveren. Zij beheersen de innovatie, leert IBM ons.
Author
Solutions Magazine