Het IoT heeft zijn eigen congres. De Internet of Things Convention Europe. In Brussel, op 8 juni 2016

IoT, de derde digitale revolutie. Na het web dat onze manier van communiceren en consumeren veranderde en de mobiliteit die toelaat overal of toch bijna overal toegang te hebben verschijnen nu de geconnecteerde objecten – massaal en stormenderhand. IDC schat dat er voor 2020 220 miljard verbonden objecten het licht zullen zien, waaronder 3 miljard voertuigen. Het IoT is vandaag aanwezig in alle strategieën. Op 8 juni 2016 in Brussel heeft het zelfs zijn eigen evenement: de Internet of Things Convention Europe 2016.

De verbonden objecten zullen onze manier van leven veranderen, zoveel is zeker. En dat ondanks het feit dat uitwisselingen vandaag voor 70% van machine tot machine gebeuren. Een echte dialoog is aan het ontstaan tussen het verbonden object en de infrastructuur. Morgen zal dat veeleer met de mens zijn. En dus zal onze belangrijkste verbonden tool – de smartphone – een andere rol aannemen: het object zal service worden.

De ambitie van de organisatoren van de Internet of Things Convention Europe is duidelijk: de Belgische bedrijfswereld aanmoedigen om duurzaam te investeren in het maatschappelijke en economische potentieel van deze markt! Vierentwintig sprekers, veel grote namen uit de sectoren, verschillende workshops gedurende de dag… Mooi meegenomen: de toegang is gratis! Verwacht publiek: CEO’s, COO’s, CTO’s, maar ook CIO’s en CMO’s. Plus meer technische functies: productdesigner, productontwikkelaar, systeemarchitect, enz. Als we kijken naar de sectoren zullen vooral de gezondheidszorg, domotica, automobiel en lokale en publieke overheden vertegenwoordigd zijn.

Qua bezoekers willen de organisatoren alle spelers en bedrijven mobiliseren die op zoek zijn naar innovatieve mogelijkheden of ideeën om hun corebusiness te ontwikkelen, naast alle partijen die al actief betrokken zijn in het IoT-domein en die een platform of een manier zoeken om ideeën uit te wisselen, te netwerken, te ontdekken en nieuwe prospecten te ontmoeten.

Enkele namen zijn al bekend. Engie bijvoorbeeld dat zijn Engie M2M-filiaal zal voorstellen dat gericht is op de installatie, de exploitatie en het onderhoud van het mobiele netwerk Sigfox (waarvan de groep aandeelhouder is) in België. In drie jaar zouden meer dan 100 000 objecten verbonden moeten zijn, die de groep toelaat om energie te besparen en nieuwe diensten te ontwikkelen die gebouwen intelligenter en efficiënter maken. Ook operator Mobistar – Orange als de deuren van de Conventie opengaan! – zal ingaan op zijn meer dan 15 jaar ervaring. Vandaag zit niet minder dan één op de vijf van zijn simkaarten in een machine. Dat brengt de Belgische operator in de Europese top 3! Ordina zal zijn projecten met Proximus belichten, op basis van het LoRa-netwerk. Deze technologie laat toe om op afstand gegevens van toestellen uitgerust met een sensor te besturen, te controleren of te lezen. Unieke troef van deze oplossing: lange afstanden zijn geen enkel probleem en het energieverbruik is laag, zodat toestellen op een autonome manier kunnen functioneren gedurende jaren.

Keyrus, consultingspecialist in performancemanagement en integratie van technologieoplossingen in alle data- en digitale domeinen, zal de brug slaan tussen de verzamelde data en de tools om ze te analyseren: analytics, big data, business intelligence. Ansys, de belangrijkste wereldwijde uitgever in het domein van finite elements computing, zal zijn tools voorstellen die toelaten problemen rond productvalidatie op te lossen. PegusApps zal gepersonaliseerde mobiele en IoT-oplossingen voorstellen voor bedrijven en grote organisaties op basis van takenautomatisering. Applicaties ook, met het Kortrijkse TEN, waarvan de mechanical engineering divisie actief is in het mechanisch ontwerp, de validatie, de ontwikkeling, de re-engineering en de industrialisatie van machines, industriële producten en productlijnen.

zal gepersonaliseerde mobiele en IoT-oplossingen voorstellen voor bedrijven en grote organisaties op basis van takenautomatisering. Applicaties ook, met het Kortrijkse TEN, waarvan de mechanical engineering divisie actief is in het mechanisch ontwerp, de validatie, de ontwikkeling, de re-engineering en de industrialisatie van machines, industriële producten en productlijnen.

De organisatoren van de Internet of Things Convention Europe zullen ook enkele start-ups verwelkomen. Waaronder Gupsy, dat een IoT-platform ontwikkelde op basis van de technologieën LoRaWAN en LR-WPAN. Dit IoT-platform wordt gebruikt voor metingen van sensoren, opvolging van activa, personen, met een speciale focus op de smart cities. Ander profiel met Niktar.biz, Networked Design and Co-Innovation Centre voor IoT en UX design (User eXperience). ThingsPlay zal zijn end-to-endoplossing toelichten, van bij het verzamelen van gegevens, over alle sectoren heen, tot bij hun analyse en, ook belangrijk, hun integratie in ERP-systemen en andere tools die al gebruikt worden in bedrijven. Tot slot het Gentse Yazzoom dat zijn competenties zal voorstellen op het vlak van signaalverwerking, machine leren, computer modellering, software ontwikkeling en datamining. En dat zal aantonen dat het IoT vooral enorme integratiemogelijkheden biedt.

 

De Internet of Things Convention Europe 2016 in de praktijk

> Inschrijving – De inschrijving is volledig gratis. De toegangsbadge die u kunt afprinten na uw inschrijving, biedt u toegang tot de conferenties, de workshops, de expo- en experience ruimtes én het gratis diner, de drink en de vestiaire.

> Lokatie – Hôtel de la Poste, Tour&Taxis, Havenlaan 86C, 1000 Brussel. Ruime gratis parking achteraan het gebouw. 9 uur: opening van de deuren; 9.30 uur: start van de conferenties, workshops en experience ruimte; 12.30 uur: walking dinner; 17 uur: rondetafel; 17.30 uur: drink. Informatie :

iotconvention.eu