IoT : LPWAN-netwerk van ENGIE M2M dekt heel België

door | feb 17, 2017 | Business | 0 Reacties

ENGIE M2M, exclusieve operator van het Sigfox-netwerk op Belgisch grondgebied. Doel: binnen vijf jaar 10 miljoen objecten doen communiceren.

Nationale dekking. Het netwerk LPWAN (Low Power Wide Area Network) van ENGIE M2M is vandaag operationeel. Het netwerk is gebaseerd op de technologie Sigfox en onderscheidt zich door een voordelige kost: het dekt een twintigtal landen, maar zonder dat er roamingkosten aan te pas komen. Het vereist ook geen technische manipulatie om te communiceren in het buitenland.

De objecten die via het ENGIE M2M-netwerk communiceren, hebben geen simkaart of Gateway nodig. Tot slot verbruikt een connectie van ENGIE via Sigfox 200 tot 600 keer minder energie dan traditionele mobiele netwerken. Daardoor kunnen objecten die op batterijen functioneren tot 20 jaar autonoom blijven.

Via dit netwerk zal ENGIE M2M zijn transformatie versneld kunnen doorvoeren om leider te worden van de energietransitie. De projecten volgen elkaar op. Zo is er het pilootproject van Waterlink in Antwerpen met intelligente watermeters die de opvolging van het waterverbruik vereenvoudigen, waterlekken kunnen detecteren en het onderhoud van installaties en een duurzaam watergebruik vereenvoudigen. Als de test succesvol is, zullen ongeveer 205.000 tellers profiteren van deze toepassing vanaf dit jaar.

Andere klanten – bedrijven en autoriteiten – testen vandaag verschillende toepassingen: slimme parkeermeters, slimme energiemeters, slimme watermeters, track-and-trace-oplossingen om goederen te volgen tijdens de hele logistieke keten of om waardevolle assets te volgen, slimme parkeerborden, toepassingen voor toegangscontrole, slimme vuilbakken, luchtkwaliteitssensoren, lekdetectiesystemen, sensoren voor de vulgraden van stookolie- en watertanks, rookdetectors, alarmsystemen, bewegingsmelders, enz.

TankU : lancering van de applicatie voor verbonden reservoirs

In 2016 besloot ENGIE Cofely, samen met ENGIE Lab en ENGIE Electrabel, een IoT-toepassing te ontwikkelen om de inhoud van stookoliereservoirs te meten zonder manuele interventie: TankU die het Sigfox-netwerk gebruikt. Er werden slimme oliepeilmeters ontworpen die uitgerust zijn met een Sigfox-netwerkkaart om het niveau in de tank ultrasoon op te meten. Deze metingen worden via het Sigfox-netwerk doorgestuurd naar een platform ontwikkeld door ENGIE Lab. Daar worden de gegevens omgerekend naar het aantal liter in het reservoir.

De IoT-toepassing biedt meerdere voordelen. Dankzij de automatische, dagelijkse meting is er een betere opvolging mogelijk en kan er veel sneller ingegrepen worden in geval van afwijkingen. De tankdeksels moeten voor de metingen niet meer worden opengelegd en de technicus komt niet meer in contact met stookolie. Met de applicatie kan men ook automatische alarmen inbouwen, bijvoorbeeld als een tank een kritisch peil bereikt heeft. Men kan ook automatisch rapporten genereren, waardoor de klant uiteindelijk een beter zicht krijgt op zijn maandelijks verbruik.

De toepassing werd getest op de Luchtmachtbasis in Koksijde. Ze wordt nu ook in gebruik genomen op de militaire basis van Lombardsijde. Ook in tanks met chemische producten in zwembaden wordt ze nu al gebruikt om het niveau te monitoren. Op dit succes zal worden voortgebouwd om toepassingen te ontwikkelen voor het meten van volumes in andere type opslagtanks, zoals citernes voor water.

De IoT-projecten volgen elkaar op…

ENGIE Electrabel lanceerde recent de Nexxtender Mobile, een mobiel oplaadsysteem voor elektrische wagens. Deze unieke mobiele en slimme laadoplossing maakt gebruik van de draadloze Sigfox-technologie om te communiceren met een beheerplatform. Op dit platform kan de gebruiker alle informatie raadplegen over het verbruik en het opladen van zijn voertuig. Door de Sigfox-technologie kunnen alle gegevens opgeslagen en doorgestuurd worden. Zelfs als het voertuig wordt opgeladen op moeilijke plaatsen zoals een parking of kelderverdieping, waar er vaak geen internetverbinding is.

ENGIE M2M bekijkt ook autonome rookdetectors die communiceren met het Sigfox-netwerk. Dankzij het signaal dat de rookdetector naar Sigfox stuurt, wordt de gebruiker in real time gewaarschuwd wanneer er zich een eerste rookontwikkeling voordoet. Dit kan via het kanaal dat hij verkiest: telefonische oproep, sms, e-mail of melding en allemaal zonder gsm-abonnement. Dankzij de technische karakteristieken van het Sigfox-netwerk wordt het signaal ook opgevangen op plaatsen waar er geen wifi, Bluetooth of gsm-bereik is, en zelfs bij een elektriciteitspanne.

Ook Blue maakt gebruik van de Sigfox-technologie. Dit Belgisch product streeft naar een optimale waterkwaliteit van zwembadwater: de temperatuur, de pH-waarde, het zoutgehalte of de chloorwaarden worden gemonitord. Via een app op de smartphone kunnen deze gegevens in real time opgevolgd worden en kunnen oplossingen voorgesteld worden indien de waarden zouden afwijken.

De toepassingsmogelijkheden zijn talrijk. Naast oplossingen voor grote bedrijven, steden en gemeenten, ontwikkelt ENGIE M2M ook applicaties voor particulier gebruik.

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag