LCL Diegem, een investering van 1,9 miljoen euro

door | sep 6, 2016 | Business | 0 Reacties

En vijf ! Vijf datacenters op drie locaties: Antwerpen, Aalst en Diegem. LCL heeft vandaag op Belgisch grondgebied een aanbod van meer dan 7000 m². En daar stopt het niet…

LCL zet zijn groei verder. De datacenterbeheerder heeft in Diegem een derde datacenter. Het gaat om een investering van 1,9 miljoen EUR in de bouw en de technische infrastructuren. In totaal komt LCL zo aan een totale oppervlakte van 7000 m² met zijn datacenters in Antwerpen, Aalst en Diegem, waarvan de helft wordt ingenomen door de ‘white space’ – de ruimte waarin de serverracks zijn geplaatst.

“In Diegem restte ons een zestigtal vierkante meter in het hoofdgebouw. Dat betekent niets als je kijkt naar de evolutie van het bedrijf: gemiddeld zien we de vraag groeien met 250 à 350 vierkante meter”, zegt Laurens van Reijen, CEO van LCL. “In dit vak moet men constant anticiperen! Vandaag voorzien we voor Diegem al een nieuwe uitbreiding…”

Het nieuwe datacenter LCL Diegem – gebouwd op de site die vroeger verhuurd werd aan Global Crossing – werd voorzien van de recentste technologie om de betrouwbaarheid en bescherming van servers en data te garanderen. Een project dat negen maanden in beslag nam! Het grootste deel van de investering zit in de technische infrastructuren: 1,3 miljoen EUR. LCL heeft bijvoorbeeld zijn nieuwe datacenter voorzien van een brandbestrijdingssysteem NOVEC 1230, het meest ecologische blusgas vandaag op de markt (ontwikkeld door 3M), zoals al het geval is in Aalst.

Het derde center in Diegem volgt op de uitbreiding (300 m² in 2014) van het center in Aalst. Het nieuwste center is ook geschikt voor een tweede ‘meet-me-room’, een ruimte waar klanten en telecomoperatoren met elkaar verbonden zijn. Vandaar ook een grotere redundantie. “Ons telecomaanbod is uniek in België”, legt Laurens van Reijen uit. “37 operatoren zijn aanwezig, inclusief alle publieke netwerken met Belnet, Fedman, IRISnet, Sofico, Vlaamse Overheid en Win. Onze activiteit bij de publieke diensten is trouwens, vooral om die reden, significatief. LCL is ook een belangrijke speler voor de operatoren en serviceproviders, die ongeveer 60% van onze inkomsten genereren. Onze klanten kunnen zich direct connecteren op de ‘ruggengraat’ van internet. Op dezelfde manier kunnen verschillende operatoren, zowel nationaal als internationaal, met elkaar in contact komen.”

Als onafhankelijke speler, actief op de Belgische markt sinds veertien jaar, heeft LCL een sterke positie veroverd. Het bedrijf staat vandaag in de top 3. LCL was met name de eerste Belgische speler die – in 2013 – het certificaat ISO 14001 behaalde voor milieubeheer. LCL is ook ISO 27001 gecertificeerd voor de security en bescherming van data. “Onze klanten zijn steeds gevoeliger voor certificaties. Ongeveer elke zes maanden komt men ons controleren!”

De datacenters van LCL zijn allemaal Tier III gecertificeerd door IBM (TIA-9142 van de Telecom Industry Association). Volgens Laurens van Reijen is dat ruim voldoende voor de binnenlandse markt: “het is beter om Tier III datacenters te hebben in een bepaalde beveiligingsperimeter dan een geïsoleerde Tier IV!” Bovendien zou een Tier IV-aanbod niet concurrentieel zijn.

“We willen niet meer upmarket gaan, toch zolang de markt het ons niet vraagt”, vervolgt Laurens van Reijnen. “Dat weerhoudt ons niet een luisterend oor te hebben. Hoewel ons succes gebaseerd is op het vertrouwen en op onze flexibiliteit, is onze proactiviteit onze sterkste troef. We kennen de noden van onze klanten perfect en volgen die van dichtbij.”

Daardoor kon LCL snel inspelen op de opportuniteit van cloud computing. AWS, Azure, SoftLayer… Het gamma is groot. Met uiteraard de mogelijkheid om hybride oplossingen te bouwen samen met cloudservicesproviders.

LCL bevordert deze uitwisselingen en blijft tegelijk neutraal. “Hoewel de groei van onze activiteit meestal uitgedrukt wordt in aangeboden oppervlakte, is het door ons advies en onze support dat we ons onderscheiden”, verzekert nog Laurens van Reijen. “Vandaag investeren we in projectmanagement, om onze klanten te helpen in hun delokalisatie- en dus migratiefasen. We implementeren onze expertise in partnership met de toonaangevende fabrikanten, altijd in het voordeel van klanten.”

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag