Met LiFi is licht niet langer beperkt tot licht

mrt 11, 2019 | Mobility | 0 Reacties

LiFi (Light-Fidelity) netwerktechnologie maakt draadloze gegevensoverdracht met behulp van licht mogelijk. Signify (ex-Philips Lighting) heeft het getest bij meer dan 30 klanten

Het is nu mogelijk om onder een armatuur verbinding te maken met het internet! Het is de geheime kracht van leds, de nieuwste generatie lichtbronnen die gebruik maken van dioden. Naast het feit dat ze 10 keer langer meegaan dan traditionele gloeilampen, zijn ze in staat om digitale gegevens door te geven met behulp van LiFi-technologie. (Light-Fidelity). Terwijl wifi gebruik maakt van de radiogolven van het elektromagnetische spectrum, gebruikt LiFi het optische spectrum. Omdat een led meer dan een miljoen keer per seconde aan en uit kan worden geschakeld, zijn het deze intervallen die het mogelijk maken om informatie door te geven op een gelijkaardige manier als bij morse. 

In combinatie met energiezuinige en hoogwaardige verlichting wordt de gegevensoverdracht veiliger, efficiënter en sneller – tot meer dan 30 Mbps, verzekert Signify (ex-Philips Lighting) voldoende snelheid om meerdere video’s van HD-kwaliteit gelijktijdig uit te zenden tijdens een videogesprek. En om een dertigtal proefprojecten te bevorderen. Klanten uit de hele wereld hebben de technologie getest, zoals bijvoorbeeld Orange in haar kantoren in Parijs. In Noorwegen heeft Atea LiFi armaturen geïnstalleerd in de lobby van haar hoofdkantoor om haar bezoekers het potentieel van de snelle connectiviteit te demonstreren. In Singapore zal Republic Polytechnic LiFi installeren in haar Smart Devices Lab, om studenten nieuwe leermogelijkheden te bieden en hun kennis van intelligente verlichtingstechnologieën uit te breiden. In Bangalore in Indië heeft Incubex LiFi in een vergaderzaal geïnstalleerd om de vele startups en bedrijven toe te staan om de technologie te testen.

Snel internet en verlichting

LiFi zorgt voor een uiterst snelle, betrouwbare en stabiele transmissie. Het is daarom ideaal voor gebruik in radiofrequentiegevoelige omgevingen zoals ziekenhuizen of bedrijven. Het is ook geschikt voor gebieden waar de draadloze transmissie onvoldoende of laag is, zoals kelders of de metro. LiFi-technologie is bijzonder geschikt voor omgevingen die een hoge mate van veiligheid vereisen, zoals de backoffice van een financiële instelling of overheidsdienst. LiFi voegt een extra beveiligingslaag toe, omdat het licht niet door muren kan gaan. Een zichtbare link met licht is nodig om toegang te krijgen tot het netwerk.

“Onze tests hebben het enorme potentieel van deze technologie aangetoond”, zegt Michel Germe, Senior Director bij Signify. “We ontvingen honderden vragen van potentiële klanten uit de hele wereld. Sommigen hebben toepassingen ontdekt die nog nooit eerder zijn overwogen, zoals communicatie tussen robots in fabrieken. Naast deze 30 pilootprojecten hebben we LiFi geïnstalleerd in 26 van onze eigen gebouwen over de hele wereld.

 

Wat zijn de voordelen van Lifi ten opzichte van Wifi?

° Minder duur – LiFi zou het op termijn mogelijk kunnen maken om de kosten voor het installeren en bedienen van verlichting en communicatie te bundelen, met name door het aantal benodigde WiFi relais binnenshuis te verminderen.

° Minder verzadigd – LiFi zou de datatransmissie via radiogolven lokaal kunnen verminderen en zo de verzadiging van het netwerk aan het einde van de keten kunnen vermijden.

° Veiliger – Omdat lichtgolven niet door muren gaan, is het risico van hacken veel beperkter door de verdeling van gegevens.

° Sneller – In termen van doorvoersnelheid, zou LiFi tot 10 keer sneller zijn dan het huidige WiFi.

° Meer geschikt voor bepaalde omgevingen – Omdat LiFi het mogelijk maakt om verbinding te maken met draadloze ondersteuning en zonder elektromagnetische golven, is het bijzonder geschikt voor plaatsen waar het gebruik van WiFi niet is toegestaan, uit angst voor interferentie (zoals in ziekenhuizen of vliegtuigen), of omdat er te veel tussenliggende relais nodig zijn (zoals ondergrondse parkeerplaatsen).

° Meer gelokaliseerd – Net als WiFi kunt u met LiFi gegevens, bestanden en video’s downloaden … Maar het heeft nog een andere belangrijke troef in petto: geocontextualisering. Met andere woorden, het maakt

Deze artiken spreken over "Mobility"

Telecom, Network, Wireless, Devices, IoT

Follow this topic