Meer dan 1.000.000 pralines per dag, Veeam verzekert de back-up

door | sep 12, 2016 | technologie | 0 Reacties

Meer dan 1.400 verkooppunten verspreid over vijf continenten in een veertigtal landen. 5.000 personen over de hele wereld staan garant voor de kwaliteit en de versheid van de pralines van Leonidas, de grootste Belgische producent.

Een honderdtal soorten pralines, exclusief geproduceerd in België -momenteel in twee productiesites en een logistieke site. Leonidas is internationaal de meest bekende Belgische chocolatier. Elke dag produceert en levert het bedrijf wereldwijd meer dan een miljoen pralines! De bestellingen, de productieprocessen en de levering zijn geïnformatiseerd en vergen een permanente beschikbaarheid, 24 uur op 24, elke dag van het jaar.

De IT is alomtegenwoordig in elke fase van de klantenbestellingen en speelt een cruciale rol in het succes van Leonidas. Het bedrijf heeft er sinds de jaren 90 in geïnvesteerd, aanvankelijk voor zijn boekhouding, vervolgens in applicaties op maat voor zijn productie-, logistieke en verkoopsactiviteiten. Deze strategie laat het bedrijf toe een zeer betrouwbare infrastructuur in stand te houden en tegelijk inkomstenverliezen en ontevreden klanten te vermijden.

Ongeveer anderhalf jaar geleden hebben we gemeend dat de beschikbaarheid een strategische prioriteit is voor Leonidas”, zegt Nikolas Diamantis, ICT Director. “Het bedrijf heeft zich sterk ontwikkeld de laatste jaren en de infrastructuur is bijgevolg complexer en vooral kritischer geworden voor de productie- en logistieke activiteiten. Je moet bijvoorbeeld weten dat we 37 filialen ondersteunen op vijf continenten. Veeam staat centraal geïnstalleerd op onze infrastructuren en we werken met meer dan 300 partners voor de levering van pralines. Dankzij deze oplossing zit er nauwelijks een week tussen de productie hier in België en de verkoop aan een Japanse consument.”

Veeam, een logische keuze

Leonidas koos voor Veeam Backup, een betrouwbare, betaalbare en gebruiksvriendelijke beschikbaarheidsoplossing voor een kmo van zijn omvang. Veeam versterkt het IT-team van 5 personen en verzekert de remote back-up van het geheel van applicaties en data van de VMware virtuele servers. De infrastructuur van Leonidas is zo permanent beschikbaar om de businessprocessen te ondersteunen. Dankzij een gegarandeerde toegang tot zijn IT-platformen, kan Leonidas de productie en levering continu ondersteunen. Omdat de versheid van zijn pralines een absolute prioriteit is, is de totale beschikbaarheid van IT-resources cruciaal.

Veeam diende zich aan als een logische keuze”, zegt José Van den Bossche, Managing Director van Nexis, de bevoorrechte partner van Leonidas. “Zijn oplossing Veeam Backup is zeer soepel, en zorgt dat men zich niet met het verleden moet bezighouden. Bovendien zijn de back-up en recovery geautomatiseerd, zodat het interne IT-team tijd kan winnen en zich meer kan focussen op andere prioritaire taken.”

24.7.365 bereikbaar

Nikolas Diamantis benadrukt ook dat Veeam Backup toelaat om na een panne of incident snel de activiteit opnieuw op te starten. We hebben een tijd geleden een probleem gehad met een SAP-applicatie op een corrupte VM. Dankzij de beschikbaarheidsoplossing van Veeam hebben we in minder dan een uur opnieuw kunnen opstarten op basis van een back-up, zodat er geen invloed was op de productie- en logistieke activiteiten. Gezien ons bedrijf aanwezig is op vijf continenten, moeten onze systemen 24.7.365 beschikbaar zijn om de opvolging van de klantenbestellingen te verzekeren.”

De ICT-manager van Leonidas legt nog uit: Een aantal jaar geleden werd ons IT-departement vaak ‘s avonds of in het weekend gestoord voor problemen in verband met de beschikbaarheid van onze productielijn. Met Veeam Backup kunnen we rekenen op een betrouwbare oplossing die ons toelaat het aantal interventies en de interventietijden gevoelig te beperken. Zo kunnen we ook zorgen voor een beter evenwicht werk-privé.” Dat betekent een tijdwinst voor het team, minder interventies en bijgevolg een besparing voor het bedrijf.

“Om onze hoogkwalitatieve chocolade te produceren, wisselen onze teams elkaar dag en nacht af en een panne kan zware gevolgen hebben op de hele keten. Dankzij de recovery-oplossing van Veeam kunnen we in minder dan een uur terug onze normale activiteit hervatten”, besluit Nikolas Diam

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag