Waarom zou je een tablet nemen als smartphones – altijd groter, altijd krachtiger – zeker evenveel en misschien zelfs meer kunnen? De smartphone verandert van statuut en wordt het elektronisch toestel dat veel consumenten verkiezen. Ze gebruiken het als mobiele computer, als gps of als middel om geconnecteerd te blijven op de sociale netwerken, zo blijkt uit een studie van Pew Research Center.

Het ziet er niet goed uit voor de tablets. De markt heeft niet veel fut meer. Volgens de schattingen van IDC, is er een daling voor het vierde trimester op rij. Voor het Amerikaanse bureau zijn er twee belangrijke verklaringen voor deze achteruitgang. Eerst en vooral bewaren gebruikers hun tablet gewoonlijk meer dan vier jaar, terwijl fabrikanten mikten op een snellere vervangingscyclus, vergelijkbaar met die van smartphones. En dan is het zo dat smartphones meer en meer capaciteiten krijgen naarmate hun scherm groter wordt, zodat ze knabbelen aan het segment van de kleine tablets. Zelfs Apple (een marktaandeel van 20,3 %, tegenover 22,1 % een jaar geleden) heeft er last van. Asus, de vierde in het klassement, zag zijn leveringen op één jaar tijd dalen met 43,4 % … Alleen Lenovo en Huawei komen er nog mee weg, maar het is nipt.

Voor de fabrikanten zou de heil kunnen komen van de tablets met afneembaar toetsenbord. Dit kan consumenten interesseren die zowel een verouderde pc hebben als een verouderde tablet. Zij slaan hiermee twee vliegen in één klap.

Dit zal de druk op traditionele pc-fabrikanten nog opdrijven, die zelf ook proberen inspelen op de crisis in hun eigen markt door toestellen aan te bieden met afneembaar toetsenbord en scherm.

Apple hoopt de professionele markt te kunnen aanspreken met zijn nieuwe iPad Pro met afneembaar toetsenbord; ook Samsung biedt een optioneel klavier voor zijn nieuwe Tab S2.