Evolutie, geen revolutie. NetApp benadert de nieuwe opslagtrends zonder grote beroering te brengen. Waarom ook als de toekomst in het teken staat van de continuïteit ?

Transitie. Bemoedigende financiële resultaten voor het tweede kwartaal, het eerste volledige kwartaal van de nieuwe CEO George Kurian. De daling van de inkomsten uit de historische portefeuille wordt bijna gecompenseerd door een sterke stijging van de nieuwe technologieën, die al zorgen voor meer dan 50% van de bedrijfsomzet. De evolutie van de markt naar de cloud en de oplossingen die NetApp biedt, zorgen dat NetApp de trend kan omkeren en marktaandeel kan veroveren. De EMEA-regio registreert een groei van 8% in lokale munt. 

De markt is bezig met een transformatie, NetApp met een transitie”, zegt Sven Schoenaerts, voorheen Senior Director EMEA Channel Sales bij NetApp, vandaag aan het hoofd van Nederland, België en Luxemburg. “De klanten vervangen progressief hun traditionele opslagarchitecturen en transformeren hun datacenters. Ze willen meer schaalbaarheid en profiteren van SDS-functionaliteiten om het groeiende datavolume te beheren en een grotere flexibiliteit te genieten. Het databeheer is de motor van de digitale transformatie van bedrijven. NetApp heeft hierin een zeer belangrijke rol te spelen.”

NetApp wordt inderdaad op diverse fronten verwacht. De markt wees op het gebrek aan een hypergeconvergeerde oplossing, die minder duur is dan FlexPod – de oplossing waarvoor de fabrikant samen met Cisco instaat voor de commercialisering. Partners en klanten vragen zich ook af of NetApp uiteindelijk in staat zal zijn om te concurreren met 100% Flash storage arrays van het type EMC XtremIO, Pure Storage of HP 3PAR. Zijn voorzichtigheid is niet noodzakelijk geruststellend. Nochtans is de markt van de Flashopslag, ook volgens Gartner, nog aan het opkomen. Bij NetApp verwart men snelheid en haast niet.

NETAPP VERZET ZICH TEGEN DE SIMPLIFICATIE VAN DE PROBLEMATIEK

Grootste probleem: de markt van de SAN/NAS arrays wordt aangevallen door agressieve nieuwe spelers zoals Nimble of Pure Storage. Er is ook de opkomst van alternatieve technologieën zoals hyperconvergente oplossingen van Nutanix, VMware en SimpliVity. De fabrikant moet ook het hoofd bieden aan de snelle prijserosie van de NAS. En zich een houding aanmeten tegenover oplossingen voor sharing en synchronisatie van bestanden ‘à la Dropbox’, die even goed alternatieven zijn voor bestandsservers.

De analyse van Sven Schoenaerts heeft de verdienste duidelijk te zijn: de meeste bedrijven zijn begonnen met een verregaande reflectie over hun opslagarchitecturen en zullen ongetwijfeld breken met het historisch model om te kiezen voor “een mix van technologieën met inbegrip van traditionele opslag, opslag in cluster, big data-opslag en hyperconvergente opslag. De ware uitdaging bestaat er voor bedrijven uit te zorgen voor een coherent en efficiënt beheer van deze datatypes, een onmogelijke zaak zonder intelligente laag in alle omgevingen.”

EVOLUTIE, JA. REVOLUTIE, NEEN 

Vertrekken van een blanco pagina, het bestaande ontkennen is niet aan de orde. “Onze klanten zeggen ons dat ze hun omgevingen gewoon willen vereenvoudigen. Dat begrijpen we. Onze oplossingen blijven actueel. De architectuur van de FAS arrays onder OnTap blijft zeer flexibel, omdat die zowel beantwoordt aan de noden van een kmo als aan die van een groot bedrijf dat een 100 % Flashopslag nodig heeft met tot 4 miljoen IOPS.”

Niet verrassend is het antwoord van NetApp op SDS-benaderingen (Software Defined Storage) vandaag dus gebaseerd op twee pijlers van zijn aanbod: het besturingssysteem Data OnTap, het hart van zijn FAS unified arrays, en de E-Series arrays. Voor de gedistribueerde opslagoplossingen raadt het bedrijf het gebruik aan van servers geconnecteerd op zijn SAN E-Series arrays omdat die een grotere densiteit bieden, een beter databeschermingssysteem en betere prestaties dan de opkomende gedistribueerde 100% softwareoplossingen.

De cloud? Ja, uiteraard. Maar – nogmaals – zonder ingrijpende wijzigingen. Op dat vlak zal Data Fabric zich doen gelden, verzekert Sven Schoenaerts. Data Fabric wil het antwoord zijn op één van de problemen die men vandaag steeds vaker ziet: de interne en externe cloudopslagresources zo goed mogelijk combineren met een goed beheer en synchronisatie van data. Kort samengevat is het concept Data Fabric gebaseerd op een virtuele laag om zich te connecteren met diverse cloudplatformen op een transparante manier en de gegevens on site, in een privé-, publieke of hybride cloud op een coherente manier te beheren. Zo zullen de cloudleveranciers natuurlijke extensies worden van het bedrijf.

“Met Data Fabric gaan we niet gewoon data kopiëren naar de cloud – om ze te gebruiken in DevOps, voor back-ups of disaster recovery plannen – door de hele beschikbare bandbreedte te gebruiken. We gaan veeleer werken op de optimalisatie van data met deduplicatie en compressie voor een incrementele snapshot voor de belangrijkste informatie door te sturen om nutteloze transfers te vermijden”, nuanceert Sven Schoenaerts.

‘UNIVERSELE’ OPSLAG

Data Fabric is uiteraard in eerste instantie gebaseerd op NetApp-opslagoplossingen met een virtualisatielaag die eenvoudig Data Fabric API werd gedoopt om zich te connecteren met publieke en privéclouds en ingrijpend op de data te werken.

Het idee bestaat eruit de OS Data OnTap te scheiden van eigen opslagarrays zodat die in de cloud kan draaien, maar ook op andere apparatuur. De herwerking van OnTap tot een ‘universele’ storage OS is eigenlijk het antwoord van de fabrikant op de inspanningen van concurrenten op het vlak van SDS.

Met Cloud OnTap gaat NetApp nog een stap verder. De oplossing omvat: Cluster Data OnTap 8.3 (opslagsysteem in cluster met recuperatie in geval van catastrofe), OnCommand Cloud Manager (beheerconsole voor OnTap privé-instanties om een link te verzekeren met de belangrijkste leveranciers van publieke clouds) en Cloud Storage dat werkt met Amazon Web Services en, binnenkort met Microsoft Azure en IBM SoftLayer.

Zelfde architectuur, ondersteuning van dezelfde dataformaten en onmiddellijke back-ups zodat klanten kunnen overstappen van publieke cloudresources naar een privéplatform, en omgekeerd”, benadrukt nog de nieuwe baas van de BeNeLux-entiteit. “De data staan centraal in de hybride cloud en verzekeren coherentie tussen publieke clouds en privéclouds voor de applicaties.”

De uitdaging voor NetApp is duidelijk: het weefsel worden dat het geheel van verschillende cloudplatformen – privé en publiek – met elkaar verbindt. Volgens IDC voorziet drie vierde van de grote bedrijven een hybride cloud te implementeren tegen 2015. Volgens Sven Schoenaerts tekent de trend zich nog duidelijker af in de landen van de Benelux. “En daar zien we zeer duidelijk het verschil: NetApp stelt een aanpak voor die eruit bestaat de databeheerservices die zich in verschillende delen van een hybride cloud bevinden met elkaar te verbinden, zodat ze een coherent, geïntegreerd en interoperabel systeem vormen. Deze Data Fabric laat toe gegevens op een coherente manier te beheren en ze volledig transparant te verplaatsen van het ene deel naar het andere in de cloud. Zo kunnen bedrijven ook op gegevens uit de hybride cloud homogene regels en services toepassen, los van de applicatie, de technologie of de leverancier van de cloudinfrastructuur.”