NetApp, voortaan de enige “pure player” van de opslag

door | feb 15, 2017 | Business | 0 Reacties

NetApp, die voortaan als enige grote speler exclusief in opslag is gespecialiseerd, stelt vast dat hardware meer een basisproduct wordt. Zijn toekomst zal verlopen via software, meer bepaald via SolidFire.

Nu EMC is overgenomen door Dell Technologies, lijkt NetApp vandaag – start-ups niet meegeteld – de enige “pure player” op de opslagmarkt. “Een markt die verandert omdat het nu om basisproducten gaat,” verduidelijkt Sven Schoenaerts, Managing Director bij NetApp Benelux. En een markt in verandering. De toekomst van NetApp verloopt via SolidFire, de all-flash-specialist. Met SolidFire is NetApp in staat om nieuwe klantenprojecten te verzorgen op het vlak van VDI, DevOps en projecten in modus 2. In één jaar, als je de racks van SolidFire meetelt, heeft NetApp op deze manier meer dan 415 PB flash verkocht. “De groei van all-flash opslag schommelt voortaan tussen 30 en 35% in de Benelux,” zegt Sven Schoenaerts. Die verder nog preciseert dat “hoewel flash vandaag meer kost dan de klassieke disk, uitgedrukt in GB, ligt de overhead een stuk lager, wat zorgt voor een erg voordelige effectieve kost, zeker omdat de prestaties heel wat hoger liggen.” Dat neemt niet weg dat de goede oude harddisk nog niet klaar is om te verdwijnen, wat opslag en archivering betreft.

NetApp, die eerder laat op de flashmarkt is terechtgekomen, heeft zijn vertraging ingehaald. De laatste aankondiging tot op heden is de A700 in het AFF-gamma (All Flash FAS), met een SPC-1-vermogen van 2,4 miljoen IOPS (input/output per seconde) voor een gemiddelde responstijd van 0,06 ms. De rack kan tot 15 TB SSD-drives de baas, met een Fibre Channel-connectiviteit van 32 Gb en Ethernet-connectiviteit van 40 Gb. Een ander kenmerk: een vermindering van het elektriciteitsverbruik met 11%, 19 keer minder plaats-inname en vermindering van de supportkosten met 67%, aldus de constructeur. Daar komt nog bij dat je de A700 kan integreren met de clouds van AWS, IBM en Azure, om de belangrijkste te noemen. Over het algemeen garandeert NetApp opslagbesparingen die tot maal vijf kunnen gaan al naar gelang de werklast.

“Gegevens zijn het nieuwe geld,” meent de Benelux-verantwoordelijke van NetApp. Zeker met de komst van de digitale economie. Deze gegevens moet je alsmaar meer gaan uitwisselen, in real time behandelen, en analyseren, om er informatie uit te halen. Vandaar de komst van de cloud. Hiermee kan je immers alsmaar enormere datavolumes opslaan tegen een geringe kost, maar hij biedt ook en vooral een extreme flexibiliteit. Op dezelfde manier bieden de ultrageconvergeerde infrastructuren tal van voordelen qua gebruiksgemak, beheer en schaalbaarheid.

NetApp investeert trouwens erg veel in software, meer bepaald voor databeheer, vooral ten opzichte van de openbare clouds. “Onze toegevoegde waarde zit op dat niveau. In de Benelux blijft de opslag nog vooral op site, maar onze software Data Fabric laat een beheer van data toe waar ze zich ook bevinden, on-premise of in een hybride of openbare cloud. Dankzij de open API’s bieden we de klant een maximale flexibiliteit in de keuze van zijn opslaginfrastructuur,” benadrukt Sven Schoenaerts nog. En hoewel de cloud ongetwijfeld niet de remedie is, meer bepaald voor het internet der dingen waar de opslag en de verwerking zich zo dicht mogelijk bij de hardware moeten bevinden om problemen met snelheid en netwerkkosten te vermijden, “zou het voor ontwikkelingen en testen, ook wanneer men een start-up is, totaal absurd zijn om de cloud niet te willen gebruiken.”

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag