Opgelet: op gebruikte disks zijn sporen van persoonlijke gegevens te vinden!

door | dec 18, 2017 | Advies | 0 Reacties

Kroll Ontrack heeft datasporen gevonden op bijna de helft van de harde schijven die online waren gekocht in het kader van een studie over de beveiliging van gevoelige informatie.

Datasporen … Ondanks de inspanningen van een gebruiker om zijn gegevens te wissen, kunnen ze makkelijk worden teruggehaald, als het wissen niet correct is gebeurd. De studie van Kroll Ontrack werd uitgevoerd op wereldschaal: de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Italië, de Aziatisch-Pacifische regio, Polen en het Verenigd Koninkrijk hebben deelgenomen.

Voor deze studie kocht Kroll Ontrack 64 harddisks van verschillende merken op eBay (privéverkopers / consumenten) en analyseerde of de data succesvol van de disks waren verwijderd of nog sporen van gegevens bevatten. Uit de studie bleek dat er sporen van data achterbleven op 30 disks (47%), terwijl de 34 overblijvende disks met succes waren leeggemaakt (53%).

Dat het erg waarschijnlijk is om persoonlijke gegevens te vinden is niet het meest verontrustende resultaat van deze studie: wel de gevoeligheid van deze informatie. Voor onvoorzichtige of slecht geïnformeerde gebruikers heeft het verkopen van toestellen die persoonlijke data bevatten veel weg van identiteitsdiefstal.

Er is het voorbeeld van een harde schijf die aan een bedrijf toebehoorde dat een dienstenleverancier gebruikte om zijn oude disks te wissen en voort te verkopen. Het medium bevatte ondanks alles een schat aan gevoelige informatie, zoals de namen van de gebruiker, zijn thuisadres, telefoonnummer en kredietkaartgegevens. Hij bevatte een lijst van ongeveer 100 namen met informatie over hun professionele ervaring, hun functie, hun telefoonnummers, taalkundige vaardigheden, de data van hun vakantie en een adresboekje van 1 MB.

18 van de 64 onderzochte schijven bevatten gevoelige of erg gevoelige persoonlijke informatie. Bijna een derde (21 schijven) bevatte persoonlijke foto’s, privédocumenten, e-mails, video’s, trouwfoto’s, audiobestanden of muziek. Informatie over de gebruikersaccount werd gevonden op acht schijven, met inbegrip van de aansluitingsgegevens zoals namen en voornamen, gegevens, e-mailadressen, online rekeningnummers en paswoorden.

Het was mogelijk om transactiegegevens boven te halen van zeven harde schijven. Zoals bedrijfsnamen, loonfiches, kredietkaartnummers, bankgegevens, investeringsdetails en inkomensverklaringen. Op één disk stonden nog altijd de surfhistoriek, terwijl een andere expliciete data bevatte.

Hoewel het vaak om privéschijven gaat, zijn er dus ook gegevens van professionele en commerciële aard te vinden: niet alleen het privéleven wordt hier dus geschonden.
Zes schijven bevatten kritische commerciële data zoals CAO- en PDF-files, jpg’s, sleutels en paswoorden. Kroll Ontrack heeft zelfs volledige coderingen gevonden van webshops, configuratiefiles en opleidingsvideo’s. Vijf andere bevatten andere werkgerelateerde data zoals facturen en bestelbonnen, met flink wat vertrouwelijke gegevens.

In Maart Solutions Magazine

Oplossingen Magazine wijdt binnenkort speciale verslagen over de veiligheid van mobiele toepassingen :GDPR, Samenwerking & video, Home Protection

> Ik wil dat zichtbaarheid op dit onderwerp
> Abonneer u op de maandelijkse papieren

PUB

EMC
Summary
Opgelet: op gebruikte disks zijn sporen van persoonlijke gegevens te vinden!
Article Name
Opgelet: op gebruikte disks zijn sporen van persoonlijke gegevens te vinden!
Description
Kroll Ontrack heeft datasporen gevonden op bijna de helft van de harde schijven die online waren gekocht in het kader van een studie over de beveiliging van gevoelige informatie.
Author
Solutions Magazine