De optimalisatie van de veiligheid vereist eenwording

door | dec 5, 2018 | Business, Cyber Security | 0 Reacties

Als leider op het gebied van IP-beveiligingssystemen heeft Genetec zich altijd al ingezet om haar oplossingen te verenigen. Een originele aanpak in een historisch gesloten omgeving. Een woordje uitleg van Guillaume Charon, Sales Director bij Genetec.

“Elk bedrijf is uniek, net zo uniek als de mensen die het beheren en samenstellen, en daarom is ons platform open, resoluut open. In het begin, twintig jaar geleden, begrepen de beveiligingsspecialisten onze aanpak niet, de oplossingen die toen werden voorgesteld waren allemaal eigen”, vertelt Guillaume Charon, Sales Director bij Genetec. “Bij Genetec ontwikkelen we geen geïsoleerde oplossingen, we hebben besloten om een open en uniforme technologie te ontwikkelen op basis van de verwachtingen van onze klanten”.

Deze openstelling, die een echte eenwording garandeert, stelde het Canadese Genetec in staat om zich snel te vestigen op een markt die tot dan toe gefragmenteerd was. Vandaag de dag biedt dit bedrijf – dat gegroeid is van een tiental medewerkers in 1998 tot bijna duizend nu – een uniforme set van oplossingen voor videobewaking, toegangscontrole en kentekenherkenning. De oplossingen zijn gebaseerd op een open architectuur en bieden klanten de mogelijkheid om te kiezen uit een breed scala aan geavanceerde apparaten en systemen die door derden zijn ontworpen.

“Het heeft weinig zin om geïsoleerde oplossingen op te leggen”, gaat Guillaume Charon verder. “Elke klant is uniek, en het gebruik van technologie is dat ook. Ook het gebruik van onze technologieën kan evolueren, met name door uitbreiding. Een stadion kan bijvoorbeeld zowel voetbalwedstrijden als shows en concerten organiseren. Op het gebied van bescherming zijn de verwachtingen verschillend. Voor een voetbalwedstrijd gaat het erom een hooliganismecrisis het hoofd te kunnen bieden; voor een concert gaat het om inbraakproblemen. En hoewel dit in beide gevallen kan leiden tot mensenstromen, zijn ze van een andere aard en worden ze dus anders beheerd. Kortom, het gaat hier om verschillende crisissituaties, die verschillende protocollen vereisen. Vandaar het voordeel van een uniform platform, waardoor dezelfde operator van de ene beschermingsmodus naar de andere kan overschakelen.

Veiligheid is meervoudig

Vandaag de dag is 32% van de medewerkers van Genetec betrokken bij R&D-programma’s, waarbij innovatie meestal voortkomt uit het luisteren naar klanten, vooral eindgebruikers. “Wie beter dan deze mensen – die dagelijks met veiligheid te maken hebben – kan de subtiliteiten van hun eisen tot uitdrukking brengen”, vraagt Guillaume Charon. “We praten met alle belangrijke spelers, van de burgemeester van een stad tot de managers van de nationale veiligheidsdiensten, ook met degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van bedrijven, om nog maar te zwijgen van het IOC … steeds meer betrokken bij beschermingsprojecten. Veiligheid is meervoudig!”

Net als IT zet beveiliging een belangrijke stap vooruit. De tijd voor eigen oplossingen – die dus vastliggen – die grote integratie-inspanningen vereisen, is voorbij. “Het is een kwestie van productiviteit en dus efficiëntie”, verdedigt Guillaume Charon. “Integratie kost en beperkt de marges voor vooruitgang. Integreren betekent het blijven inzetten van afzonderlijke beveiligingsoplossingen van meerdere leveranciers, de aanschaf van meerdere servers, het bijwonen van meerdere leverancierspecifieke trainingen en het onderhouden van meerdere systemen. Eenmaking daarentegen maakt het mogelijk om één enkel platform in te zetten dat meerdere beveiligingssystemen omvat, de kosten van de IT-infrastructuur minimaliseert en uiteindelijk de totale eigendomskosten verlaagt.”

Beveiligingsteams snel overweldigd door de werklast

Het is ook een kwestie van efficiëntie. En als het op veiligheid aankomt, is dat essentieel. Wanneer gebruikers met twee, drie of meer toepassingen van meerdere leveranciers werken, wordt hun efficiëntie snel verminderd. “In het uiterste geval betekent dit jongleren met meer dan een half dozijn monitoring- en beheerapplicaties. Operatoren en beheerders zijn snel overbelast door de hoeveelheid kennis die ze moeten verwerven om hun missie uit te voeren. Wanneer men aan deze vergelijking het onderhoud van al deze toepassingen en upgrades in de loop van de tijd toevoegt, kunnen beveiligings- en IT-teams worden overweldigd door de werklast!”

Dit is de relevantie van een oplossing zoals Security Center, het uniforme beveiligingsplatform van Genetec, dat meerdere IP-beveiligingssystemen combineert tot één intuïtieve interface om de bediening te vereenvoudigen. Van toegangscontrole, videobewaking en kentekenherkenning tot communicatie, inbraakdetectie en -analyse: Security Center biedt een beter situationeel bewustzijn, eenduidige besturing en controle en cloudconnectiviteit.

Het is natuurlijk niet zeker dat een bedrijf of organisatie deze verschillende diensten moet combineren. Niet erg. Genetec ziet uit ervaring dat haar klanten die beginnen met bijvoorbeeld videobewaking, terugkomen voor toegangsbeheer. “Als we in eerste instantie reageren op een behoefte, gebeurt het vaak dat de organisatie bij ons terugkomt met een andere behoefte, of nog eenvoudiger, een ander gebruik van onze technologie. Veiligheid staat niet stil”, zegt Guillaume Charon. “Stelt u zich eens voor wat het zou kosten om met afzonderlijke oplossingen te beginnen. In het bijzonder de kosten verbonden aan het onderhoud van verschillende systemen, het onderschrijven van verschillende onderhoudscontracten met verschillende leveranciers, het updaten van opleidingen voor beveiligings- en IT-teams en het onderhouden van de compatibiliteit van de verschillende systemen door middel van upgrades … In het begin zullen deze minimaal zijn, maar verlies nooit uit het oog dat deze kosten zich in de loop der tijd zullen opstapelen en de initiële aankoopkosten van alle beveiligingssystemen zullen overtreffen. Meestal zijn dit van nature ongeplande kosten. Met een verenigd platform daarentegen kan uw organisatie de controle over deze levenslange uitgaven terugkrijgen en er nog veel meer vermijden.”

Kleine of grote organisatie, dezelfde problemen, dezelfde behoeften!

Het principe van eenwording maakt kleine en middelgrote en grote bedrijven, van de veiligheidsdiensten van een kleine stad tot die van een grote metropool, bewuster. “Ongeacht de grootte van de organisatie blijft de kwestie hetzelfde. Wat verwacht de manager van een winkel? Een uitgebreide beveiligingsoplossing die gemakkelijk te beheren is”, illustreert Guillaume Charon. In zijn geval gaat het dus om een toegangscontrolesysteem, een inbraakdetectiesysteem, een videobewakingssysteem op basis van drie of vier camera’s. Hij verwacht ook een autonome exploitatie, met inbegrip van onderhoudswerkzaamheden. Stelt u zich nu voor dat het niet langer een geïsoleerd bedrijf is, maar een verkooppunt voor een groot merk, zoals bijvoorbeeld een telecomoperator. In principe blijft de noodzaak hetzelfde. Door de eenmaking zal op overkoepelend niveau meer informatie kunnen worden verzameld die zowel voor de planning van de onderhoudswerkzaamheden als voor de marketing zal worden gebruikt. Houd er rekening mee dat videobewakingssystemen ook zeer interessante informatie kunnen bieden voor verkoopbevorderende doeleinden. Via de Genetec Retail Sense module kunnen bezoekersaantallen, wachtrijbeheer, heatmaps en richtingsanalyses waardevolle informatie verschaffen om consumenten te analyseren en dus beter te begrijpen, de betrokkenheid van de consument en daarmee de winstgevendheid te verhogen … Zo is een van onze klanten, de keten Starbucks, met meer dan 20.000 coffeeshops wereldwijd, in staat geweest om 150.000 camera’s in één platform te centraliseren en videoanalyse- en bedrijfsmanagementsystemen te integreren om de ervaring van haar klanten te verbeteren!

Genetec bedient daarom, meestal via haar partners, zeer verschillende klanten. Per sector, 22% van de openbare en gemeentelijke organisaties, 18% van de detailhandelszaken, 13% van de bedrijven die goederen en diensten op de markt brengen … Zijn er referenties in de buurt? Amsterdam Airport, de stad Brussel, Banque de Luxembourg, maar ook de MIVB en Creos, om er maar een paar te noemen, en nog anderen van een meer gevoelige aard … “Eén ding hebben ze echter gemeen: onze klanten vertrouwen op ons om hen te helpen hun projecten te beheren, hun risico’s te verminderen en gebruik te maken van onze expertise in verschillende sectoren over de hele wereld om hun veiligheid te verbeteren … en dat wordt steeds vaker hun cyberveiligheid”, besluit Guillaume Charon.