Wat is nu het duurste bij oudere pc’s: ze vervangen of hun levensduur verlengen – als je weet dat dat niet zonder risico is ?

Bij elk einde van een cyclus rijst de vraag weer even dwingend: moet je je computerpark vernieuwen, of kan het nog wel een of twee jaar mee voor je er weer geld tegen aangooit? Houden wat je hebt kan een economisch verstandige keuze lijken, omdat je dan niet hoeft te investeren in de aanschaf van nieuwe toestellen. Alleen betaalt zich dat niet altijd uit. Uit een enquête van Techaisle bij 736 kleine bedrijven in zes landen blijkt dat 36% daarvan pc’s bezit van vier jaar of ouder. En mettertijd leiden stijgende onderhoudskosten door verminderde productiviteit tot een TCO (Total Cost of Ownership) die steeds zwaarder wordt.

De onderhoudskosten van een verouderde pc liggen 40% hoger dan die van een nieuwe. Zo kunnen de kosten voor een herstelling hoger uitvallen dan gedacht, en zelfs meer bedragen dan de aankoopprijs van een nieuw toestel. Wat je ook ziet bij oudere pc’s is dat ze hard achteruitkachelen qua prestaties, terwijl de applicaties juist steeds meer CPU-vermogen opsouperen. Vandaag de dag gebruikt een kmo-gebruiker gemiddeld acht applicaties tegelijk. Zodoende moet 25% van de verouderde pc’s ieder jaar geüpdatet worden, 1,7 maal meer dan pc’s van jonger dan vier jaar. En dat kost uiteraard telkens geld, naar schatting zo’n 110 euro per pc.

Afgezien van het puur financiële aspect brengt het in bedrijf houden van een pc-park van ouder dan vier jaar ook grote menskrachtkosten mee. Toepassingen die in slo-mo draaien, systemen die vatbaarder zijn voor virussen of accu’s die aanzienlijk minder lang meegaan: hoe ouder een computer, hoe waarschijnlijk het is dat hij zijn gebruiker een paar grijze haren bezorgt. Als een oude pc in de soep draait, staat dat gemiddeld voor 42 verloren werkuren per werknemer, 21 uur meer dan bij nieuwe pc’s.

De nieuwste technologieën hebben bovendien sterke pluspunten: snellere processors waarop meer toepassingen kunnen draaien zonder dat je voor traagheid hoeft te vrezen, krachtigere accu’s om mobiel te werken zonder angst dat ze het opgeven, of anders wel flashdrives die alle gegevens bliksemsnel op het scherm toveren.

Oude pc’s houden kost meer en weegt continu op je budget. En dan hebben we het nog niet over de indirecte kosten veroorzaakt door vastgelopen pc’s, het verlies aan productiviteit en de verminderde prestaties. Alles welbeschouwd: vervangen is beter dan herstellen!