Outsourcing : dezelfde durf van de CIO en zijn partner

door | feb 3, 2017 | Business | 0 Reacties

De partner moet durven meegaan in een ambitieuze strategie en de CIO moet durven loslaten, toont Cegeka in een ambitieuze studie over outsourcing uitgevoerd met CIOnet.

De outsourcing is in een fase gekomen waarin strategische begeleiding van het bedrijf een beslissende rol speelt. Vandaag zijn de belangrijkste troeven van outsourcing een snelle uitbreiding of vermindering van de capaciteiten, en de toegang tot de kennis die het bedrijf intern niet heeft. Dat is de conclusie van Cegeka in het kader van een studie die werd uitgevoerd samen met CIOnet België en Nederland eind 2016, waaraan 80 Belgische en Nederlandse CIO’s en IT-managers hebben deelgenomen. Tegelijk met de studie verschijnt het handboek ‘Outsourcen is durven’ van Zander Colaers, Managing Director van Cegeka Nederland en COO van de infrastructuurtak van de hele Cegeka Groep.

Het onderzoek van Cegeka was toegespitst op de stand van zaken rond IT-uitbesteding, de uitbestedingsplannen die organisaties hebben en de context waarin IT-leidinggevenden vandaag opereren. Voor deze IT-leidinggevenden is het bereiken van een impact op alle niveaus van het bedrijf de belangrijkste doelstelling. Voor 39% is strategisch denken en handelen de voornaamste prioriteit, gevolgd door het succesvol implementeren van wat de business vraagt. Uitbesteding geeft CIO’s en IT-beslissers meer tijd om zich met hun belangrijkste doelstellingen bezig te houden.

Substantiële groei in Nederland en België

“Dit onderzoek bevestigt wat we al langer zien bij onze eigen outsourcingsklanten: de vraag naar een bijdrage van IT aan de bedrijfsstrategie”, zegt Zander Colaers. “Het gevolg hiervan is dat organisaties nu ook zeggen bereid te zijn om veel meer IT-onderdelen uit te besteden dan voorheen. Zo zien we de laatste maanden dat er steeds meer vraag is naar het outsourcen van applicatiemanagement. Een voorbeeld is de recente uitbreiding van ons strategische partnership met energiebedrijf DELTA met de outsourcing van het beheer en de verdere ontwikkeling van bedrijfskritische applicaties. Het betekent dat de outsourcingsmarkt in Nederland en België nog substantieel zal kunnen groeien.”

De outsourcing betekent trouwens niet dat het bedrijf niet langer de controle heeft … Vier van de vijf respondenten geven aan dat gedurende het uitbestedingstraject de onderliggende businesscase intensief wordt gecontroleerd. Tot slot wijst het onderzoek uit dat vanwege de grote impact van outsourcing de uitbestedende partij graag werkt en blijft werken met een beperkt aantal partners. Een meerderheid van de respondenten benadrukt ook dat de eindregie wel degelijk in handen van het bedrijf blijft.

Outsourcen is vooral… durven!

In zijn boek ‘Outsourcen is durven’ geeft Zander Colaers zijn visie op de toekomst van uitbesteding. Colaers heeft jarenlange ervaring met outsourcing en legt in zijn boek uit waarom uitbesteden voor de CIO vandaag de dag zeer relevant is. Daarnaast gaat hij in op een aantal trends in outsourcing en op de rol die een outsourcepartner moet vervullen. Volgens hem moeten leveranciers durven afstappen van het status-quo, de ‘business as usual’, om ook voor de CIO hét verschil te kunnen maken. Hoe? Door de CIO in zijn nieuwe rol als Chief Innovator te adviseren en te ondersteunen.

Tot slot zegt Zander Colaers: “De CIO en zijn outsourcepartner moeten elkaar vinden in durf: de partner moet durven meegaan in een ambitieuze strategie, de CIO moet durven loslaten. Succesvol outsourcen betekent namelijk een flink deel van de controle afstaan. Alleen als er wederzijds begrip is en het vertrouwen om op strategisch niveau informatie te delen, kan outsourcing de rol vervullen waar CIO’s vandaag om vragen. Het onderzoek dat we hebben laten uitvoeren bevestigt die visie.”

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag

In Maart Solutions Magazine

Oplossingen Magazine wijdt binnenkort speciale verslagen over de veiligheid van mobiele toepassingen :GDPR, Samenwerking & video, Home Protection

> Ik wil dat zichtbaarheid op dit onderwerp
> Abonneer u op de maandelijkse papieren

PUB

EMC
Summary
Outsourcing : dezelfde durf van de CIO en zijn partner
Article Name
Outsourcing : dezelfde durf van de CIO en zijn partner
Description
De partner moet durven meegaan in een ambitieuze strategie en de CIO moet durven loslaten, toont Cegeka in een ambitieuze studie over outsourcing uitgevoerd met CIOnet.
Author
Solutions Magazine