Ryanair migreert naar AWS – en wordt ‘datacentersless’!

jun 20, 2018 | Cloud, Latest News | 0 Reacties

Door al zijn activiteiten te migreren naar AWS-infrastructuur, maakt de budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair zich op om al haar datacenters te sluiten. Maar de ambitie reikt verder… 

Ryanair heeft zichzelf drie jaar de tijd gegeven om zijn activiteiten naar AWS te migreren. En ‘de meeste’ van zijn datacenters te sluiten. Dat betekent dus een geleidelijke overgang naar Amazon, inclusief databases, analyse, machine learning en deep-learningdiensten.

De low-costluchtvaartmaatschappij maakte al gebruik van de cloudinfrastructuur van AWS om zijn website Ryanair.com en zijn hotelboekingsactiviteiten Ryanair Rooms te ondersteunen, en van de Simple Storage Service (S3) voor zijn data lake, plus de analysecapaciteit van Amazon Kinesis. Ryanair zal ook zijn Microsoft SQL Server-databases migreren naar Amazon Aurora. Daarmee wil de luchtvaartmaatschappij de kosten van haar e-mailmarketingcampagnes aanzienlijk drukken: dagelijks verzendt ze 22 miljoen berichten aan klanten na reisreserveringen of voor verkoopcampagnes. 

MACHINE LEARNING, CHATBOT… Ryanair is duidelijk erg tevreden over de diensten van AWS, zoals machine learning en expertise in kunstmatige intelligentie, en houdt die voor unieke onderscheidende factoren in het clouduniversum. ‘Machine learning is erg belangrijk voor onze groei; we zijn met name geïnteresseerd in verschillende machine-learningdiensten van AWS, zoals Amazon SageMaker, waarmee we onze klantervaring kunnen verbeteren en die ons kunnen helpen via het MyRyanair-portaal elke reiiger een unieke ervaring te bezorgen,’ zegt John Hurley, CTO van Ryanair.

De luchtvaartmaatschappij test ook Amazons chatbottechnologie Lex, die het gebruikt om verzoeken om klantenondersteuning te automatiseren wanneer ze niet door het callcenter kunnen worden afgehandeld. Ryanair zou ook graag gesproken verzoeken willen kunnen afhandelen via Alexa, de virtuele assistent van Amazon.

EVOLUTIE VAN HET BEDRIJFSMODEL.Tot slot heeft Ryanair erop gewezen dat het samenwerkt met het ML Solutions Lab van AWS om een toepassing te maken waarmee het bedrijf ‘automatisch de pieken in de vraag naar vluchtreserveringen op bepaalde tijdstippen kan detecteren en kan anticiperen op wijzigingen in de uurregeling’.

John Hurley vindt dat een strategiewijziging. Toen het bedrijf nog maar net was opgericht, lag de focus op de kosten en op niets anders. Vooral niets uitgeven was de boodschap. ‘Vandaag investeren we in technologie om ons bedrijfsmodel te versterken en zich verder te laten ontwikkelen.’

 

Technologieën en voorzieningen van AWS

> Amazon ML Solutions Lab helpt je je voordeel te doen met machine learning

Workshops, boot camps en andere programma’s… Het AWS ML Solutions Lab-programma is opgezet om de klanten van Amazons clouddiensten te helpen zien hoe ze kunnen profiteren van machinaal leren bij commerciële hobbels en kansen voor het bedrijf. Met hun advies helpen ML Solutions Lab-experts klanten hun eigen data te gebruiken om gebruiksklare gepersonaliseerde modellen op te stellen.

> Amazon Aurora: met MySQL compatibele database engine

Met Amazon Aurora kun je de code, de applicaties en de databasedrivers van MySQL gebruiken met weinig tot geen aanpassing. Aurora slaat minimaal 10 GB op en schaalt automatisch tot maximaal 64 TB. De service verdeelt het volume van een database in blokken van 10 GB, elk verdeeld over verschillende schijven. Elk blok wordt zes keer gerepliceerd in drie AWS-beschikbaarheidszones.

> Amazon Alexa, voor gesproken vragen

Klanten die de sprekende assistent Alexa bezitten, kunnen via gesproken vragen de status van hun vlucht opvragen, met de recentste details over het tijdstip van vertrek of aankomst. Je moet die informatie kunnen krijgen door het vluchtnummer uit te spreken, maar ook door de assistent de namen te geven van de luchthavens van vertrek en aankomst; Alexa zal hen kunnen helpen hun vlucht te vinden, verzekert het bedrijf.

> Amazon Lex: gespreksinterfaces creëren in een toepassing op basis van spraak en tekst

Amazon Lex biedt geavanceerde functies voor deep learning, met onder meer automatische spraakherkenning, om gesproken invoer om te zetten in tekst, en natuurlijketaalbegrip, om de strekking van een tekst te herkennen. Op die basis bieden geavanceerde chatbotachtige toepassingen een aantrekkelijke gebruikerservaring en interacties in de vorm van levendige natuurlijke gesprekken.

> Amazon SageMaker: machine learning-modellen maken, trainen en toepassen

Met Amazon SageMaker kunnen dataspecialisten en ontwikkelaars snel en makkelijk machine learning-modellen maken, trainen en toepassen met behulp van krachtige algoritmen voor machinaal leren, via uitgebreide afhandeling van frameworks en opties voor training, afregeling en inferentie, allemaal in één klik.

 

Omslag in het denken: focus op gebruik en benutting in een circulaire economie

‘Van een logica van het verbruik van middelen naar een logica van gebruik en benutting in een circulaire economie.’ Het is in zekere zin deze verandering in benadering van de laatste jaren die Veolia ertoe heeft gebracht zijn manier van IT-consumptie om te gooien. En over te stappen naar de AWS-omgeving.

Deze zomer sluit Netflix zijn laatste datacenter. ‘Voor alles in verband met streaming en de eindgebruiker zaten we al een tijdje voor 100% in de cloud. Nu bereiden we ons voor op de volledige sluiting van onze datacenters, wat later deze zomer.’

Een verrassende aankondiging is het wel. Veel CIO’s blijven verknocht aan hun servers. Zij zouden het volledig overschakelen naar de publieke cloud ervaren als ‘het overhandigen van de sleutels van de brandkast aan een vreemde’. Vandaar dat er zoveel hybride benaderingen bijkomen: privécloud voor de strategische IT, publieke cloud voor de rest. Voor Netflix is die omschakeling echter louter het eindpunt van een proces dat zeven jaar geleden is ingezet. Het begon allemaal in 2008, na een grote hardwarestoring in een van zijn datacenters. Om dat niet nog ene keer te hoeven meemaken, schakelt de IT-afdeling sindsdien geleidelijk over naar AWS: webvideospeler, mobiele apps en zoekmachine. Het aanbevelingssysteem is dan in 2013 omgezet. Facturatie en betalingen volgden in 2014. De sluiting van het laatste datacenter rondt het proces nu dus af.

Om dat te begrijpen moeten we een paar jaar teruggaan, toen het hebben van zijn eigen datacenter(s) voor alle grote bedrijven vanzelfsprekend was. Maar, kort samengevat, de opkomst van de cloud en de capaciteit van de ICT-netwerken hebben het uitgangspunt en de benadering veranderd. ‘Deze transformatie vormt een belangrijke ontwikkelingskans voor de CIO’s, die niet langer opdrachten uit het bedrijf moeten uitvoeren, maar een bijdrage gaan leveren aan de inhoudelijke invulling van nieuwe diensten, doordat ze weten wat de mogelijkheden zijn die de nieuwe technologieën bieden en de expertise hebben om die ook toe te passen.’

Niettemin: de transitie naar de cloud moet zorgvuldig worden voorbereid en begeleid, zegt men bij Decathlon, dat zich ook opmaakt om volledig over te stappen op AWS. Behalve op de vakkrachten en de infrastructuurteams hebben de veranderingen ook uitwerking op alle ICT-teams. Het is belangrijk de ‘legacyteams’ niet over te slaan, maar ook om de netwerkarchitectuur correct uit te tekenen en in te delen, en ook de financiële kant van cloudoperaties in overweging te nemen: het factureringsmodel doorgronden, want de kleppen staan open en de stroom is moeilijk te bedwingen…

Conclusie van deze voorlopers: goed begrijpen dat de digitale transformatie niet beperkt is tot IT-projecten, ook al zijn het dan projecten voor migratie naar de cloud. Naar innovatie moet eerst worden gekeken vanuit de insteek van wat je je klanten wilt aanbieden als onderscheidende ervaring. Het nadenken over de technologie komt daarna – in de wetenschap dat de cloud zeker grote wendbaarheid biedt om dingen te testen, verbinding te maken met externe diensten en partners, en een nieuwe service snel overal ter wereld te implementeren.

Deze artiken spreken over "Cloud"

Private cloud, Public cloud, Hybrid cloud, Multi-cloud

Follow this topic