Sage BOB 50 in de schuimkraag van de Curtius

door | feb 6, 2017 | Business | 0 Reacties

De software Sage BOB 50 diende echt als geraamte voor de oprichting van de microbrouwerij van het prinsbisdom, die de Curtius produceert. De startup kent vandaag een mooi succes.

 “We hebben het geluk gehad te kunnen profiteren van Sage BOB 50 van bij de creatie van ons bedrijf. Onze activiteiten zijn rond deze software gestructureerd. De software begeleidt ons in elke fase van onze ontwikkeling”, zegt François Dethier, Manager van de microbrouwerij van het prinsbisdom.

Impasse des Ursulines, aan de voet van de Montagne de Bueren in het hartje van Luik. François Dethier en Renaud Pirotte hebben er hun microbrouwerij. De Curtius, het bier dat ze gelanceerd hebben in 2012 nadat ze RTBF Starter wonnen, wordt er geproduceerd, verkocht en gedegusteerd. De logistiek bevindt zich buiten de stad.

Het is op de schoolbanken dat François Dethier en Renaud Pirotte beslisten hun eigen brouwerij op te richten. Ze stelden zich kandidaat bij het programma ‘Starter’ op de RTBF in 2012, waar François Josz, Sales Director van Sage België-Luxemburg, coach was. Ze gingen naar huis met de eerste prijs en de daarbij komende licentie van een jaar voor het gebruik van de software Sage BOB 50.

Sindsdien volgen de successen elkaar op. In 2015 won de Curtius de gouden medaille, op de Mondial de la bière, de Torpah kreeg dezelfde onderscheiding in 2016. De zaken draaien goed met een productie van meer dan 2.500 hectoliter en een omzet van 1,2 miljoen EUR. En terwijl grote merken zoals Delhaize de Curtius verdelen op nationaal niveau, opent AWEX de deuren naar buitenlandse markten zoals Korea en China, maar ook naar buurlanden zoals Nederlands, Duitsland, Luxemburg… “Elke dag gaan we een beetje vooruit”, voegt François Dethier eraan toe. “En die rustige progressie hebben we grotendeels te danken aan Sage BOB 50!”

Sage Bob 50, voor een globale overview

Voor een kmo die aan het opstarten is, is het vaak moeilijk om zijn activiteiten te structuren en een kijk te krijgen op de inkomende en uitgaande stromen die zijn overleven mogelijk maken. Voor de microbrouwerij van het prinsbidsdom liet Sage BOB 50 toe om de situatie te evalueren vooraleer – met alle kennis van zaken – te beoordelen in welke richting te evolueren. Op het vlak van de liquide middelen met name laat de software bijvoorbeeld toe de verschillende financiële stromen te kennen en zo over alle informatie te beschikken met het oog op een degelijke cashflow. Dat laatste is van vitaal belang voor jonge kmo’s.

“Bij aanvang waren we meer georiënteerd richting productie en marketing. De boekhouding was voor ons een beperking. Sindsdien hebben we geleerd dat het belangrijk is om vooruitgang te boeken op basis van een nauwgezet management. Sage BOB 50 is onze dagelijkse managementtool die ons toelaat vooruit te gaan en te anticiperen.”

Een tool die groeit samen met het bedrijf

In die voorbije vijf jaar groeide het bedrijf en diversifieerde het zijn activiteitenportefeuille en zijn verschillende productgamma’s. Gedurende die groei evolueerde Sage BOB 50 in functie van de nieuwe noden en liet het toe om verder koers te zetten, te ontwikkelen op basis van de managementtool waarvan de twee bedrijfsleiders de voordelen en de toegevoegde waarde kennen.

“Naarmate onze activiteit zich ontwikkelde, moesten we nieuwe leveranciers, nieuwe klanten, verschillende gamma’s en andere activiteiten integreren, zoals de brouwerijbezoeken of de organisatie van teambuildings met bierdegustaties”, gaat François Dethier verder. “In elk stadium van onze groei, die het management en administratie omvangrijker en ingewikkelder maakte, heeft Sage BOB 50 ons geholpen om de stap te zetten en onze activiteit te structureren zonder de draad te verliezen.”

2017 zal in het teken staan van de optimalisatie van de voorraden. Dat betekent concreet de specifieke functionaliteiten van de software verkennen. Daarbij is de begeleiding van de reseller Plug&Go essentieel. “Met enige recul”, besluit François Dethier, “kunnen we vandaag stellen dat zich uitrusten met een performante managementtool van bij de creatie van een startup zorgt dat de aanpak van de ondernemer gestructureerd is. Het vormt uiteindelijk het garantie om de stabiliteit van de onderneming te versterken tijdens zijn verdere ontwikkeling!”

 

 

 

Ontvang toekomstige artikelen per e-mail, elke dinsdag